Newroz ateşi Garê ruhuyla yakıldı

Yurt Dışı Haberleri —

Avrupa'da Newroz kutlandı

Avrupa'da Newroz kutlandı

Diasporada Newroz ateşi yanmaya devam ediyor. Kürdistanlılar ve dostları birçok kentte Garê ruhuyla alanlara çıkarak direniş ve bahar bayramı olan Newroz’u kutladı.

 

ALMANYA

Almanya’nın başkenti Berlin’de Kürdistanlıların Newroz kutlaması renkli görüntülere sahne oldu. Oranienplatz'daki Newroz kutlamasına binlerce kişi katıldı. Newroz ateşi yakılarak etrafında direniş şarkıları söylendi, halaya duruldu.

Newroz Hamburg’da da büyük bir coşkuyla kutlandı. Sternschanze’deki düzenlenen etkinlikte tüm inkar ve imha politikalarına karşı Kürt halkının Newroz’da gücünü bir kez daha ortaya koyduğunu belirtildi. Direniş stanlarıyla geç saatlere kadar devam eden kutlamada sık sık, “Newroz piroz be”, “Biji berxwedana gerilla” sloganları atıldı.

Karlsruhe kentinde Newroz’a ilişkin konuşmalar yapıldı, ateş yakıldı ve halay çekildi.

Dortmund’da gençler Newroz etkinliğinde Öcalan’ın değerlendirmelerini içeren bir  sinevizyon gösterimi yaptı.  Sık sık “Bijî Serok Apo”, “Şehîd namirin” ve “Berxwedan jiyane” sloganlarının atıldığı kutlama, şarkılar ve halaylarla sona erdi.

Dresden’deki kutlama Halil Şen şahsında tüm Kürdistan şehitlerine adandı. Dört parça Kürdistan’dan halkın katılımı ile gerçekleştirilen kutlamaya Almanlar da katıldı.

Bielefeld kentinde bir araya gelen Kürtler ve dostları Newroz’u kutladı. HBF önünde başlayan yürüyüş ardından bir miting düzenlendi. Konuşmalarda “Bugünün Dehak’ı Erdoğan rejimine karşı Çaǧdaş Kawalar olarak mücadele yürütmek gerekiyor” denildi. Newroz kutlaması şehit ailelerinin yaktığı ateş çevresinde tutulan halaylarla sona erdi.

Bir diğer kutlama merkezi Bodensee kentiydi. Mesopotamisches Kültür Zentrum’da (MKZ) bir araya gelen Kürdistanlılar Newroz’u ateş yakarak, halay çekerek kutladı.

Mannheim’da 21 Mart 1994 yılında Alman devletinin Newroz’u yasaklamasını kendilerini yakarak protesto eden Berivan (Nilgün Yıldırım) ve Rohani (Bedriye Taş) eylemlerini gerçekleştirdikleri yerde anıldı. Ronahi ve Berivan anısına suya güllerin de atıldığı anma slogan ve şarkılarla sona erdi.

Oldenburg kentinde Kürdistanlılar kitlesel bir şekilde Newroz’u kutladı. Düzenlenen yürüyüşe Kürdistanlıların yanı sıra Almanlar da katıldı. Schlösshöfeplatz’da Şehit aile komitesinin yaktığı ateş ile halaya duran Kürdistanlılar Newroz ateşi etrafında yek vücut oldu. Alman Performans sanatçıları “Ateşin Dansı” isimli özel bir gösteri düzenledi.

Leipzig’deki kutlamada Şehit aileleri Newroz ateşini tutuşturdu. Konuşmalardan sonra kutlama halaylarla devam etti.

FINLANDIYA

Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de de Newroz coşkulu bir şekilde kutlandı. Çok sayıda kişinin katıldığı kutlamada halaylar çekildi ve sloganlar atıldı.

İNGİLTERE

İngiltere’nin başkenti Londra’da bir araya gelen yüzlerce kişi Newroz’u kutlayarak, AKP-MHP faşizmine karşı direnişin mutlaka zafere ulaşacağı mesajını verdi.

