Myanmar'da iki ayda 500 kişi katledildi

Dünya Haberleri —

.

.

  • Myanmar'da 1 Şubat’ta yapılan askeri darbeden bugüne kolluk kuvvetlerinin silahlı saldırıları sonucunu yaşamını yitirenlerin sayısı 500’ü geçti.

 

Myanmar Siyasi Tutuklulara Yardım Kuruluşunun (AAPP) yayımladığı günlük raporda son 24 saatte 11 kişinin darbeci güçler tarafından katledildiği, iki aylık süreçte ölenlerin sayısının 521’i geçtiği belirtildi. Raporda, 2 bin 608 kişinin gözaltında tutulduğu ve 120 kişi hakkında ise gözaltı kararı bulunduğu kaydedildi.

Öte yandan Yangon’da bir araya gelen on binlerce kişi, güvenlik güçlerinin katlettiği siviller için mum yakarak dua etti. 

Myanmar’da yönetime el koyan orduya karşı “seçilmiş liderlerin serbest bırakılması ve demokrasinin yeniden inşası” için düzenlenen protestolar iki aydır sürüyor. Ülkede 8 Kasım 2020’de yapılan seçimlerde Ulusal Demokrasi Birliği (NLD) zaferini kabullenmeyen ordu hile yapıldığını iddia etti. Seçim Komisyonu, 29 Ocak’ta hile iddiaları yalanlarken, ordu darbe yapıp yönetime el koydu. Darbe, uluslararası toplumun tepkisiyle karşılandı.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Myanmar Özel Raportörü Tom Andrews ise geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, Myanmar’da kolluk güçlerinin “toplu katliam” belirtti. BM Güvenlik Konseyi'nin Myanmar’da yaşananlar nedeniyle bir an önce harekete geçmesi gerektiğini belirten Andrews, darbecilere gelir sağlayan doğal gaz ve petrol transferinin durdurulmasını talep etmişti.

YANGON

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.