Koç: Kürt haraketi Almanya için neden tehdit?

Yurt Dışı Haberleri —

.

.

  • Kürt siyasetçi Nilüfer Koç, "Ekolojik, kadın haklarını savunan, tabandan demokrasiyi savunan ve çözüm odaklı bir parti nasıl olur da Almanya için tehdit oluşturur" diye sordu.

Kürt Enformasyon Merkezi Civaka Azad’ın 26. yılını geride bırakan PKK yasağı hakkında düzenlediği online panel serisi 12 Kasım Perşembe günü start aldı.

Etkinliğin ilk gününe konuk olan KNK’nin Uluslararası Komisyon Sözcüsü Nilüfer Koç; yasağın arka planını, tarihini ve etkilerini aktardı. Almanya’nın PKK yasağını benimseyen ilk Avrupa ülkesi olduğunu hatırlatan Koç, diasporada yaşayan Kürt halkına ve Avrupa’daki faaliyetlerine değindi. Almanya’da PKK ve sempatizanlarının birçok baskıya maruz kaldığını belirten Koç, diasporadaki faaliyetleri nedeniyle Kürt halkının bir tehdit olarak görüldüğünü söyledi. Yasağın geliştiği yıllarda Bochum Üniversitesi Öğrenciler Derneği’nde aktif olarak yer aldığını kaydeden Koç, kendisinin de birçok kez baskı ile karşı karşıya kaldığını ifade etti. 90’lı yıllarda insan hakları heyetiyle birçok kez Kürdistan’a gittiğini ve orada gözaltına alınarak yoğun işkenceler gördüğünü, gözaltında kaybettirilmek istendiğini dile getiren Koç, her iki ülkede de politik görüşü ve diplomatik çalışmaları nedeniyle yaşadığı baskıları aktardı.

İki ülke arasında silah kardeşliği

Türkiye ve Almanya arasında her zaman "silah kardeşliği" olduğunu belirten Koç, Alman devletinin Türkiye’ye çeşitli silahlar hibe ettiğini söyledi.

Avrupa’da adını duyuran Kürt hareketinin Almanya’nın muhalif partileri tarafından ilgiyle karşılandığını, fakat Sosyal Demokratların Türkiye yanlısı bir politika izlediğini kaydeden Koç, şöyle devam etti: “Ancak Almanya solunun da kimi zaman Kürtleri ve Kürt tarihini tanımamalarından kaynaklı yanılgıları vardı. Dört parçaya bölünmüş Kürdistan’da içe dönük organizasyonun zorluğunu anlamayan enternasyonalist sol gruplar, Kürt hareketinde bir lider kültürü olduğu yanılsaması içindeydi. Aynı zamanda çok sayıda enternasyonalist, Kürdistan’da yaşanan katliamları bilmedikleri için Kürt halkının öfkesini de anlamıyordu.”

2012’den sonra yaşanan değişim

Nilüfer Koç, 90’ların zor bir dönem olmasına ve birçok yasağa rağmen Kürt halkının diasporadaki çalışmalarının takdire değer olduğunun altını çizdi.

Koç, Avrupa kamuoyunun PKK’ye yönelik bakış açılarının zamanla nasıl değiştiğine değinerek, bu dönüşümün yaşanmasında 2012 Rojava devriminin önemli rol oynadığını vurguladı. 

Daha önce Kürtlerin çok az tanındığını, Kürdistan Özgürlük Hareketi’ne negatif bakıldığını fakat günümüzde özgür Kürdistan’ın bir hak olduğunu düşünen çok sayıda insan olduğunu belirten Koç şöyle devam etti: “Özellikle kadın hareketi ve DAİŞ’i yenmesiyle gündeme gelen Kürt hareketi destek gördü. Kürt hareketine mesafeli duran birçok kişinin bakış açısı pozitif yönde değişim gösterdi. Ancak buna ters bir şekilde Alman devleti, ortağı olan Türkiye ile ilişkilerini radikal bir şekilde ilerletti. Almanya, Türk devlet politikasının Kürtler hakkında oluşturduğu ‘terörist’ tablosuna uyum sağladı. Şimdi soruyoruz;  ekolojik, kadın haklarını savunan, tabandan demokrasiyi savunan ve çözüm odaklı bir parti nasıl olur da Almanya için tehdit oluşturur.”

Paneller devam ediyor

Panel serisinin birinci oturumu, Civaka Azad’ın Youtube kanalında önceki akşam yayınladı. Almanca yapılan oturumu https://youtu.be/gRYxctD4nfY linkinden izlemek mümkün.

İkinci oturum 19 Kasım’da, üçüncü oturum ise 26 Kasım’da gerçekleşecek.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.