Festival programına ilişkin Dêrsim Belediyesi Konferans Salonu'nda basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya, Dêrsim Belediye Başkanı Edibe Şahin ve festival tertip komitesi üyeleri katıldı. Toplantıda konuşan Şahin, halka doğaya sahip çıkma çağrısında bulundu. Şahin, "Festivali Dêrsim'de bulunan tüm kurumlarla ortaklaşarak gerçekleştiriyoruz. Katılımcı bir festival organize etmek, bu kentte bulunan herkesin kendini festivalin içinde bulması önemli" dedi.


Kurmancî ve Kirmanckî cem

Basın toplantısında festivalin içeriğine ilişkin bilgi verildi. Açılışın her yıl olduğu gibi Belediye binası önünde Varvara Halk Oyunları ekibinin gösterisiyle yapılacağı belirtildi. Ardından yine aynı yerde "Dêrsim'de 4 Mevsim Fotoğraf Sergisi"nin Dêrsimlilerle buluşacağı ifade edildi. Programda kültürel etkinliklerin yanında söyleşi ve paneller de dikkat çekiyor. İlk gün "Dêrsim'de Aleviliğin dünü, bugünü, yarını" adlı panel Sanat Sokağı'nda gerçekleştiriyor. Günün diğer bir etkinliği ise Dêrsim Cemevi'nde Kurmancî ve Kirmanckî 'Birlik Cemi'. Akşam yapılan stadyum konserlerinin ilkinde GKM Çocuk Korosu, Grup İsyan Ateşi, Abdal-Haluk Tolga İlhan, Erdal Erzincan, İlkay Akkaya ve Grup Vardiya sahne alacak. Günün son etkinliği ise Seyit Rıza Meydanı'nda Mara Tepîya (Bizden Sonra) ve Zemo filmlerinin gösterimleri var.

4 Kapı 40 Mekan

Programın diğer günlerinde ise sanatın farklı dallarında etkinliklere sahne olacak. 26 Temmuz Cuma 16:00'da Sanat Sokağı'nda "38'den Sakinelere Kadın Özgürleşmesi", 18:00'da Seyit Rıza Meydanı ile Ovacık yolu arasında bulunan alanda Dêrsim 38 duvarının açılışı yapılacak. Ardından Seyit Rıza Meydanı'nda "4 Kapı 40 Mekan" adlı dans gösterimi gerçekleştirilecek. 19:00'da Stadyum konserinde GKM Kadın Korosu, Hasan Ali, Zele Mele, Mizgin Tahir, Metin Kahraman, Pınar Aydınlar sahne alacak. 22:00'de Seyit Rıza Meydanı'nda "Ana Dilim Nerede" ve "Derwêş" filmlerinin gösterilecek.

Ağdat'ta Dêrsim 38 anması

27 Temmuz 09:00'da Dêrsim 38 katliamı anması Memnu Mıntıka (Yasak Bölge) Ağdat'ta yapılacak. 14:00'da Sanat Sokağı'nda "Müzakere Süreci, Demokratikleşme ve Özgürleşme" paneli, 18:30'da Seyit Rıza Meydanı'nda pandonim gösterimi yapılacak. 19:30'da Stadyum konserinde Grup İşuva, RED Düşün Sanat Kolektifi, Müptela-i Gam, Doğan Çelik, Ferhat Tunç, Niyazi Koyuncu ve Xemgin Birhat sahne alacak. Aynı saatte Seyit Rıza Meydanı'nda Areye Kay Tiyatro Grubu, "Xırma Çek" adlı tiyatro oyununu sahneleyecek.

Gola Çetu'ya yürüyüş

28 Temmuz'da 14:00'da Sanat Sokağı'nda şair Nesimi Aday, Mehmet Çetin ve Fadıl Öztürk'ün katılacağı şiir dinletisi gerçekleştirilecek. 15:00'da Sanat Sokağı'nda "52 Karakol, 23 HES, 145 Madencilik Projesi…" paneli ile 18:00'da Jara Gola Çetu'ya yürüyüş ve ziyaret olacak. 19:00'da Stadyum konserine Mehmet Ekici, Grup Munzur, Erdoğan Emir, Ayfer Düzdaş, Ahmet Aslan ve Suavi yer alacak. 22.00'de Seyit Rıza Meydanı'nda 12 Eylül Dêrsim asimilasyonunu konu alan "Olağan Haller" filmi ile sona erecek.

DİHA/DÊRSIM