Muş ovası üşüyor!

Kadın Haberleri —

Mir Perwer ve annesi Filiz Aydın

Mir Perwer ve annesi Filiz Aydın

  • Yaşam mücadelesi veren Filiz anne, gözünün nuru olan Mîr'in ardından 25 gün sonra yaşama veda ederken Mîr'ine kavuşur. 25 gün içerisinde yan yana iki mezar kazılır. Biri 30'unda toprağa düşen Mîr'in, bir de sevdiceği 46’sındaki annesinin mezarıdır; üzerine Mîr'in 5 yaşındaki çocuğu Ronî'nin ve iki karanfilin konduğu...

GÜLCAN DERELİ / MUŞ

"Deşta Mûşê kelekel e, gul xwe xemlandî

Çavê dayîka bi hêsir e ...”

Mîr Perwer'in memleketine giderken aklımda Mir’in bir konserde seslendirdiği bu ezgi vardı. Sanki Mîr bu seslendirdiği ezgi ile geleceği görmüştü. Bu ezgi sanki annelere bir ağıt gibi geliyordu bana. Yolculuk sırasında bu ezginin sözlerini düşünürken Mîr'in annesine kanayan hasretini ve annesinin sonsuz özlemini nasıl dindireceğini düşünüyordum. Hiçbir yolculuk bana bu kadar ağır gelmemişti. Muş ovasının soğukluğunu Mîr'in "Deşta Mûşê kelekel e" sıcaklığıyla geçtim. Muş'a vardığımda aileyi belli bir program dahilinde ziyaret edecek, geri bıraktıklarının acısını dinleyecektim. Annesinin ambulans ile havaalanına götürüldüğünde söylediği, "Keşke seni böyle görmeseydim ben de aynı tabutta olsaydım" sözleri aklımdan geçiyor; ta ki annesinin ölüm haberini alana kadar. Haber için geldiğim Muş'ta öğleden sonra anne Filiz'in vefat ettiğini öğreniyorum. Onca acıyla baş etmiş ama 23 Aralık 2022 tarihinde şehid düşen çocuğunun acısına daha fazla dayanamamıştı anne Filiz. Turgut Uyar'ın "Kürdistan’da ve Muş-Tatvan yolunda bir yer kanar" dizeleri içimi delip geçiyor o an.  

15'inde anne olmuştu

Daha çocuk yaşta, 14 yaşında evlenmiş, 15'inde anne olmuştur. İlk çocuğu Şirin daha kundaktayken yaşamını yitirmişti. Kırkı çıkmamıştı, çocuğunun hiçbir sağlık sorunu yoktu, ona göre nazardan yaşamını yitirmişti. Bu evlat acısının ardından yine bir çocuğu olmuştu Filiz annenin. Onun da adını Mehmet Şirin koymuştu. Mehmet Şirin yani Mîr Perwer, Filiz annenin ikinci çocuğuydu. Yaşamını yitiren çocuğunun adını sonra doğan çocuğuna vermişti. Sonra 7 çocuğu daha oldu. 5 kızı, 2 de erkek çocuğu vardı. Can isminde bir oğlu daha vardı. Can daha 6 yaşındayken tarlada bir patoza pantolonun paçası dolanır ve altında kalarak can verir. Filiz anne ikinci kez evlat acısı yaşar. 

9 yıl yatağa bağımlı kalır

Filiz annenin yaşadıkları bunlarla sınırlı kalmaz. 9 yıl önce eşi ve iki kızı ile yolculuk yaptığı sırada bir kaza geçirir. Hamiledir. Doğumuna kısa süre kalmıştır. O kazada sadece anne Filiz yaralanır. Bu kaza sonrası Filiz annenin tüm vücut fonksiyonları durmuş, felç olmuştur. Bebeği sezaryen ile alınır. Anne Filiz artık yatağa bağımlı bir hayat sürdüğü için evin yükünü Mîr'in eşi Songül üstlenir. Filiz annenin o bebeği şimdi 9 yaşında. O Mîr’i babası, Songül'ü ise annesi gibi görür. Kazadan 8 ay sonra Filiz annenin eşi başka biri ile evlenir. 9 yıl boyunca yatağa bağımlı bir şekilde yaşam süren anne Filiz, çocukları ile hayata tutunur. Ama Mîr'in ölümüne ve acısına dayanamaz. Filiz anne üçüncü kez evlat acısı yaşar. Gözünün nuru Paris'in göbeğinde katledilmiştir.

Evlat acısına dayanamaz

Anne Filiz, Mîr'in şahadetinden 3 gün sonra hastaneye kaldırılır. Artık yaşadığı acıya yüreği dayanmaz, her gün Muş'ta hastaneye kaldırılır ve doktorlar çareyi sevk etmekte bulur. 22 gün boyunca hastanelerde yaşam mücadelesi veren anne Filiz, gözünün nuru olan Mîr'in ardından 25 gün sonra yaşama veda ederken Mîr'ine kavuşur. 25 gün içerisinde yan yana iki mezar kazılır. Biri 30'unda toprağa düşen Mîr'in, biri de sevdiceği 46'sındaki annesinin mezarıdır; üzerine Mîr'in 5 yaşındaki çocuğu Ronî'nin ve iki karanfilin konduğu...

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.