Newroz ateşi Akdeniz'e indi

Antalya Newroz/foto:MA

Antalya Newroz/foto:MA

  • Antalya'daki Newroz kutlamasında konuşan DEM Parti Antalya Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan Adayı Kemal Bülbül, AKP'nin yeni bir Saddam planı hazırladığın hatırlatarak, DEM Parti'nin her tarafta güçlenmesinin önemini vurguladı. Bülbül, "Antalya'da da varız, var olacağız; vekili aldık, belediyeyi de alacağız” dedi.

Newroz kutlamalarının dünkü adresleri Adana, Antalya ve Ankara'ydı. Antalya ve Adana'da son yılları en görkemleri kutlamaları yapıldı.

 

 

ADANA

Adana'da “Rabe dema azadî û serkeftinê ye” şiarıyla Newroz coşkusu sabahın erken saatlerinde başlarken, kentteki Newroz'un adresi, Mimar Sinan Açık Hava Tiyatrosu oldu. Yurttaşlar, erken saatlerde mahallelerde bir araya gelerek, araçlarla ya da yürüyerek kutlama alanına akmaya başladı. Yurttaşlar, iki ayrı noktadan geçtikten sonra alana alınmaya başlandı. Zorluk çıkarmaya çalışan polis, halkın direnişi karşısında geri çekilmek zorunda kaldı. 

Saygı duruşu ve Newroz ateşinin yakılmasının ardından Newroz Tertip Komitesi adına Yaşar Demir, Barış Anneleri adına Raife Akın, DEM Parti İl Eşbaşkanları Helin Kaya ve Seyfettin Aydemir, HDK Eşsözcüsü Esengül Demir, DEM Parti Mersin Milletvekili Ali Bozan, DEM Parti Adana Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan Adayları Arife Çınar ve Mahfuz Güleryüz, birer konuşma yaptı.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eşsözcüsü Esengül Demir, savaşa değil, barışa ihtiyacının olduğunu; bunun tek yolunun İmralı tecridinin ortadan kaldırılması ve Öcalan'ın fiziki özgürlüğüne kavuşması olduğunu söyledi. DEM Parti Mersin Milletvekili Ali Bozan, Abdullah Öcalan'ın geçmiş yıllarda Newroz'a dair yaptığı değerlendirmelerini okudu. 

Newroz kutlaması, sanatçılar Koma Aryen ve Şerzat'ın sahne almasıyla devam etti.

ANTALYA

Antalya'da Newroz coşkusu sabahın erken saatlerinde başlarken, kentteki Newroz'un adresi, Kepez Kent Meydanı oldu. Koma Aryan Çocuk Korosu’nun sahne alması ile başlayan kutlamalarda, sık sık "Bijî Serok Apo", "Bê Serok jiyan nabe" ve  “Jin jiyan azadî” sloganları atıldı.

Saygı duruşu ve Newroz ateşinin yakılması başlayacak olan kutlamalarda; Newroz Tertip Komitesi, DEM Parti Antalya İl Eşbaşkanları,  HDK EşSözcüsü Cengiz Çiçek ve DEM Parti Antalya Milletvekili Saruhan Oluç birer konuşma yapacak.

DEM Parti Antalya Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan Adayı Kemal Bülbül, AKP'nin yeni bir Saddam planı hazırladğını, bunun için Bağdat, Hewlêr ve Washington’a giderek Kürtleri katletmek için izin istediğini hatırlatarak, "Antalya'da verilen her oy, İmralı'daki tecride karşı bir tavır, tutuklu siyasetçilere selamlama, kayyumlara tokattır. Antalya'da varız, var olacağız demektir. Buradan vekili aldık, bundan sonra belediyeyi de alacağız” diye konuştu. 

DEM Parti Antalya Milletvekili Saruhan Oluç ise şunları söyledi: “11 yıl önce Amed Newrozu’nda Türkiye'de bütün halkların, farklı inançlarının, eşit koşullarda demokrasi içinde bir arada yaşamalarına dair bir Barış Deklarasyonu okundu. Biz o gün o Barış Deklarasyonu'nun arkasındaydık, 11 yıl sonra bugün Antalya'da da arkasındayız. Barış için aklını, düşüncesini, kendisini ortaya koyan insanı İmralı'da hukuk ve insanlık dışı bir tecride tabi tutuyorlar.”

Tecride son vermesi, barış için adım atılması ve özgürlük için müzakere edilmesi doğrultusunda iktidara seslenen Oluç, “Biz barış dedikçe, Tayyip Erdoğan savaş ve çatışma diyor. Örgütlü bir kötülük ve düşmanlıkla karşı karşıyayız. Biz bunun karşısında örgütlü bir barış mücadelesini sürdürdük, sürdürüyoruz. Bir halkın özgürlük ruhunu temsil etmek isteyenleri yok etmek isteyen bir iktidar var. İşte bu halk buna bugün, Newroz alanında cevap verdi” şeklinde konuştu. 

Sanatçılar Hivda Gökel ve Kamuran Drêj'in müziğiyle devam etti.

ANKARA

Anıtpark’ta Newroz bayramı kutlaması yapıldı. Saygı duruşunun ardından DEM Parti Ankara Büyükşehir BelediyeSİ Eşbaşkan Adayı olan tutsak Gültan Kışanak’ın gönderdiği mektup okundu.

DEM Parti Ankara Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan Adayı Öztürk Türkdoğan, "DEM Parti, sadece Kürtlerin değil, sol ve sosyalistlerin partisidir. Ötekileştirilen her kesimin partisidir. Hepiniz bugün buradasınız ve hepiniz hoş geldiniz. Biraz önce tutsak eşbaşkan adayımız Gültan Kışanak’ın mesajını dinlediniz. Biz bu ülkeye barışı getireceğiz. Sevgili arkadaşlar ülkeye barışın gelmesi için DEM Parti’nin güçlenmesi lazım. DEM Parti, Ankara için sol bir seçenektir. Buradan net olarak söylüyorum; biz DEM Parti dışında kimseye oy istemiyoruz. Biz Ankara’da hiç kimseyle ittifak halinde değiliz. Biz sadece DEM Parti’ye oy istiyoruz" dedi. 

