KCK Yürütme Konseyi Üyesi Zübeyir Aydar, Avrupa’da Kürt kimliğinin korunması için başlatılan ‘Nehat Fêmkirin’ kampanyasının her yerde hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi. Aydar, hedeflenenin siyaseti tamamen Kürtçe yapmak olduğunu söyledi.

Avrupa’nın birçok ülkesinde yaşayan Kürtleri buluşturan ortak dil ve kültür olduğunu dile getiren Aydar, “Dil ve kültür son derece önemlidir. Kürt dili ve kültürü hem ülkede hem de ülke dışında ciddi bir asimilasyonla karşı karşıyadır. Bunun için Kürtlerin kendi dillerinde ve kültürlerinde ısrarı önemlidir. ‘Nehat Fêmkirin’ kampanyasının başarılı olması lazım. Kürtler kendi aralarında Kürtçe konuşmalı. Eğer başka bir dilde konuşulursa ‘Min fêm nekir-ben anlamadım’ şeklinde cevap vererek asimilasyona karşı durmuş olur” dedi.

‘Çocuklarımıza Kürtçe öğretmeliyiz’

Aydar, özellikle Avrupa’da yaşayan Kürtlerin bu kampanyaya güçlü katılması gerektiğini vurguladı. Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde büyüyen Kürtlerin, kendi anadillerini bilmemesi halinde diğer Kürtlerle iletişim kurmasının imkansız olduğunu belirten Aydar, “Örneğin Almanya ve Fransa’da yaşayan Kürtlerin çocukları yaşadığı ülkenin dilini biliyor. Bunlar bir araya geldiklerinde anlaşabilmeleri, konuşabilmeleri için anadillerini bilmek zorunda. Onun için biz Kürtçeyi çocuklarımıza öğretmeliyiz. Yoksa yarın Fransa’daki ve Almanya’daki Kürtler birbirleriyle anlaşamayacak. Eğer dilimizi ve kültürümüzü koruyamazsak ve çocuklarımıza aktaramazsak birisi Fransızlaşır biri de Almanlaşır. Böylece dil ve kültürün yanında kimlik de yok olmuş olur. ‘Nehat Fêmkirin’ kampanyası bu tür olumsuzlukları önlemek içindir. Onun için ciddiyetle bu kampanyayı her yerde hayata geçirmeliyiz” şeklinde konuştu.

‘Sadece kampanya başlattık demek olmaz’
“Bütün Kürtler, kurumlar kampanyaya aktif olarak katılmalı” diyen KCK Yürütme Konseyi Üyesi Aydar, “Kurumlarımız bu kampanyayı organize etmeli ve takipçisi olmalı. Sadece ‘kampanya başlattık’ demekle olmaz. Kampanyanın amacını herkese kavratmak ve pratikte işlemesini sağlamak gerekiyor. Toplantılarıyla, kurslarıyla, eğitimiyle bu kampanyaya katılabilinir” diye konuştu.
Aydar, kendi hedefinin Kürtçe siyaset yapmak olduğunu söyleyerek, “Siyasetçiler siyaseti, esnaflar ticareti Kürtçe yapmalı. Toplumun her kesimi ilişkilerini Kürtçe yürütmelidir. Bunu yapabilirsek başarılı oluruz” dedi.
Aydar, bazı kesimlerin bu kampanyayı ‘milliyetçi’ bulabileceğine de dikkat çekti. Bu kampanyaya farklı anlamlar yüklemenin gereksiz olduğunu söyleyen Aydar “bizim dilimiz ve kültürümüz baskı ve asimilasyon tehlikesi altındadır. Bu baskı ve asimilasyona karşı kendimizi ancak bu şekil koruyabiliriz” vurgusu yaptı.

