Newroz kendi kaderini belirleme bayramıdır

Tekoşin OZAN Haberleri —

  • Özgürlük mücadelemizin 50. yılına girerken yeni bir Newroz ile birlikte aynı zamanda yeni bir sürece giriliyor. 2023 Newroz’u başta Kürt halkı olmak üzere Türkiye’de yaşayan halkların demokrasi ve özgürlük dayanışmasıyla AKP-MHP faşizmini yıkma startının verildiği gündür.

Her Newroz ayrı bir çıkıştır. Aynen bahar gibi yaşamın yeniden anlamlanması, canlanması, güzelleşmesidir. Hiçbir karanlığın kalıcı olamayacağının, en sert kışların da aşıldığının müjdesidir Newroz. Yeni başlangıçlar için dönen devranın başıdır.

Bütün bayramlar kuşkusuz ki toplumların anlam dünyasına çok şey katar. Zorluklara karşı pozitif enerji verir. Direnci yükseltir. Bu anlamda bayramlar güzeldir, anlamlıdır. Ama bayramlar içerisinde Newroz’un anlamı Kürtler için çok daha derindir. Kötülüğe karşı iyiliğin zaferinin bayramıdır Newroz. Özgür yaşam kararlılığının bayramıdır. Newroz, Kürtlerin kendi kaderini belirleme bayramıdır. Tarihsel ve güncel olarak hep böyle kutlanmıştır.

2635 yıl önce halkımız, Asur İmparatorluğunun vahşetine karşı direnişinin zaferini Newroz ateşiyle kutlamıştı. Ticaret yollarını denetimde tutmak için bütün halklara kan kusturan, insan kellelerinden kaleler yapmakla övünen, sık sık dağları talan edip, katliamlar gerçekleştiren Asur egemenliğini yıkarak halkların özgür yaşam kanallarını açmıştı. Medler, Zerdüşti felsefe ve ahlaki değerleri etrafında bütün kabilelerinin demokratik konfederal birliğini sağlayarak ve komşu halklarla ittifaklar geliştirerek zafere ulaşabilmişti. Düşünsel-manevi donanım ve demokratik örgütlü dayanışma temelinde gelişen bu zafer, tarihin en zalim diktatörlüklerinden birinin bir daha dirilemeyecek biçimde ortadan kaldırılmasını sağladı. Asur İmparatorluğu’nun zalimliği Asuri-Süryani halkıyla ilgili bir durum değildir. Hiçbir egemen devlet adını taşıdığı halkın gerçeğiyle bağdaştırılamaz. İktidar ve devlet gerçeği özü gereği alt tabakalara karşı, yani önce kendi halkına karşı zalimdir. Tabi diğer halklara yapılanlar bunun çok üstünde olmuştur.

Tarihin bu döneminde yaşananlar günümüz Türk devleti ve çevresinde yaşananlara ne kadar da benziyor. Sarayın çevresindekilerin kasaları şişerken büyük çoğunluğun ekmek bulmaya muhtaç kaldığı, kadın cinayetlerinin sıradanlaştığı, sokaklara tekbirci faşist tetikçilerin salındığı, deprem altındaki insanlara bile günlerce yardım edilmeyerek kayıpların kat kat arttığı zalim bir Türk devlet gerçeği. Suriye’ye, Rojava’ya, Irak’a, Güney Kurdistan’a, Şengal’e, Mahmur’a, Ermenistan’a, Libya’ya saldıran ve Yunanistan ile Avrupa’yı sürekli taciz eden saldırgan bir Türk devlet gerçeği. Dağlara kimyasal ve taktik nükleer bombalar yağdırmayı yüzbinlerce vatandaşının deprem enkazları altındayken de ihmal etmeyen, Kürt soykırımını sonuca ulaştırabilmek için hiçbir sınır tanımayan Azılı çetelerin merkez üssü haline gelen, Soykırımcı faşizmin odağı Türk devlet gerçeği.

Ama bu gerçekliğin karşısında Demirci Kawaların gerçeği var. Tarihin seyrini değiştiren Demirci Kawa aristokrat değildi. Hiçbir iktidar hedefi olmayan halk öncüsüydü. Çağımızda Türk devletinin faşizmine karşı devrimci çıkışa yine halktan biri Önderlik ederek tarihin seyrini değiştirdi.

50 yıl önce Önder Apo ve arkadaşlarının Ankara Çubuk barajında Kurdistan ve bölge halklarının sömürülmesine karşı devrimci bir çıkış için yaptığı ilk toplantı binlerce yıllık özgür yaşam refleksini ateşledi. Newroz, PKK hareketinin karakterine yansıdı, PKK Newroz’u yeniden anlamlandırdı. Yeni bir zihniyet, yeni bir örgütlenme ve mücadele tarzıyla Newroz halkımızın moral-motivasyon kaynağı haline geldi. Komşu halklarla bayramlaşma, ele ele verme günü haline geldi. Mazlum Doğan’la direnişin yaşamak olduğu anlamına ulaşıldı. Zekiye, Rahşan ve Semalarla Newrozlaşan kadının, özgürlüğün öncüsü olduğu açığa çıktı. Türk faşist devleti uluslararası ve bölgesel anlaşmalarla her türlü imkanı kullanarak saldırmasına rağmen özgürlük mücadelesi büyümeye devam etti ve evrensel bir düzey kazanmıştır.

Özgürlük mücadelemizin 50. yılına girerken yeni bir Newroz ile birlikte aynı zamanda yeni bir sürece giriliyor. 2023 Newroz’u başta Kürt halkı olmak üzere Türkiye’de yaşayan halkların demokrasi ve özgürlük dayanışmasıyla AKP-MHP faşizmini yıkma startının verildiği gündür. Newroz özgürlük felsefesi ve ahlakıyla donanıp, mücadeleyi zafere taşıma kararlılığı günüdür. Örgütlenmeyi büyütme, sistemleştirme ve devlet gerçeğine yıkılan faşizmden ders çıkarmaya davet günüdür. Kürtlerin her ne olursa olsun köle yaşamı kabul etmeyeceği özgür demokratik yaşamdan asla vazgeçmeme kararlılığını ortaya koyma günüdür. Newroz’a çağdaş anlamını kazandıran Önder APO’nun fiziki özgürlüğüne yol açma günü olacaktır. 

Zulme karşı direnişe katılan bütün halkların bayramıdır Newroz. Bölgenin bütün halkları Newroz’u birlikte kutlamış, hala kutlamaktadır. Direnişle yaşayan, özgür halklarımızın Newroz bayramını kutluyorum.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.