Newroz’a katılanlara para cezası 

  • Dersim’de Newroz’a katılanlara ve Newroz’a davet için bildiri dağıtanlara para cezası kesiliyor. HDP Dersim İl Eşbaşkanı İbrahim Kasun, ”Newroz izinliydi, buna rağmen ceza kesildi. Amaç muhalefeti dağıtmak, sindirmek. Boyun eğmeyeceğiz” dedi.

ERDOĞAN ZAMUR

Dersim’de Newroz kutlamasına katılanlara 31 Mart tarihinden itibaren ”Kabahatler Kanunu”nu ihlal ettikleri suçlamasıyla 427 TL para cezası kesildiğine dair tebligat gönderiliyor. Cezaların sadece Newroz’a katılanlara değil halkı Newroz’a davet için el bildirisi dağıtanlara da kesildiği öğrenildi.

Uzun süredir her türlü etkinliğin valilik tarafından yasaklandığı Dersim’de Newroz kutlaması için ise resmi izin verilmişti. Kesilen cezalara tepki gösteren HDP Dersim İl Eşbaşkanı İbrahim Kasun, ”Amaç halkı sindirmek, sokağa çıkamaz duruma getirmek. Demokratik muhalefeti susturmak istiyorlar ama biz susamayacağız” dedi.

Amaç Dersim’i sindirmek

”Uzun bir süredir Dersim’e özgü bir uygulama devreye konulmuş durumda” diyen Kasun şunları aktardı: ”Her etkinliğe yönelik cezalandırma mantığı ile hareket ediliyor. Daha çok para cezası keserek insanların bir araya gelmesini engellemek istiyorlar. Böylelikle demokratik muhalefeti dağıtmak istiyorlar. Newroz için başvuru yaptık. Newroz’a izin verildi. Biz el bildirisi dağıtmak istedik. Önce engellediler, yazılı olarak valiliğe başvurduk, izin verildi. Ancak Çarşamba gününden bu yana gerek bildiri dağıtan arkadaşlarımıza gerekse de Newroz’a katılanlara 427 TL ceza kesildiğine dair makbuzlar gelmeye başladı. Parti yöneticilerimize ve çalışan arkadaşlarımıza 2 ayrı ceza kesilmiş. Amaç bizleri sindirmek. Susmayacağız, boyun eğmeyeceğiz.”

Kabahatlar Kanunu bahane

Para cezası kesilenlerden birisi de HDP Dersim İl Eşbaşkanı Nurşat Yeşil. HDP il eşbaşkanına 2 ayrı ceza kesildi.

Para cezası kesilenlerden Aydın Yörük de bu şekilde halkın sindirilmeye çalışıldığının altını çizerek, ”Sosyal mesafe gerekçe gösterilerek ceza kesilmiş. Asıl amaç halkın bir araya gelmesini engellemektir. Bu Dersim’e yönelik özel bir politikadır” dedi.

Cezaların 5326 sayılı Kabahatler Kanunu’nun ”emre aykırı davranış” başlıklı 32. maddesine göre kesiliyor.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.