Edmonton’da düzenlenen etkinliğe kadınlar ulusal kıyafetleriyle katıldı. HDBH’nin Newroz mesajının okunduğu kutlamada yüzlerce kişi daha sonra davul zurnalar eşliğinde halaya durdu. Ateşlerin yakıldığı Newroz’da sık sık “Biji Serok Apo” sloganları atıldı.

FRANSA

Fransa’nın Strasbourg kentinde Place Etoile’de bir araya gelen Kürtler ve dostları Newroz’u kutladı, Çerxa Şoreş’e marşı okundu. “Biji Serok Apo”, “Biji Newroz”, “Be Serok jiyan na be” sloganları eşliğinde devam eden kutlamada ”Newroz’un Kürtler için direniş ve direnişi büyütmek anlamına geldiği” belirtildi.

Konuşmalar sonrasında ise Newroz ateşi yakıldı. Gençler ateş üzerinden atlayarak binlerce yıllık geleneği Newroz kutlamalarına taşıdı.

Montpellier kentinde yaşayan Kürdistanlılar Newroz'u büyük bir coşkuyla kutladı. Peyrou Pitot Parkı’nda bir araya gelen yüzlerce Kürdistanlılar şehir merkezine “Newroz pîroz be” pankartı ile yürüdü. Ardından yapılan bir mitingi ile Newroz ateşi yakıldı, halaylar çekildi.

Bordeaux’da ise Kürdistanlıların ulusal kıyafetleriyle katıldığı Newroz kutlaması bir yürüyüş ile başladı. Yürüyüş ardından Victoire Meydanı’nda ise bir kutlama yapıldı. Çerxa Şoreşê marşı ile süren etkinlik, müzik dinletisi ve halaylar ile son buldu.

Paris’in Drancy banliyösünde de Kürdistanlılar Newroz ateşi yakıp halaylar ve sloganlarla Newroz’u kutladı. Villiers Le Bel banliyösünde bir araya gelen gençler yakılan Newroz ateşinin etrafında halaylar çekti.

 

İSVİÇRE

İsviçre’nin Bern kentinde Newroz ateşinin yakılmasıyla başlayan kutlamada “Newrozun direniş ruhunu sahiplenerek ve faşizme karşı mücadeleyi yükselterek Kürt halkının özgürlük taleplerine cevap olacağız” denildi. Stranların söylendiği kutlama, halaylarla son sonlandırıldı.

Bellizona’da yaşayan Kürdistanlılar da kent merkezinde düzenledikleri yürüyüş ve etkinlikle Newroz'u kutladı. 

Zürih kentinde  “Garê ruhu” ile Newroz‘u kutlayan gençler, şarkılar söyleyip halaylar çekti.

DANİMARKA

Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da da Kürtler Newroz’u büyük bir coşkuyla kutladı. Rådhuspladsen’de bir araya gelen Kürdistanlılar “Biji Newroz”, “Biji Serok Apo” sloganları eşliğinde ve yerel sanatçıların seslendirdiği parçalar eşliğinde halay çekerek, Newroz’u kutladı.

AVUSTURYA

Başkent Viyana’da Newroz binlerce kişinin katılımı ile kutlandı. Devlet Operası önünde bir araya gelen binlerce kişi yürüyüşe geçti. Stephansplatz’da bir kutlama mitingi düzenleyen Kürdistanlılar yakılan Newroz ateşi etrafında geç saatlere kadar halay çekti.

BELÇİKA

Liege kentinde de yüzlerce kişinin katılımı ile Newroz kutlandı.

Kürdistanlılar müzik eşliğinde halaylar çekti. Kutlamada bu yılki Newroz’un Garê şehitlerine adandığı belirtildi.

İTALYA

Başkent Roma’daki Ararat Kürt Kültür Merkezi’nde Kürtler ve İtalyanların katılımıyla Newroz kutlandı. Ararat Kürt Kültür Merkezi’ndeki kutlamaya birçok sivil toplum örgütü temsilcisi de katılarak konuşma yaptı. Şehit ailelerinin Newroz ateşini yakması ile devam eden kutlama, halay ve sloganlarla sona erdi.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.