Nesli tükenen kuşlar erkeksiz üreyebildi

Toplum/Yaşam Haberleri —

Kaliforniya Akbabası

Kaliforniya Akbabası

  • Nesli tükenmekte olan kuşların erkeksiz üreyebildiği keşfedildi. Çalışmanın ortak yazarı, bunun "gerçekten harika bir keşif" olduğunu söylüyor.

ABD'li vahşi yaşam araştırmacıları, nesli tükenmekte olan bir kuş olan iki Kaliforniya akbabasının herhangi bir erkek genetik DNA'sı olmadan doğum yaptığını keşfettiler.

Akbabaların erkeksiz üreyebildiklerinin keşfi bilim insanlarını şaşırttı.
Erkeksiz üreme, başka kuş türlerinin yanı sıra, kertenkeleler, yılanlar, köpekbalıkları, vatozlar ve diğer balıklarda da kaydedilmiştir. 

Sadece 500 akbaba kaldı
BBC’deki habere göre ABD'nin güneybatısında ve Meksika'da yalnızca yaklaşık 500 Kaliforniya akbabası kaldı.
1980'lerde vahşi doğada iki düzineden az kuş kalmıştı, ancak koruma çabaları son yıllarda sayılarını artırdı. 
San Diego Hayvanat Bahçesi Yaban Hayatı İttifakının hakemli bulguları bu hafta Amerikan Genetik Birliği'nin Heredity dergisinde yayınlandı.
Araştırmacılar, koruma altında tutulan kuşların rutin genetik taramalarında, 2001 ve 2009 yıllarında yumurtadan çıkan iki erkek civcivin anneleriyle akraba olduğunu ve hiçbir baba kuştan DNA almadıklarını keşfetmiş.

467 erkek akbaba test edildi
Üreme havuzundaki 467 erkek akbabanın tümü test edilmiş. Durumu daha da nadir kılan şey, erkeklerin üreme için hazır bulunduğu sırada, herhangi bir kuş türünün ilk kez erkeksiz üremiş olmasıdır.
Partenogenez son derece nadir bir olay olsa da, daha önce başka türlerde de kaydedilmiştir. Dişideki bir hücre sperm gibi davrandığında ve bir yumurta ile birleştiğinde gerçekleşir. Normalde damızlık erkek sayısı az olan veya hiç olmayan hayvan popülasyonlarında görülür. 
San Diego Hayvanat Bahçesi Yaban Hayatı İttifakı'nda çalışmanın ortak yazarı ve koruma genetiği direktörü Oliver Ryder, "Bu gerçekten harika bir keşif" diyor. 
"Aslında partenogeneze dair bir kanıt aramıyorduk, tamamen tesadüfen bulduk. Bunu sadece ebeveynliği kanıtlamak için yaptığımız normal genetik çalışmalar sayesinde öğrendik."
Ne yazık ki, her iki civciv de öldü - biri 2003'te iki, diğeri 2017'de yedi yaşındayken.
Her iki ana akbabanın da daha önce geleneksel yöntemlerle doğan civcivleri de vardı.
Birinde 11 civciv, 20 yıldır bir erkekle çiftleşen diğerinde ise 23 civciv vardı. Erkeksiz üremeden sonra iki kere daha üredi. FRANKFURT

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.