Nazilerin sekreteri 76 yıl sonra yargılanacak

Dünya Haberleri —

Stutthof toplama kampı / foto: AFP

Stutthof toplama kampı / foto: AFP

  • Nazi işgali sürecinde Polonya’daki Stutthof toplama kampında sekreterlik yapan ve 11 bin kişinin ölümünden sorumlu tutulan 96 yaşındaki Irmgard Furchner, 76 yıl sonra yargı önüne çıkacak. Mahkemeye gelmeyen kadın hakkında tutuklama kararı çıkartıldı. 

 

Naziler döneminde 65 bin kişinin vahşice katledildiği Polonya'nın Gdansk kenti yakınlarındaki Stutthof toplama kampında, SS komutanı Paul-Werner Hoppe'nin sekreterliğini yapan Irmgard Furchner, 76 yıl sonra mahkemede yargılanacak. 96 yaşında olan ve Hamburg’daki bir yaşlılar yurdunda kaldığı belirtilen Irmgard Furchner, bugün duruşmaya gelmediği ve kaldığı yerden firar ettiği için hakkında tutuklama kararı çıkartıldı.

Furchner, 1943-Nisan 1945 döneminde kampta katledilen 11 bin kişinin sistematik olarak öldürülmesine yardım etmekten sorumlu tutuluyor. O dönemler 19 yaşında olan kadının, infaz edilecek kişilerin listesini tuttuğu, yazışmaları kaleme aldığı kaydediliyor.

Itzehoe Bölge Mahkemesi’nde 26 duruşma şeklinde görülecek davanının karar duruşmasının 2022 yılı Haziran ayını bulacağı tahmin ediliyor.

Masası gaz odalarına uzak değildi

Stutthof toplama kampı, Eylül 1939'da Polonya'nın Almanya tarafından işgal edilmesinden hemen sonra kuruldu. İki gaz odası bulunan kampın ilk mahkumları Polonyalı aydın ve yazarlardı. Daha sonra çoğunlukla Yahudilerin esir tutulduğu bir kampa dönüştürüldü. Aralarında Yahudilerin, Polonyalı Partizanların, Sovyet esirlerinin bulunduğu kampta 65 bin kişi vahşi yöntemlerle katledildi. Paul-Werner Hoppe komutanlığındaki kampta, gaz odalarından çok uzak olmayan bir masada Irmgard Furchner, infaz edileceklerin listesini tutuyor ve bizzat kaleme aldığı mesajlarla birlikte Nazi merkezi Berlin’e gönderiyordu.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.