
‘Bu sorun çocuklarımıza kalmasın’
Nöbeti devralan eylemcilerden Sevilay Gümüş ve Kasım Gümüş, 850 km yol yaparak geldikleri Strasbourg’ta Öcalan’ın özgürlüğü için küçükte olsa bir katkıda bulunmaktan dolayı mutlu olduklarını dile getiriyorlar. İşyerinden izin alarak bir haftalık nöbete dahil olan Sevilay Gümüş, her Kürdün elinden gelen en küçük çabayı göstermesini istiyor.
Sevilay Gümüş, “Bizlerden önceki Kürt nesilleri elini taşın altına koymadığı için bu sorun bugüne kadar geldi. Eğer biz de çocuklarımızın ve daha sonraki nesillerin yine aynı sorunlarla uğraşmasını istemiyorsak, elimizi taşın altına koymalıyız. Bu sorun çocuklarımıza kalmasın” diyerek, özellikle Avrupa’da yaşayan Kürdistanlıların ve demokrat dostlarının daha fazla çaba sarfetmesini talep ediyor.
Sevilay ve Kasım Gümüş çifti, Kürtlerin ‘Bana dokunmayan yılan bin yaşasın’ mantığı ile hareket edemeyeceğini ve bu nedenle daha fazla çalışmaları gerektiğinin de bilincinde olduklarının altını çiziyor.
‘Herkes imzalayıp dostlarına imzalatmalı’
Eylemcilerden Özgür Kıyak da, “Kürtler bireysel sorunları ve zorunluluklarının yanında, ulusal sorunlarına da zaman ayırmalı ve bunları yerine getirmek zorundadır. Çok bir şey gerekmiyor. Herkes bir imza atıp, dostlarının da imza atmasını sağlamalı” diyerek, kampanyaya destek çağrısı yapıyor. Kıyak, Avrupa’da yaşayan Kürtlerin anadillerini öğrenmenin yanısıra yaşadıkları ülkelerin dillerinde yetkin olmalarının Kürt diplomasisi için önemine dikkat çekiyor.
Öcalan özgürleşene dek
Nöbet eylemine katılan İç Anadolu Kürtlerinden Hasan Kıyak da, eyleme katılmak için çalıştığı işyerinden izin alarak Strasbourg’a gelmiş. Kıyak, Kürt halkı ve Öcalan özgürleşene kadar her Kürdün bu tür eylemlerde yer alması gerektiğine vurgu yapıyor.
Nöbeti devredecekleri pazar gününe kadar Avrupa Konseyi önünde olacak eylemcilerin Avrupa’ya ortak mesajı da, ekonomik ilişkilerin insan haklarına yeğlenmemesi oldu. Eylemciler, Kürtlerin adalet istediğini ve bunun da çok görülmemesi gerektiğini de dile getirdi.
Graz’dan gelen grubun hedefi, bu hafta içinde yüzlerce imza toplamak ve binlerce broşür dağıtmak.
BEDRAN DENİZ / ANF/STRASBOURG