Muslim ve Abdullah yeniden eşbaşkan

  • PYD 9. Kongresi’nde Asya Ebdullah ve Salih Muslim eşbaşkanlar olarak seçildi. 

 

Demokratik Birlik Partisi (PYD) Hesekê’de 700 delegenin katılımıyla üç gün süren 9. Kongre’sini gerçekleştirdi. Kongre’nin ikinci gününde eşbaşkanlık seçimi yapıldı. Asya Abdullah ve Salih Muslim yeni dönem PYD Eşbaşkanlığına, PYD Genel Meclisi’ne de 145 üye seçildi.

İlk eşbaşkandı

Asya Ebdullah, 1971’de Qamişlo’nun Dêrik ilçesine bağlı Tebke köyünde doğdu. Yurtsever bir ailede büyüdü. Gençliğinden bu yana siyasi çalışmalarda yer alıyor. PYD’nin 2012’de gerçekleştirilen 5. Kongresi’nde, eşbaşkanlığa seçilen Asya Ebdullah, PYD bünyesinde ilk kez eşbaşkan olan isimdir. Asya Ebdullah, 2015’teki 6. Kongre’de de bir kez daha eşbaşkan seçildi. 

Asya Abdullah, 2015’te Elysee Sarayı’nda dönemin Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile bir araya gelen heyette yer aldı. 2017’de TEV-DEM Yönetim Kurulu Eşbaşkanı seçilen Asya Ebdullah, Kuzey-Doğu Suriye Kadın Meclisi’nin kurumlarından biri olan Kongra Star Yürütme Üyesi de seçildi. 

Kürdistan düzeyinde, 12 Temmuz 2012 Hewlêr Anlaşması’ndan sonra kurulan Kürt Yüksek Konseyi’nin üyesi olan Asya Abdullah’ın, KNK üyeliği de bulunuyor. ENKS ile müzakerelerde yer alan Asya Abdullah, PYNK heyetinin de üyesidir.

DAİŞ çetesi, 15 Eylül 2014’te işgalci Türk devletinin desteğiyle Kobanê’ye saldırı düzenlediğinde Asya Abdullah, Kobanê’deki direniş kalesinin korunmasına katılan ve hiç terk etmeyen savaşçılardan biriydi. 

PYD’nin kurucularından

Salih Müslim, 1951’de yurtsever bir ailede Kobanê’nin Şêra köyünde dünyaya geldi. 1977’de İstanbul Teknik Üniversitesi’nden mezun oldu. Muslim, 1980’li yıllarda Suudi Arabistan’da mühendis olarak çalıştı. 1970’lerden beri siyasi hareketin içinde yer alan Muslim, PYD’nin kurucularındandır. Eşbaşkanlık modelinden önce 2010’da partinin başkanlık görevini yürüttü. Muslim, 2012 ve 2015 yıllarında PYD Eşbaşkanlığına seçildi.

Suriye krizinden sonra Salih Muslim, parti çekilmeden önce Ulusal Koordinasyon Kurulu’nun (Heyet El-Tensîq) Başkan Yardımcısı seçildi. Ayrıca Demokratik Ulusal Meclis Siyasi Ofisi üyesi olma görevini de üstlendi.

Muslim, 2013, 2014 ve 2015 yıllarında T.C. Dışişleri Bakanlığı ile Özerk Yönetim adına diyalog ve müzakere görevlerini yürüttü. 

Kürdistan düzeyinde de çalışmalarını sürdüren Salih Muslim, Yüksek Kürt Konseyi üyeliğinin yanı sıra ENKS ile Dihok Anlaşması ve Hewlêr Anlaşması’nda TEV-DEM heyetinin üyesi olarak görev aldı. KNK üyesi olan Muslim, ENKS ile yapılan Kürt diyalog çalışmalarında PYD adına yer alıyor.

Şam hükümetinin güvenlik güçleri defalarca Salih Muslim’i tutukladı. İlk kez 2004’te dört ay tutuklu kalan Muslim, işkence gördü. 2006’da Halep’te tekrar tutuklandı ve bir buçuk ay boyunca gözaltında kaldı.

Çek Cumhuriyeti’nin başkenti Prag’da 2108’de rehin alınmaya çalışıldı, bir hafta gözaltında tutulduktan sonra bırakıldı. Bu süreç aynı zamanda Türk devletinin Efrîn’ne işgal saldırısına denk getirildi.  HESEKÊ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.