Muz tehdit altında

Toplum/Yaşam Haberleri —

Muz üreticileri / foto:AFP

Muz üreticileri / foto:AFP

  • Yeni bir araştırmaya göre iklim krizi, dünyanın en sevilen ve 40 milyondan fazla insanının günlük olarak tükettiği muzun geleceğini tehdit ediyor.

Christian Aid’in yeni raporuna göre, iklim krizi dünyanın en sevilen meyvesi muzun geleceğini tehdit ediyor. Latin Amerika ve Karayipler’deki muz yetiştirme alanlarının neredeyse üçte ikisi, 2080 yılına kadar bu meyveyi yetiştirmek için uygun olmayabilir.

“Muzlar yok oluyor: İklim değişikliği dünyanın en sevilen meyvesini nasıl tehdit ediyor” başlıklı araştırmada, artan sıcaklıkların Guatemala, Kosta Rika ve Kolombiya gibi muz yetiştiren ülkeleri vurduğunu, verimi azalttığını ve bölgedeki kırsal toplulukları harap ettiğini ortaya koydu.

Muz, dünyanın en çok tüketilen meyvesi ve küresel olarak buğday, pirinç ve mısırdan sonra dördüncü en önemli gıda mahsulü. Küresel olarak yetiştirilen muzların yaklaşık %80’i yerel tüketim için kullanılıyor.

400 milyondan fazla insan, günlük kalorilerinin %15 ila %27’sini muzdan alıyor.

Dünyadaki süpermarketlere muz ihracının tahminen %80’i, aşırı hava olaylarına ve yavaş ilerleyen iklim felaketlerine karşı en kırılgan bölgelerden biri olan Latin Amerika ve Karayipler’den geliyor.

Ancak bu mahsul, insan kaynaklı iklim krizinden tehdit altında; bu durum, küresel ısınmaya yol açan sera gazlarına neredeyse hiç katkıda bulunmamış toplulukların hayati bir gıda kaynağını ve geçim kaynaklarını riske atıyor.

Christian Aid araştırmacılarının konuştuğu Guatemalalı muz yetiştiricisi Aurelia Pop Xo, “İklim değişikliği mahsullerimizi öldürüyor. Bu, hiçbir şey satamadığımız için gelirimizin olmaması anlamına geliyor. Olan şu ki, plantasyonum ölüyor. Yani, olan şey ölüm” dedi.

Muzlar savunmasız

Muzlar, özellikle cavendish türü, hassas meyveler. Gelişmek için 15°C ile 35°C arasında bir sıcaklık aralığına ve yeterli ama aşırı olmayan suya ihtiyaç duyarlar. Fırtınalara karşı hassastırlar; fırtınalar muzun yapraklarını dökmesine neden olabilir, bu da bitkinin fotosentez yapmasını çok zorlaştırır.

Yüzlerce muz çeşidi olmasına rağmen, cavendish, meyve şirketleri tarafından kabul edilebilir lezzeti, dayanıklılığı ve yüksek verimi nedeniyle ihracatın büyük çoğunluğunu oluşturuyor.

Bu genetik çeşitlilik eksikliği, muzları hızla değişen iklime karşı özellikle savunmasız hale getiriyor.

Nitekim siyah yaprak mantarı, muz bitkilerinin fotosentez yapma yeteneğini %80’e kadar azaltabiliyor. Bu da muzları düzensiz yağışlar ve sellerden kaynaklanan risklere açık hale getiriyor.

Christian Aid, iklim krizinden en çok sorumlu olan zengin ve kirletici ülkeleri, fosil yakıtlardan acilen uzaklaşmaya ve toplulukların değişen iklime uyum sağlamasına yardımcı olmak için finansman sağlama yükümlülüklerini yerine getirmeye çağırıyor.

Christian Aid’in politika ve kampanyalar direktörü Osai Ojigho, “Muzlar sadece dünyanın en sevilen meyvesi değil, aynı zamanda milyonlarca insan için temel bir gıda” diyerek, iklim krizinin yarattığı tehlikeye karşı harekete geçilmesi çağrısında bulundu. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2025 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.