
İsviçre’de çalışma yürüten Uluslar Korosu, kültür ve dil farklılıklarını zenginlik olarak gören önemli çalışmalardan biri. Tanıtım broşürlerinde yer verdikleri „Müzik insanlığın anadilidir“ (Lord Yehudi Menuhin) sözü, tam da onları anlatıyor. Geçtiğimiz günlerde Cenevre kentindeki Müzik Festivali’ne katılan Uluslar Korosu, büyük ilgi gördü. Koronun şefliğini yapan Bernhard Furchner aynı zamanda kurucusu. 2006 yılında Furchner tarafından kurulan koro kültür değişimi ve tanışma metodlarıyla sosyal içerikli bir projeden yola çıkarak oluşturuluyor. Koro, çalışmalarını ülkenin Bern, Luzern, Zürih ve Glaris-Linth kentlerinde sürdürüyor. UNESCO İsviçre Komisyonu’nun himayesinde olan Koro, İsviçre kantonları, kentleri, çeşitli kurum ve kişiler tarafından sübvanse ediliyor.
Bernhard Furchner, Bern Üniversitesi’nde müzik okumuş. Müzik dersleri veriyor ve çeşitli tanınmış orkestralarla çalışıyor. Sosyal amaçlı projelerde de yer alan Furchner, sosyal yatırım amaçlı bir enstitü yönetiyor.
Entegrasyon dayatmasına alternatif
Uluslar Korosu’nun bir diğer özelliği ise, sadece şef ve müzisyenlerinin profesyonel olması. Geri kalan tüm elemanları ise göçmenlerden oluşuyor. Koro’da yıllardır oturum hakkı almamış insanlar (kağıtsız yaşayan) dahi var. Zira Koro’nun önemli amaçlarından biri de, devletler tarafından dayatılan tek taraflı entegrasyon politikasına alternatif yaratmak. Proje aynı zamanda insanlar arasındaki sosyal bağları genişletiyor ve müzik ile farklı bir bakış açısı kazandırmayı hedefliyor. Değişik uluslardan kadın ve erkekler hep birlikte kendi anadillerinde şarkılar söylüyor ve kültürleriyle rahatça katılabiliyorlar.
Herkes kendi şarkısıyla katılıyor
Koro, dünyanın birçok ülkesinden eleman barındırıyor: Almanya, Avusturya, Bolivya, Brezilya, Şili, Küba, Ekvador, Eritre, Estonya, Amerika, Fransa, İran, İtalya, Kürdistan, Meksika, Filifinler, Portekiz, Dominik Cumhuriyeti, Kongo, Romanya, Rusya, Sri Lanka, İsveç, Suriye, Tayvan, Türkiye, Zambiya... Koro, bu özelliği ile uluslararası kültürel bir yapıya sahip. Koronun 100 kadın, 42 erkek üyesi var; 27 ulus ile 23 dil temsil ediliyor. Her üye kendi kültürünü ve dilini çalışmalara katıyor; hikayelerini, şarkılarını ve enstrümanlarını tanıtıyor. 31 ülkenin enstrümanları kullanılıyor.
Müzik barış içindir
„Müzik barış içindir“ sloganıyla çalışmalarını sürdüren koro’nun 89 özel bestesi var. Farklı halkların şarkı ve enstrümanları çok değişikliğe uğratılmadan, otantik yapısı korunarak söyleniyor ya da kullanılıyor. Adı geçen dört şehirde düzenli eğitimler yapan koro, kolektif eğitim anlayışını esas alıyor. Koro’ya katılmak için www.chordernationen.ch adlı internet sitelerinde bulunan form doldurularak başvuru yapılabiliyor. 2 Eylül’de başkent Bern’de düzenlenecek olan KultuRel Festival’de sahne alacak koronun, ardından Bern ve Luzern kentlerinde konserler düzenleyeceği belirtildi.
Y. ÖZGÜR POLİTİKA/BERN