DAİŞ’in Irak'taki kalesi sayılan Musul'u işgalden kurtarmak için Irak ordusu ve peşmerge güçlerinin pazartesi sabaha karşı başlattığı operasyon tüm hızıyla sürüyor. 

İlk gün güneyde ve doğuda en az 16 köy ve yaklaşık 200 kilometrekarelik arazi DAİŞ’den temizlendi. Peşmerge 24 saat gibi kısa bir zamanda 9 köy ile 1 fabrikayı DAİŞ’ten geri aldı. Üç cepheden Musul’a ilerleyen peşmerge güçleri Hewlêr-Musul karayolunda da kontrolü sağladı. Böylece DAİŞ’in bu hattan kaçması önlendi.  

4 bin peşmerge Irak ordusunun önünü açmak için kentin doğusundaki köyleri almaya çalışıyor. Peşmerge gücü üç cepheden (Hazır Cephesi ile Guwer ve Geyyara’dan) DAİŞ’e karşı savaşa geçmiş durumda. 30 bin kişilik Irak ordusu güneyden, peşmerge güçleri ise kuzeyden ve doğudan ilerleyerek Musul çevresindeki yerleşim yerlerini kontrol altına almaya çalışıyor. İlk gün 70 Irak askeri ile 6 peşmergenin hayatını yitirdiği açıklanmıştı. DAİŞ’in de ağır kayıp verdiği belirtildi ancak kesin rakam açıklanmadı. 

Altı koldan DAİŞ’e hücum

Harekatın ikinci gününde (Salı) Musul üç taraftan kuşatmaya alınırken, çatışmalar da yoğun bir şekilde devam etti.  Irak ordusu ve peşmergeler, altı koldan DAİŞ’e hücum ediyor. 

Irak ordusu dün üç koldan DAİŞ çetelerine hücum başlattı. Birinci kol Guwer ile Musul arasındaki ana yol üzerinde, ikincisi ise Dicle Nehri kıyısında Selamiye’ye doğru, üçüncü kol ise Hemdaniye üzerinde ilerleyişini sürdürüyor.  Ordu, Musul’un doğusundaki Hemdaniye kazasına da girdi. Ayrıca bir köyü (Beciwaniye) daha çetelerden temizledi. Guwer cephesinden hareket eden birinci kolun Nemrut kasabasına girdiği de doğrulandı. Ordu ilk gün de 7 köyü DAİŞ’ten kurtarmıştı. 

Çatışmalar şiddetlendi

Musul Operasyonu Ordu Sözcüsü Yahya Resul, Guwer ve Giyara bölgesinden hareket eden güçlerinin şiddetli bir çatışma içerisinde olduğunu ve DAİŞ çetelerinin Irak güçlerinin ilerleyişini durdurmaya çalıştığını vurguladı. 

56 petrol kuyusu alındı

Gün içinde 30 çetenin öldürüldüğü ve bir çete emirinin de Hud köyünde federal polis tarafından öldürüldüğü bilgisi geçildi. İki günde DAİŞ’in yüzü aşkın kayıp verdiği belirtildi ancak Irak ordusu resmi bilançoyu açıklamadı.   

Operasyonun yavaşlatılması için DAİŞ çeteleri tarafından ateşe verilen petrol kuyularından 56’sı da Iraklı güçlerin eline geçti.

Başika üssü de kuşatıldı

Irak ordusu dün Türk askerlerinin bulunduğu Başika'daki üssü de kuşattı. Ancak açıklama Şii milis gücü Heşdi Şaabi’nin Sözcüsü Yusuf el Kelabi’den geldi. Şii sözcü, Türk güçlerinin olası hareketliliğini sınırlamak amacıyla kuşatmanın yapıldığını belirtti. Yusuf el Kelabi, kıpırmaları halinde Türk askerlerlerinin hedef olacakları uyarısında da bulundu. 

Pentagon: Operasyon hızlı ilerliyor

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon’dan yapılan açıklamada ise Musul’u DAİŞ’in elinden geri almak için başlatılan operasyonun planlanandan hızlı ilerlediği belirtildi. 

Pentagon Sözcüsü Peter Cook pazartesi gecesi yaptığı açıklamada, Iraklı askerlerin ilk günde planlanan zamandan önce hedeflerine ulaştığını belirtti. Cook, operasyonda komutanın Iraklılarda olduğunu belirterek, ABD askerlerinin sadece danışmanlık yaptığını söyledi. 

Zorlu olacak ve uzun sürecek

Ancak Sözcü Cook, Musul’daki operasyonun zor olacağını ve uzun süreceğini vurguladı. Cook, DAİŞ çetelerinin büyük direnişi ile karşılaşılacağını tahmin ettiklerini dile getirdi. 

Operasyon öncesinde de ABD’li üst düzey bir askeri yetkili, Musul’un kurtarılmasının haftalar hatta belki de daha uzun süreceğini söylemişti.

DAİŞ’e büyük darbe olacak

DAİŞ Irak'ın en büyük ikinci kenti olan 1,5 milyon nüfuslu Musul'u iki yıl önce ele geçirerek ‘halifeliği’ni ilan etmişti. Radikal dinci örgütün, Musul'da 4 bin ila 8 bin unsurunun olduğu tahmin ediliyor.

Musul operasyonuna katılan Irak ordu güçleri ile Kürt peşmergeler ve Sünni aşiret savaşçılarının toplam gücü ise 30 bini buluyor. ABD öncülüğündeki 60 ülkenin katıldığı uluslararası koalisyon da operasyona hava desteği veriyor. 

Musul'un düşmesi halinde DAİŞ’in elindeki en önemli kent Suriye'deki Rakka olacak.

Göç başladı

BM, yaşanan çatışmalar nedeniyle yaklaşık bir milyon kişinin Musul’dan kaçmak zorunda kalacağını tahmin ediyor. Dün sahadan gelen haberlere göre binlerce Musullu Rojava topraklarına giriş yapmak için sınırda bekliyor. Uluslarası yardım kuruluşları da Musullu sivillerin korunması çağrısı yapıyor. 


 HABER MERKEZİ