Ne silahını bıraktı ne de kamerasını

Şaristan Asmîn (Leyla Yıldız)

Şaristan Asmîn (Leyla Yıldız)

  • PKK Şehit Aileleriyle Dayanışma Komitesi, 24 yıllık gerilla ve YJA Star basın çalışanı Şaristan Asmîn’in (Leyla Yıldız) yakalandığı amansız bir hastalık sonucu şehit düştüğünü açıkladı. Komite, Şaristan Asmîn için şunları vurguladı.
  • Katılımı, fedakarlığı, sadeliği ve sevgisiyle yoldaşlarının yaşamında büyük yer edindi. Sonuna kadar bağlılığıyla hiçbir çalışmadan geri durmadı. Bir elinde silahı, bir elinde de kamerasıyla koşulsuz adanmışlığın timsaliydi.

Tedavi olmaya çalışırken de özgür yaşam umudunu, derin yoldaşlık sevgisini, mücadele heyecanını yitirmeden yürüyüşünü sürdüren YJA Star gerillası ve özgür basın çalışanı Şaristan Asmîn (Leyla Yıldız), 3 Haziran'da ölümsüzler kervanına katıldı.

PKK Şehit Aileleriyle Dayanışma Komitesi, dün yaptığı yazılı açıklamada, 24 yıllık gerilla Şaristan Asmîn'in (Leyla Yıldız / Mersin / Hediye-Ali) şehadetini duyurdu. Değerli ailesine, soykırıma karşı her koşulda direnen yurtsever Kurdistan halkına başsağlığı dileyen Komite, açıklamasında Şaristan Asmîn'le ilgili bilgiler verdi, 24 yıllık mücadelesini özetledi:

 

Şaristan Asmîn (Leyla Yıldız)

 

Mersin'de büyüyen Botanlı

Kürt kültürünün kadim mekanları, Kurdistan Özgürlük Mücadelesinin serpildiği alanlar olan Botan'dan göç etmek zorunda kalan bir ailenin çocuğu olarak 1980’de Mersin’de dünyaya geldi. Ailesi burada da yurtseverliklerini koruyup geliştirmeyi sürdürdüğü için bu derin yurtsever kültürün etkisinde büyüdü.

 

Şaristan Asmîn (Leyla Yıldız)

 

Botan'a dönüş ve gerilla

Uluslararası Komplo'nun ardından 1999'da tarihsel, kültürel köklerinin bulunduğu alan olan Botan’a dönerek gerilla saflarına katıldı. Adım attığı andan itibaren mücadele gerçekliğinin gerektirdiği ölçülere göre yaşamayı bir ilke düzeyinde ele alarak büyük başarıları yaratma yoluna girdi. Kurdistan dağlarında kadın gerilla olmanın güzelliklerini, işgalciliğe karşı mücadelenin inceliklerini, PKK yoldaşlığının derinliğini yaşamayı esas aldı.

Xinêre'den Zap'a kadar

Botan’da başladığı gerilla mücadelesini Heftanîn’de sürdürdü, ardından Qendîl alanına geçti. Bu alanda 2002'ye kadar çalışmalar yürüterek büyük deneyimler kazandı. Xinêre alanına 2002'de geçti ve kadın özgürlük çizgisinde derinleşmek, Kadın Kurtuluş İdeolojisi doğrultusuna doğru temelde katılmak için PJA bünyesinde eğitim devresine dahil oldu. Eğitimden aldığı birikimleri pratikleştirmek için büyük bir kararlılıkla yeniden Qendîl alanına döndü. Burada 2005'e kada etkin bir mücadele verdi. Şehit Bêrîtan Akademisi’nde de bir eğitim devresine katıldı. Böylece geçtiği Zap alanında savaş ve yaşam tecrübelerine yenilerini ekledi.

 

Şaristan Asmîn (Leyla Yıldız)

 

Hiçbir işten geri durmadı

Katılımı, sadeliği, büyük sevgisiyle yoldaşlarının yaşamında büyük yer edindi. Fedakar, katılımcı, özgürlük değerlerine sonuna kadar bağlı kişilik özellikleriyle girdiği her ortamı etkiledi. Hiçbir çalışmadan geri durmadı. Bir elinde silahı, bir elinde de kamerasıyla kadın özgürlük mücadelesinin Kurdistan ve dünyada tanınmasına önemli katkılar sundu. Uzun süre YJA Star basın çalışmalarında kalarak gerilla mücadelesinin kadın renginde nasıl pratikleştiğini yansıttı.

 

Şaristan Asmîn (Leyla Yıldız)

 

Mexmûr, Kerkûk ve Şengal

Dağlarda yaptıklarıyla sınırlı kalmadı, 2014'te DAİŞ eliyle Şengal’de yaşanan soykırım saldırısının dünyaya duyurulmasında büyük emekler verdi. Mexmûr, Kerkûk, Şengal alanlarında bulunarak hem bir kadın gerilla hem de elindeki kamerasıyla mücadele etti.

 

Şaristan Asmîn (Leyla Yıldız)

 

Özgür basının kadın boyutu

Eğitimi hiç aksatmadı ve 2016'da yeniden Şehit Bêrîtan Akademisi’nde eğitime katıldı. Eğitimden sonra da basın çalışmalarında kaldı. Özgür basın çalışmalarının kadın boyutunda büyük çaba verdi. Bu süreçte hastalığa yakalandı.  Bir yandan tedavi olmaya çalışırken bir yandan da özgür yaşam umudu, derin yoldaşlık sevgisi, mücadele heyecanından hiçbir şey yitirmeden yürüyüşünü sürdürdü.

Koşulsuz adanmışlığın timsali

Çeyrek asrı bulan mücadele hayatıyla yoldaşlığın, özlü katılımın, koşulsuz adanmışlığın timsali, Önder Apo hakikatinin güçlü takipçisi oldu. Ardında büyük bir direniş mirası bırakarak 3 Haziran 2023’te hastalığından dolayı ölümsüzler kervanına katıldı. BEHDÎNAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.