Berlin'de bir DAİŞ teröristinin sivillere yönelik gerçekleştirdiği saldırının birinci yıldönümünde, hayatını kaybedenler için anma etkinliği yapıldı. Saldırıda yaşamlarını yitirenleri aileleri, Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, Başbakan Angela Merkel, Federal Parlamento Başkanı Wolfgang Schaeuble, Berlin Belediye Başkanı Michael Mueller ve hükümet üyelerinin de katıldığı törende kurbanlar için için inşa edilen anıtın açılışı da yapıldı. 

Geçen yıl 19 Aralık'ta Berlin'in Breitscheid Meydanı'ndaki Noel pazarına Anis Amri adlı DAİŞ teröristinin şoförünü öldürüp çaldığı bir TIR'la gerçekleştirdiği saldırıda 12 kişi yaşamını yitirmiş, 70 kişi de yaralanmıştı. Amri, olaydan kısa bir süre sonra İtalyan polisi tarafından öldürülmüştü. 


Steinmeier: İhmaller aydınlatılsın

Anma etkinliği, Alman polisi ve istihbaratının ihmali olduğu yönündeki tartışmalar ve hükümete dönük eleştirilerin gölgesinde yapıldı. 

Anma törenine katılan Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier de saldırı öncesindeki ihmallerin aydınlatılması gerektiğini söyledi. 

Saldırıda yaşamını yitirenler ve yaralananların ailelerinin üzüntüsünü paylaştığını söyleyen Frank-Walter Steinmeier şunları söyledi: "Yaşadığınız kederin ne kadar derin olduğunu anlayamayız, acınızı sadece tahmin edebiliriz." 

Steinmeier, kurbanların yakınlarına yönelik hatalı tutuma da değinerek, "Desteğin geciktiği ve yetersiz kaldığı gerçeği" ile karşı karşıya olduklarını belirtti.

Steinmeier, konuşmasında saldırı öncesinde güvenlik ve istihbarat birimlerinin olası ihmallerine de işaret ederek, "ihmalleri aydınlatmalı ve hatalarımızdan ders çıkartmalıyız” ifadesini de kullandı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel tören sonrasında yaptığı açıklamada, saldırı sonrasında kurbanların yakınlarına ve saldırının mağdurlarına yönelik tutumun hatalı olduğunu kabul etti. Önceki gün kurban yakınları ve mağdurlarla görüştüğünü söyleyen Merkel, "Bu benim için şimdiye kadar iyi yapmadığımız şeyleri daha iyi yapmak için çaba göstermemiz anlamına geliyor" dedi.

Merkel, saldırıda ölenlerin yakınları ve yaralananlara yeterince ilgi göstermediği gerekçesiyle eleştirilere maruz kalmıştı.


Adları basamaklara yazıldı

Kaiser Wilhelm Anıt Kilisesi'nin önündeki merdivenlerin basamaklarında saldırıda yaşamını yitiren 12 kişinin adı yazıyor. Bunun yanı sıra yerde yaklaşık 17 metre uzunluğundaki çatlağın içi sarı renkli metal ile dolduruldu. 


BERLİN