Müslüman muhasebe yapsın
Ölüm orucunun 297. gününde şehit düşen Mustafa Koçak’ın, adaletsizlik karşısında canını ortaya koyduğunu hatırlatan HDP Milletvekili Gergerlioğlu, duymayıp başka oruca başlayan Müslümanların muhasebe yapması gerektiğini söyledi.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili ve Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyon Üyesi Ömer Faruk Gergerlioğlu, Mustafa Koçak’ın, yargısız infaza maruz kaldığını ifade etti.
Adil olmayan yargılamalarla binlerce kişinin cezaevlerinde olduğunu hatırlatan Gergerlioğlu, Koçak’ın sembol bir direniş ortaya koyduğunu ve sadece “adalet” dediğini söyledi. MA’dan Diren Yurtsever’e konuşan Gergerlioğlu, “Mustafa Koçak kabullenmedi. Şu anda açlık grevi yapan insanlar da bunu kabullenmiyor. Canlarıyla bir şeyler göstermek istiyorlar. Bu adil olmayan yargılamalara karşı çıkan insanlar var. Bir an evvel bu mesajın alınıp gerçek anlamda bir yargı yasası getirilmeli. İnfaz yasası gerçek anlamda adalet dağıtmadı. İktidarın, adalet çağrısını duyması lazım” dedi.
Onu duymayanlar oruca başladı
Ölüm orucu eylemini sürdürenlerin yaşaması için kamuoyuna duyarlılık çağrısında bulunan Gergerlioğlu, şöyle devam etti: “Mustafa Koçak, canını verdiği gün, insanların oruca başladığı bir gündü. O kendi orucunu bitirdi, hayatını teslim etti. Onu duymayan insanlık, duymayan Müslümanlar, maalesef bir başka oruca başladılar. Bu çok manidar. Canını ortaya koyan, adalet talep eden bir insanın açlığı sonunda canının gittiği bir günde, vicdanın ortaya çıkması için emredilen oruç ibadeti başlatan insanlar, onu duymuyordu. Müslümanlar, insanlar bunun muhasebesini yapmalı. Adalet için açlık grevindeydi, diğer insanlar da ibadet için oruç tutuyordu. Bunu birbirinden ayrı görmemek lazım. Bu iki ayrı açlık eylemi yapan grubun birbirini duymaması, Mustafa Koçak’ın feryadına kulak kesilmemesi, çarpıcı bir hatıra olarak Ramazan’ın ilk sahur gecesine damgasını vurdu.”
İhmalden ziyade kötü niyet
İnfaz düzenlemesindeki eşitsizliğe değinen Gergerlioğlu, dosya kapsamında verilen cezaların Yargıtay’ca onanmadığı için düzenlemeden yararlanamayan tutukluların mağdur olduğunu ifade etti. Gergerlioğlu, şunları paylaştı: “Adalet dağıtan müesseseler verdiği ceza konusunda bile adaletsiz. Binlerce kişi bir ceza almış, yıllardır cezaevinde, ceza süreleri bitmiş, denetimli serbestliğe çıkmaları lazım, Yargıtay onamadığı için bu insanlar cezaevinden çıkamıyor. Tahliye günü gelmiş ama çıkamıyor. Adalet dağıtan bir kurum bu kişiler hakkında karar vermeyi unutmuş, adalet dağıtmayı unutmuş, önemsememiş ve bu yüzden çıkamıyorlar. Bu kabul edilemez. Burada ihmalden ziyade kötü niyet arıyoruz. O insanları cezaevinde tutma taktiği olduğunu düşünüyoruz.” ANKARA