Newroz iktidara cevaptır

Kadın Haberleri —

2023 Newrozu/İstanbul

2023 Newrozu/İstanbul

  • HDP milletvekili Şevin Coşkun 8 Mart’ı depremzede kadınlarla karşıladıklarını hatırlatarak, “8 Mart’a giderken ‘yaslıyız, acılıyız ama bir o kadar da öfkeliyiz’ mesajını verdik ve hesap sormak için alanlara çıktık. Newroz’a da giderken yine aynı tutumdayız” dedi.  Coşkun 2023 Newrozu'nun AKP-MHP iktidarına cevap olduğunu da ayrıca kaydetti.

‘Her der Newroz her dem azadî’ şiarıyla karşılanan  2023 Newrozu, Mereş (Maraş) merkezli meydana gelen depremlerde hayatını kaybedenlere, depremzedelere adandı. Bakurê Kurdistan ve Türkiye’de 15 Mart’ta Colemêrg’in (Hakkari) Şemzînan (Şemdinli) ilçesinde startı verilen Newroz’da alanlara çıkan halkın ilk mesajı Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü olurken, ikinci olarak depremde halkı enkaz altında bırakan AKP-MHP iktidarından hesap soracağının mesajını verdi. 

Newroz kutlamalarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mûş Milletvekili Şevin Coşkun, bu yıl gerçekleşen Newroz’u depremzedelere adadıklarını söyledi. Coşkun şöyle devam etti: “6 Şubat'ta Maraş merkezli gerçekleşen deprem sebebiyetiyle Newroz’u üzüntüyle karşılıyoruz. Bu 2023 Newrozu’nu depreme adadığımız için şenlik havası olmayacak. (…) Fakat sözümüzü en güçlü şekilde dile getireceğimiz bu alanda milyonların olmasını bekliyoruz. Tüm halklar da bu Newroz’da sırf o öfkesini göstermek, hesap sormak için sözünü söylemek için alanda olacaktır.”

8 Mart’ta hesap sormak için alanlara çıktık

8 Mart’ı depremzede kadınlarla karşıladıklarını anlatan Coşkun, “8 Mart'a giderken ‘yaslıyız, acılıyız ama bir o kadar da öfkeliyiz’ mesajını verdik ve hesap sormak için alanlara çıktık. Bunun devamında Newroz’a da giderken yine aynı tutumdayız. Üzüntülüyüz, yaslıyız, acılıyız ama bunun yanında bir o kadar da biriken öfke ile hesap sormak için Newroz alanlarında halklarımızla bir araya geleceğiz” diye konuştu.

Newroz’a sahipleniş iktidara cevaptır

 

Şevin Coşkun

Newroz’un zulme karşı bir direniş günü olduğunu dile getiren Şevin Coşkun, Mazlum Doğan’ın Diyarbakır zindanında yaktığı üç kibrit çöpüyle zalime karşı direnişine işaret ederek şöyle dedi: “Diyarbakır zindanında Mazlum Doğan 3 kibrit çöpüyle o dönemin zalim Esat Oktay Yıldıran’ına karşı bir direniş göstermişti. Rahşanlardan, Sakinelere ve günümüze kadar. Bu Dehaqlara karşı mücadele geleneği hep sürdü ve şu an baktığımızda da 2023 Newrozu da direniş Newrozu’dur ve 20 yıldır AKP'nin politikalarına baktığımızda Kürtlere ve kadınlara karşı bir zulmü var. Bir saldırı politikası yürütüyor. Bu Newroz’daki direnişin diğer amacı bu faşist iktidarı göndermektir. Çünkü Türkiye'deki tüm halklar barışın ve demokrasinin inşasını istiyor. Bu savaş politikalarından beslenen faşist iktidarı göndermek için hakikaten seçim öncesi bu Newroz çok önemli. Ki 14 Mayıs’ta verecekleri cevabı buradan gösterecekler.” 

Devletinin gücünü Kürtlere ve kadınlara yönelik saldırılarda gördüklerini dile getiren Coşkun, aynı gücü depremde enkaz altında kalanları kurtarmak için göremediklerini belirtti. 

Halka yönelik baskılar tecritle bağlantılıdır

Değerlendirmesinde en görkemli Newrozların Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’dan gelen umut ve direniş mesajlarının olduğu Newrozlar olduğunu söyleyen Şevin Coşkun devamla şunları kaydetti: “Daha önce 90'lı yıllarda Newrozlar yasaktı ama tüm bu yasaklara rağmen insanlar kutlama için dışarı çıkıyordu. Cizre'de, Nusaybin'de bu kutlamalar sırasında yüzlerce insan devletin saldırılarında katledilmiştir. Tüm bu katliamlara rağmen Newroz ruhu her zaman dinç oldu. Bu ruhun en görkemli olduğu Newroz ise 2013 Newrozu’dur. 2013-2015 yılları arasında yürütülen müzakere sürecinde Sayın Öcalan'ın İmralı'dan gönderdiği mektubunun Diyarbakır Newrozu’nda okunduğu anda tüm insanların çok büyük bir umudu vardı. Bunun akabinde partimizin 7 Haziran' da büyük çıkışıyla birlikte iktidar buna tahammül edemediği için o masayı devirmişti. Bizler şunu söylüyoruz; bugün yine Newroz’a gideceksek sadece depremi, kadınları ve baskıyı değil tüm bunların temelindeki tecridi de ele alıyoruz. Bir bütünen bugün halklar üzerindeki her baskı Sayın Öcalan üzerindeki tecrit ile birebir bağlantılıdır. “

Bir halkın iradesi tecrit ile gasp edildi

Bu tecrit politikasının her alana sirayet ettiğini belirten Şevin Coşkun, “Daha önce, Sayın Öcalan üzerindeki tecrit yalnızca kendisini değil, tüm Türkiye halkları üzerindedir derken bu uzun zaman anlaşılmadı. Sadece Kürtler özelindeymiş gibi düşünüyordu. Fakat bu 20 yıllık iktidar sürecinde yaşadıkça tecridin tüm halklara uyguladığı görülmüş oldu. En basitinden kayyumlar bir tecrit politikasının sonucudur ve depremde kayyım atamalarının nelere sebep olduğunu, felaketi nasıl derinleştirdiğine tanık olduk. Bir halkın iradesinin tecrit ile gasp edildiğinin örneklerinden biridir. Bugün Newroz’da halklar, kadınlar ve gençler için sözümü söylüyoruz ama bunun temelinde yatan Sayın Öcalan üzerindeki tecride dair de sözümüzü yine söylüyoruz. Bu tecridin bir an önce sona ermesi ve tüm Türkiye halklarının barış, demokrasi ve eşitlik içinde yaşaması için koşulların yaratılması ve Sayın Öcalan ile müzakere yolunun açılması talebimizi de Newroz’da yineleyeceğiz. Bu yılki Newroz’un startını 15 Mart'ta Şemdinli'de verdik ve finali de 21 Mart'ta Amed'de olacak. Birçok kentte ve ilçelerde halk alanda. Herkesin seçim öncesi bu direniş Newrozu’nda tecride, ranta ve faşist iktidara karşı alanlarda olmasını istiyoruz” diye konuştu. 

MELEK AVCI / JINNEWS-ANKARA 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.