Netanyahu’dan iki devletli çözüme ret

Dünya Haberleri —

.

.

  • İki devletli çözüm önerisini kabul etmeyen Netanyahu, bir Filistin devletinin olmamasının Arap ülkeleri ile normalleşme anlaşmalarına engel olmadığını açıklarken, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Miller, her şeye rağmen İsrail’e desteklerinin süreceğini belirtti.
  • İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu Tel Aviv'de düzenlediği basın toplantısında, herhangi bir şekilde Filistin devletinin kurulmasına karşı olduğunu net bir dille açıkladı.

Filistin yok değil, İsrail’in varlığı önemli

"Hamas'a karşı kesin bir zafer" elde edene kadar Gazze Şeridi'ne saldırılarını sürdüreceklerini belirten Netanyahu sorulan bir soru üzerine, Birleşmiş Milletler (BM) dahil uluslararası toplum tarafından kabul edilen iki devletli çözüm önerilerini reddettiğini ve bu tutumunu ABD yönetimine de aktardığını kaydetti.

“30 yıldır tutarlı bir şekilde tek bir şeyi söylüyorum. Bu çatışma bir devletin yokluğuyla değil, bir devletin varlığıyla ilgilidir" diyen Netanyahu, sadece İsrail'in, Gazze'nin tamamı üzerinde güvenlik kontrolünü ele geçirmesini sağlayacak bir anlaşmayı kabul edeceğini ABD’li yetkililere söylediğini belirtti.

Netanyahu Ürdün topraklarına göz koydu

Netanyahu, "Şunu açıkça belirtmeliyim ki öngörülebilir gelecekte, bir anlaşma ile ya da bir anlaşma olmadan İsrail'in Şeria (Ürdün) Nehri'nin batısının tamamında güvenlik kontrolü olmalı. Bu, gerekli bir koşul. Bu, egemenlik ilkesiyle çatışıyor ama ne yapabilirsiniz" dedi. Bir Filistin devletinin olmamasının Arap ülkeleri ile normalleşme anlaşmalarına engel olmadığını ve bu anlaşmalara başka ülkeleri de eklemek istediğini söyleyen Netanyahu, Gazze’de savaşan Hamas güçlerinin üçte ikisini imha ettiklerini ileri sürdü. Netanyahu, “tamamen zafer kazanana' kadar saldırılarını sürdüreceklerini de sözlerine ekledi.

ABD’nin İsrail’e desteği sürecek

Benyamin Netanyahu’nun açıklaması ardından ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller’de de bir açıklama geldi. Ortadoğu’daki son gelişmeleri ve İsrail’in Gazze’ye saldırılarını değerlendiren Miller, “Bir Filistin devleti kurulmadan, İsrail'e kalıcı bir güvenlik sağlamak üzere uzun erimli zorlukları ve Gazze'nin yeniden inşasıyla, Gazze'de yönetimin yeniden kurulmasıyla ve Gazze için güvenlik sağlanmasıyla ilgili kısa erimli zorlukları çözmenin hiçbir yolu yok" dedi. Miller, Netanyahu’nun bu tavrına karşın ABD’nin İsrail’e olan desteğini sürdüreceğini belirterek, "ABD'nin onlara bir şey yapmaları için baskı yapması söz konusu değil. Bu, ABD'nin onlar için sahip oldukları fırsatı hazırlayıp ortaya koymasıyla ilgili" diye konuştu. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.