DENİZ BAŞPENİR/HABER MERKEZİ




Heilbronn’daki Kürtler planlamalarını yaptı

Almanya’nın Heilbronn kentindeki Kürtler, Avrupa’da CDK tarafından başlatılan ‘Nehat Fêmkirin-Anlaşılmadı‘ kampanyasına aktif katılmak için planlamasını yaptı. Bölge Meclisi ile dernek, toplantılarda ve verilen kurslarda Kürtçe konuşacak ve raporlarını Kürtçe yazacak.
Konuya ilişkin gazetemize Kürtçe açıklamalarda bulunan Bölge Halk Meclisi Başkanı Hogir Ahmet Zeyrek, benzeri bir kampanyayı 2005 yılında da hayata geçirmek için çalışmalar yaptıklarını hatırlatarak, “Etkinlik ve toplantılarımızda Türkçe konuştuğumuz zaten Kürdistanlılar tarafından eleştiriliyorduk. Biz de Meclisimizin ilk kurulduğu günden itibaren toplantı, seminer ve dernek raporlarının Kürtçe olması yönünde karar almıştık. Zorunlu olmadıkça Kürtçe dışında başka bir dil kullanmamaya çalıştık. İlk başta zorlanmış olsak da, bugün derneğimizde yapılan etkinliklerde, üyelerimize yönelik bilgilendirme mektuplarını, raporlarımızı, kısaca herşeyi Kürtçe yapıyoruz ve herkes de memnun” dedi.
Geçtiğimiz hafta başlatılan ‘Nehat Fêmkirin’ kampanyasının geç başlatıldığını düşündüklerini dile getiren Zeyrek, “Bir halk kendi anadili ile vardır. Türk egemen sistemi halkımızı asimile etmek için dilimizi yasaklayarak yaşam biçimimizi yok etmeye çalıştı. Ancak verilen 30 yıllık mücadele sonucunda dilimizi korumayı başardık” şeklinde konuştu.

Kurslar artık Kürtçe

Verilen mücadele sonucunda onbinlerce gencin yaşamını yitirdiğine dikkat çeken Zeyrek, “Artık kendi dilimizi her yerde kullanmalıyız. Tabii ki sadece konuşmakla olmaz, aynı zamanda düşüncemiz de Kürtçe olmalı. Yazımız, kültürel etkinliklerimiz Kürtçe olmalı. Yaşamın her alanın hep dilimizle yaşamak gerekiyor” dedi.
CDK tarafından başlatılan ‘Nehat Fêmkirin’ kampanyasının güçlü geçmesi için meclis bünyesindeki bütün komisyonların görevlendirildiğini söyleyen Zeyrek, şunları söyledi: “Özellikle eğitim komisyonuna büyük görevler düşmekte. Kampanyanın içini doldurulması gerekiyor. Dernek ortamında çocuk ve gençlere eğitim verilmesi, kültürel etkinlikler -saz, folklor- kursları, Kürtçe tiyatro için hazırlıklara başladık. Kürt kültürünü ve Kürdistan tarihini gençlere anlatmak için imkanlarımız dahilinde çalışmalara başladık. Bütün bunların hepsini Kürtçe yapacağız. Yine bütün aileleri ziyaret ederek anadilin anlam ve önemini kavratmaya çalışacağız. Yaşamın her alanında Kürtçe’nin kullanılması ve konuşulması için ısrarcı olacağız. Bunu başaracağız çünkü çalışmalarımızı yıllardır sürdürüyoruz.”

Belediyeyle görüşülecek

Kentte faaliyet yürüten Kürt Toplum Derneği de söz konusu kampanyayı daha önceden başlattı. 400 üyeye sahip Dernek bünyesinde herşey Kürtçe yapılıyor, konuşuluyor. Dernek Başkanı Hasan Özkan, şöyle devam etti: “Bugüne kadar toplantı ve yazışmalarımızı Kürtçe yapıyorduk. Yine eylemlerimizde taşıdığımız döviz ve pankartlarımızdaki sloganlar da Kürtçe’ydi. Şimdi bu kampanyanın başlamasıyla halkımızı duyarlı kılmak ve dilimizin gelişmesini sağlamak için dernek ortamında dövizlerin üzerine sık kullanılan Türkçe kelimeleri yazıp altına ‘Nehat fêmkirin’ yazısıyla cevap verecek şekilde hazırlıklarımız başladı.
“Dernek bünyesinde Kürtçe eğitim vereceğiz ve bunun için belediyeden destek almak için başvuru yaptık” diyen Özkan, “gelecek hafta bize nasıl yardım edeceklerini bildirecekler. Daha sonra dernek olarak üstümüze düşeni yerine getireceğiz” şeklinde konuştu.

Kursa ilgi yoğun

Bu arada diplomasını yeni alan Kürtçe öğretmeni Lokman Karaaslan da kampanyanın sadece Heilbronn’la sınırlı olmadığını belirterek, “Biz Heilbronn’da olduğumuz için buradaki çalışmalarımızı anlatıyoruz ancak bu kampanya dünyanın her yerinde hayata geçmeli. Kurumlarımız başta olmak üzere Kürtçe’nin öğretilmesi için herkes üzerine düşeni yapmalı. Biz de burada gençlere ve çocuklara yönelik Kürtçe eğitime başlayacağız. Şimdiye kadar çok sayıda başvuru oldu. Umarım duyarlılık daha fazla olur” dedi.


SAİT ÖZTÜRK