NADA 1. Kongresi Silêmanî’de başlıyor
Kadın Haberleri —

Ortadoğu kadın konferansı
- Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bölgesel Demokratik Kadın Koalisyonu (NADA), “Kadın Devrimi ile Demokratik Topluma Doğru” şiarıyla birinci kongresini gerçekleştirecek.
“Kadın Devrimi ile Demokratik Topluma Doğru” şiarıyla NADA 1. Kongresi, 15-17 Mayıs 2025 tarihleri arasında Süleymaniye’de gerçekleştirilecek. Kongrede, kadınların değişimin öznesi olarak, bölgesel demokrasi ve özgürlük mücadelelerindeki kurucu rolüne dikkat çekilmesi bekleniyor.
Silêmanî’de kadın buluşması
NADA’nın 15-17 Mayıs tarihilerinde gerçekleştireceği kongreye Ortadoğu’daki birçok ülkeden kadınlar katılacak. Kongreye Kürt kadın hareketinin yanı sıra Türkiye’den de isimlerin katılması bekleniyor. 15-17 Mayıs tarihlerinde birincisi gerçekleştirilecek olan NADA Kongresi’nde çok sayıda teorik ve pratik tartışma ile sorunların çözüm alternatiflerini konu alacak olan paneller gerçekleştirilecek.
Ortak mücadele zeminleri oluşuyor
Kürt kadınlarının öncülüğünde Ortadoğu ve Kuzey Afrika’nın dört bir yanından kadınlar, sadece hayatta kalmak için değil, özgür ve eşit bir yaşam kurma temelinde ortak mücadele zeminleri oluşturuyor. Bu mücadelenin önemli dönüm noktalarından biri, 2013’te Amed’de ve 2021’de Beyrut’ta gerçekleştirilen Ortadoğu Kadın Konferanslarıydı. Bu konferanslar Ortadoğu ve Kuzey Afrika’daki kadınların erkek egemen sistemlere, savaşlara, işgallere ve her türden ayrımcılığa karşı ortak mücadele zeminini sağlamak amacıyla düzenlediği tarihi buluşmalardı. Her iki konferansta da kadınların politik dayanışmasını güçlendirme, kadın haklarını ulus-üstü bir düzeye taşıma ve ataerkil yapılara karşı örgütlü direnişi geliştirme temelinde önemli kararlar alındı.
Amed’de ilk tarihi buluşma
Demokratik Özgür Kadın Hareketi (DÖKH) öncülüğünde, 31 Mayıs – 2 Haziran 2013 tarihlerinde Amed’de düzenlenen ilk konferansa 26 ülkeden 250 kadın temsilci katıldı. Konferans, kadınların erkek egemen sisteme, savaşa ve baskıcı rejimlere karşı bölgesel ittifaklar kurduğu tarihî bir buluşma olarak öne çıktı. Katılımcılar ikinci konferansın örgütlenmesi için bir koordinasyon kurulması kararı aldı.Bu karar doğrultusunda, 12 Ekim 2020’de 9 Ortadoğu ülkesinden 11 kadın örgütü ile Kuzey ve Doğu Suriye’den 3 kadın örgütü bir araya gelerek Güvenlik ve Barış İçin, İşgale ve Kadın Katliamlarına Karşı Mücadele İnisiyatifini kurdu.
İkinci konferans Lübnan’da
Güvenlik ve Barış İçin, İşgale ve Kadın Katliamlarına Karşı Mücadele İnisiyatifi 30-31 Temmuz 2021 tarihleri arasında “Kadın Birliği ile Demokratik Devrimi Gerçekleştireceğiz” şiarıyla Ortadoğu ve Kuzey Afrika 2. Kadın Konferansı’nı Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta gerçekleştirdi. Pandemi koşullarına rağmen konferansa İran, Fas, Rojava, Türkiye, Tunus, Filistin, Afganistan ve Mısır’ın da aralarında bulunduğu 18 ülkeden 100’ün üzerinde kadın katıldı.
Her türlü eşitsizliğe karşı
Konferans, Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinin neredeyse tümünün kriz ve çatışmalarla çalkalandığı bir süreçte gerçekleştirildi. Bölgede savaş, işgal, faşizm, despotizm, ekonomik kriz, mezhep çatışması, göç, istikrarsızlık ve şiddetin yoğunlaştığı bir dönemde Ortadoğu ve Kuzey Afrika’dan örgütlü kadınların bir araya gelmesi bölgenin genel durumunu, kadınların yaşadığı sorunlar, mücadelelerini irdelemeleri ve bunun karşısında ortak bir duruş geliştirmeleri açısından son derece önemli bir konferans oldu.
NADA ile devam kararı
Ortadoğu’da 9 ülkeden 11 kadın örgütü ile Kuzey ve Doğu Suriye’den ise 3 kadın örgütünün bir araya gelerek 12 Ekim 2020 tarihinde oluşturdukları Güvenlik ve Barış İçin, İşgale ve Kadın Katliamlarına Karşı Mücadele İnisiyatifi, Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta 30-31 Temmuz 2021 tarihleri arasında gerçekleştirilen Ortadoğu ve Kuzey Afrika 2. Kadın Konferansı’nda Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bölgesel Demokratik Kadın Koalisyonu (NADA) olarak yola devam etme kararı aldı.
Sınırları aşan mücadele
Çıkış noktası kadına dönük işlenen suçları belgelemek olan NADA, kadınların güçlenmesi için çalışma yürütüyor. İran, Fas, Kuzey ve Doğu Suriye, Türkiye, Tunus, Filistin, Afganistan, Ürdün, Lübnan ve Mısır başta olmak üzere Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde örgütlenen NADA, çatışma bölgesinde kalan kadınlara sığınak, şiddetten kaçan kadın ve çocuklara koruma gibi temel hizmetler, beslenme, psikolojik ve hukuki destek ile tıbbi bakım gibi destekte bulunurken, diğer yandan da kadın lehine hukuku yürürlüğe koymak ve cinsiyet eşitliğini sağlama hedefleriyle çalışmalar yürütüyor.
Konferansların mücadele kararları
İki konferansta da kadınlar, ortak mücadele kararı aldı. Bu kararlar şunlardı:
* Bölgesel kadın dayanışmasının güçlendirilmesi,
* Erkek egemen sistem ve devlet şiddetine karşı direniş,
* Kökten dinciliğe ve ulus-devlet tekçiliğine karşı demokratik, çoğulcu toplum inşası,
* Kalıcı barış için barış süreçlerinde kadınların eşit temsiliyeti,
* Filistin ve Kürt halklarının mücadelesine destek,
* Kültürel, toplumsal ve siyasal temsilde kadınların rolünün artırılması
* Kadınlara yönelik göç ettirme politikalarına karşı duruş,
* Kadınlara yönelik hak ihlallerinin belgelenmesi ve uluslararası kamuoyuna taşınması,
* Mülteci kamplarında kadınlara yönelik ihlallere karşı gözlem ve müdahale mekanizmalarının geliştirilmesi,
* Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez’in 9 Ocak’ta Paris’te katledilmesine karşılık, bu tarihin “Siyasi Kadın Cinayetlerine Karşı Mücadele Günü” ilan edilmesi,
* Siyasi, ideolojik fark gözetmeksizin kadınlara yönelik saldırılara karşı ortak direniş,
* Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü talebinin ortak gündem haline getirilmesi. HABER MERKEZİ