Ne ölümden ne de cezaevinden

Ev baskınları

Ev baskınları

  • Wan’da evleri basılıp çocukları işkenceyle gözaltına alınan aileler, AKP’nin Kurdistan’daki yenilgisinin öcünü almaya giriştiğini dile getirdi. Ne ölümden ne cezaevinden korktuklarını söyleyen aileler, “Sessizlik hepimizi öldürür” diye seslendi. 

Protestoların hedefindeki AKP iktidarı, devlet güçleri eliyle halka saldırıyor. Türk İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya tarafından yapılan açıklamaya göre, önce gece itibarıyla Wan'da 26, Colemêrg merkezde 9, Gever ilçesinde 29, Sêrt’te dört, Elîh'te 5, Şirnex'te 10, İzmir'de 6 olmak üzere toplam 89 kişi gözaltına alındı. 26 kişinin gözaltına alındığı açıklanan Wan’da, sabah saatlerinde onlarca ev basılarak, yüzlerce kişi gözaltına alındı.

Kentin Xaçort (Hacıbekir) Mahallesi’ndeki baskınlarda gözaltına alınanlara işkence uygulandı, yakınlarının kafasına silah dayandı, evlerin kapıların, içerideki eşyalar ve camlar keyfi bir şekilde kırıldı.

Çocuklara da işkence

Gözaltına alınan 17 yaşındaki İnanç Salgür, epilepsi hastası olmasına rağmen polislerin işkencesine maruz kaldı. Polislerin kafasını defalarca duvara vurdukları oğlunun burnunu kırdığını söyleyen baba, yaşadıklarını “Bin tane askeri kapılarımızın önüne evlerimize yığdılar. Oğlumu dövdükten sonra geldiler, mutfak tezgahının üzerinde ellerini yıkadılar, oğlumun kanayan yerlerini temizleyerek götürdüler. Defalarca kafamıza vurdular, silahla bizi tehdit ettiler” dedi.

 Aynı sokaktaki Ayten Salgür ise karşılaştıkları saldırıların tek nedeninin AKP ve Erdoğan’ın Kurdistan’da yenilgiye uğraması olduğunu ifade ederek, şunları söyledi: “Böyle öç almaya çalışıyorlar. Bizler de onlara burada bir kez daha sesleniyoruz; Erdoğan bu evlerimize yaptığın ilk baskın değil. Yıllardır bu eve baskınlar yapıldı. Bizler yıllardır şiddet görüyor ve gözaltına alınıyoruz. Ne elde ettiniz? Bizler tek bir adım bile geri gitmedik ve gitmeyeceğiz de. Ölümden de cezaevinde de korkmuyoruz. Ey Kürt halkı sessiz kalmayan, sessizlik hepimizi öldürür.”

Öldürmekle tehdit ettiler

Polisler aynı mahallede yaşayan Bor Ailesi’nin de evlerine baskın yapıp çocukları Mesut Bor’un gözaltına aldı. Anne Behice Bor, yaşananları “Sabah saatlerinde evlerimizin kapıları kırıldı. DAİŞ gibi evlere dadandılar. Küçücük çocuklarımızın kafasına silah dayadılar. Oğlum gözaltına alınırken yere yatırdılar, ayaklarını kafasını bıraktılar. Eşimin gözleri görmüyor onu bile yere yatırmaya çalıştılar, öldürmekle tehdit ettiler. Bunları unutmayacak, ses çıkarmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Erdoğan’a boyun eğmeyeceğiz

Baba Yusuf Bor da maruz kaldıkları zulme rağmen hak arayışlarından vazgeçmeyeceklerini ifade etti. Bor, şunları dile getirdi: “Erdoğan zulüm ediyor. Tek bir gücü kalmadı elinde. Kalan tek şey kazanımlarımızı gasp etmek, insanları öldürmek. Ben gözlerimi cezaevine kaybettim, bu direnişi cezaevinde yaşadım. Dışarıda hayli hayli yaşatırım. Bizler Erdoğan’a boyun eğmeyeceğiz.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.