DEM Parti Wan Milletvekili Pervin Buldan, şunları söyledi: "Alanları dolduran Kürt halkına selam olsun. Bu meydanlarA iyi baksınlar. Ankara’da kararları alan siyasi iradeye sesleniyoruz; bu alanlara iyi bakın. Bu meydanlarda dile gelen hakikat, Kürt sorunudur. Bu meydanlarda dile gelen barışTır. Bizler alanları doldurarak, 'bu ülkede Kürt sorunu var' diyoruz. Bugün bu kentin adaylarından biri olan Gültan Kışanak cezaevinde olması Kürt sorunun sadece bir tane gerçekliğidir. Emine Şenyaşar’ın Adalet Bakanlığı önünde Adalet Nöbeti eylemi tutması tam da Kürt sorunudur. Sayın Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması için bedenlerini açlığa yatıran binlerce siyasi tutsağa selam olsun. Ankara’dan bir kez daha diyoruz; tecrit bir an önce kalksın, Sayın Öcalan ailesi ve avukatları ile görüşsün. Tecrit kalksın diye tutsaklar bedenlerini açlığa yatıyor, aileler adalet nöbetleri tutuyor, özgürlük yürüyüşleri yapılıyor. Ankara üç maymunu oynuyor. Biz onlara büyük cevabı seçimlerde sandıklara giderek vereceğiz."

Daha sonra sanatçı Şilan Dora sahne aldı. Newroz kutlamaları, çekilen halayların ardından son buldu.

 

* * * 

Newroz ateşini sandıklara taşıyacağız

Cihanbeyli ilçesindeki seçim mitinginde konuşan DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, “Newroz ateşini 31 Mart seçimlerinde sandıklara taşıyacağız” dedi.

 DEM Parti Konya İl Örgütü, seçim çalışmaları kapsamında Cihanbeyli ilçesinde seçim mitingi düzenledi. Cihanbeyli Pazaryeri Alanı’nda gerçekleştirilen coşkulu mitinge DEM Parti EşBaşkanı Tülay Hatimoğulları, DEM Parti Konya Belediyesi Eşbaşkan Adayları Gülbahar Gülmez ve Bülent Kılınç, DEM Parti Cihanbeyli Belediyesi Eşbaşkan Adayları Eylül Yaylacı ve Hasan Ateş, Konya İl ve İlçe Örgütleri katıldı.

DEM Parti Eşbaşkanı Tülay Hatimoğulları, Nagihan Akarsel, Faik Candan ve Murat Bozlak’ı anarak konuşmasına başladı. Hatimoğulları, şunları söyledi: "8 Mart’ta büyüttüğümüz dirençle Newroz alanlarını doldurduk. Milyonlarca insanın meydanlarda barış mesajı verdiği; güçlü, umutlu ve dirençli katılımın olduğu bir Newroz sürecini yaşadık. Demirci Kawaların zalim Dehaqlara karşı geliştirdiği Newroz ateşini 31 Mart seçimlerinde sandıklara taşıyacağız. Bizleri yok sayanları, irademize kayyum atayanları, seçme ve seçilme hakkımızı elimizden alanları; bizleri yolsuz, susuz ve kaldırımsız bırakanları 31 Mart seçimlerinde sandıklara gömeceğiz.  

DEM Parti’nin belediyecilik anlayışı demokratiktir, halkçıdır. Belediyelerimizin kapısı yurttaşın yüzüne asla kapanmayacak, belediye meclis toplantılarını siz değerli halkımız ile birlikte yapacağız. Cihanbeyli halkı, Kulu halkı yönetime gelecek, yönetimle birlikte toplantılara katılacak. Şeffaf bve demokratik bir şekilde sizlerle birlikte yöneteceğiz. Halkın ihtiyacı olan temiz su, yol, kaldırım ve altyapı en iyi şekilde sağlanacak. Halkın ihtiyacı olan kültür-sanat faaliyetleri en iyi şekilde sağlanacak. Herkes kendi ana diliyle rahatlıkla o belediyelerden hizmet alacak. Cihanbeyli de öyle, Kulu da öyle, Konya da öyle olacak.

Savaşa ve sefalete hayır demek için DEM Parti’ye oy vereceğiz. Açlığa ve yoksulluğa dur demek için DEM Parti’ye oy vereceğiz. Newroz’da halkımızın yükselen barış talebinin bütün Türkiye’de ve dünyada duyulması için DEM Parti’ye oy vereceğiz. Kadınların eşit bir şekilde yaşama ve siyasete katılması için DEM Parti'ye oy vereceğiz. Göç etmek zorunda kalan, umudunu kaybetmiş gençlerimizin umudu olmak için DEM Parti’ye oy vereceğiz. Savaşsız, sömürüsüz demokratik bir Türkiye için, demokratik bir cumhuriyeti hep beraber hep beraber kurabilmek için DEM Parti’ye oy vereceğiz. Kürt halkının haklarını alması için, ortak yaşam için, farklılıklarımızla bir arada demokratik bir cumhuriyette yaşayabilmek için DEM Parti ağacına hep birlikte mührümüzü basacağız  DEM’in ağacı Konya’da büyüyecek ve meyve verecek, rengarenk çiçek açacak. Onun için oylarımızı DEM Parti ağacına verelim. Yolumuz açık olsun."

Miting halaylarla sona erdi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.