Nürnberg'de Hani rüzgarı

Kültür/Sanat Haberleri —

Hani Mojtahedi

Hani Mojtahedi

  • Almanya'nın Nürnberg kentinde 11. Kürt Kültür Haftası, Kürdistan’ın farklı yörelerinden halk oyunlarının gösterimiyle başladı. Ardından ise Doğu Kürdistanlı sanatçı Hani Mojtahedi sahne aldı. 

DENİZ BABİR/NURNBERG

Almanya'nın Nürnberg kentinde 11. Kürt Kültür Haftası düzenleniyor. “Kültürün, kimliğin, halkın ve ülkenin özgürlüğün için” başlığıyla gerçekleşen kültür haftası kapsamında halk oyunları, konser, film gösterimi gibi etkinlikler organize ediliyor. 

Kültür Haftası, 25 Mayıs akşamı Villa Leon Koerber-Weg’de, Kürdistan’ın farklı yörelerinden halk oyunlarının yer aldığı folklor gösterimiyle başladı. Ardından ise Doğu Kürdistanlı sanatçı Hani Mojtahedi sahne aldı. 

Kültürümüzle ayaktayız

Nürnberg Belediyesi Başkanı Marcus König gönderdiği mesajla yurt dışında olduğu için festivale katılamadığını belirterek, dayanışma mesajını iletti. Festival organizasyonundan Nürnberg Medya Evi adına Ali Medya “Sanat ve kültür olmazsa olmazımızdır. Sürgünde olmak elbette zordur. Bizleri, gelecek nesillerimizi ayakta tutacak da bu tarz önemli kültürel etkinliklerdir” dedi. Kültür Haftası’nın 4 gün boyunca devam edeceğini söyleyen Medya, “Dilimizi, kültürümüzü her zaman korumalı ve yaşatmalıyız” diye ekledi. 

Pandemi ardından yeniden

Yeşiller Partisi Nürnberg Meclis Üyesi Cengiz Şahin ise yaptığı konuşmada “Pandemiden sonra tekrardan bir arada olmanın heyecanını yaşıyoruz. Festivalin 11.’sini gerçekleştirmek de apayrı bir güzellik. Emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz” diye konuştu.  Nürnberg’in barış ve insan hakları şehri olarak kabul edildiğini hatırlatan Şahin, “Kürt halkı da direnen ve direnişinen taviz vermeyen bir halk. Herkese serkeftin diyorum” dedi. 

29 Mayıs’a kadar devam edecek

Kültür Haftası kapsamında bugün akşam (Perşembe) Türk cezaevlerinde 27 yıldır tutsak olan yazar Murat Türk’ün gerilla anılarından yola çıkarak kaleme aldığı ve yaralı bir gerillanın hayata tutunup arkadaşlarına yetişme çabasının anlatıldığı romanından sinemaya uyarlanan Böğürtlen Zamanı filmi gösterilecek. 

Cuma akşamı Kürt siyasetçi Ahmet Yıldırım, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK) Onursal Başkanı Turgut Öker, Araştırma görevlisi Kerem Schamberger ile siyasetçi ve gazeteci Murat Çakır’ın katılacağı bir panel organize edilecek.

Kültür Haftası Kürt sanatçılar Ozan Canê ve Rotînda’nın vereceği konser ile sona erecek. 

Sanatçı Amele’nin Kürdistan’ın tarihi yerlerini nakşettiği maketler de hafta boyunca sergilenecek. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.