Muş’lu Geçmiş Zaman

Toplum/Yaşam Haberleri —

“Muş’lu Geçmiş Zaman” sergisi

“Muş’lu Geçmiş Zaman” sergisi

  • “Muş’lu Geçmiş Zaman” sergisiyle resim, fotoğraf, heykel ve cini sanatıyla Muş’un kültürünü yansıtan eserler ortaya koyan kadınlar, kadına biçilen toplumsal cinsiyet rollerine de itiraz ediyor. 

Ankara’da, “Muş’lu Geçmiş Zaman” adlı karma sergi Ankara Sanayi Odası’nda 3 -13 Haziran tarihleri arasında sanat severlerle buluştu. Sergiyle resim, fotoğraf, heykel ve cini sanatıyla Muş’un kültürünü yansıtan eserler ortaya koyan kadınlar, kadına biçilen toplumsal cinsiyet rollerine de itiraz ediyor. 

Tüm eserler arasındaki ortak nokta, eserlerin Muş’un kültürü ve sosyal yaşamını yansıtıyor olması. 10 gün boyunca devam eden sergide 30’u fotoğraf olmak üzere toplamda 42 eser var. Kadınların büyük ilgi gösterdiği sergiyi serginin küratörü Filiz Özgen Özdemir Şimşek ve ressam Belma Öz anlattı. 

Kendisi de Muşlu olan Şimşek, kadınlarla birlikte sergi açma fikrinin 2020 yılında oluştuğunu kaydetti. Ankara’daki halka Muş’u anlatmayı amaçladıklarını belirten Şimşek, “Yaklaşık 4 sanat dalıyla, eserlerimizin yer aldığı bu sergide, Muş’un hem doğal, hem kültürel, hem de sosyal yaşamını anlattık. Projemiz 3 yıllık bir emeğin sonucu. Muş’un lalelerini, ovalarını ve bilinmeyen yaşamını insanlara anlatmak istedik” dedi. Şimşek, henüz hazırlık aşamasındayken Muş Belediyesi’nin HDP’li Meclis Üyesi olan ve 2021’de yaşamını yitiren Mehmet Emin Özdemir’in desteklerinden dolayı sergiyi ona ithaf ettiklerini belirtti. 

Ressam Belma Öz de aslen Muşlu. Bir kadın olarak kendini sanat aracılığıyla ifade edebildiğini söyleyen Öz, “Kadınlara dayatılan sistem ve kadının bu sistem içerisinde verdiği mücadeleden çok etkilendim. Bu bana ilham oldu. Kadınlara biçilen roller değil de, bu rollere itiraz eden kadının verdiği mücadeleyi resimlerimde işledim” şeklinde konuştu.

ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.