Kiel’de Kurdistan Kültür Haftaları

Kültür/Sanat Haberleri —

Kiel 4.’cü “Farklı Bakışla Kültür Haftaları”

Kiel 4.’cü “Farklı Bakışla Kültür Haftaları”

  • Almanya’nın Kiel kentinde bu yıl 4.’sü düzenlenen “Farklı Bakışla Kültür Haftaları” projesi Kürtlere ayrıldı. 25 Eylül’de başlayan zengin bir programa sahip Kurdistan Kültür Haftaları 11 Aralık’a devam edecek. 

M. ZAHİT EKİNCİ/KİEL

Heinrich Böll Vakfı Schleswig-Holstein ile işbirliği içinde Göçmenler İçin Merkezi Eğitim ve Danışma Merkezi tarafından koordine edilen etkinliklerin organizasyonunda Defend Kürdistan, Kurdistan Solıdaritat, Komeleya Jiyana Jın, Kurdische Kultur Schule, Komeleya Kurdistanıyan, Amnesty İnternational, Muthesius Kunsthochschule, Kultur grenzenlos, Kino Pumpe, Schauspiel Haus, Kultur Forum ve Rosa Luxemburg Vakfı gibi birçok kuruluş yer alıyor. Kültür Haftaları kapsamında; okuma günleri, müzik dinletileri, yemek kursları, folklor gösterimi, şiir dinletisi, resim sergisi, tiyatro, film gösterimleri, siyasetçilerin katıldığı paneller gibi birçok etkinlik organize ediliyor.

Tertip Komitesi’nde yer alan Meryem Yaşar, Afganistan, Suriye ve İran ardından bu yıl etkinliğin Kürtlere ayrıldığını belirterek, “Altı ay önce yapılan görüşmeler sonucu bu yıl Kurdistan Kültür Haftaları yapılması kararlaştırıldı. Kültürel ve sanatsal etkinliklerle ülkemiz Kurdistan'ın dört parçasını, Kürt halkının yaşamını, kültürünü ve sanatsal zenginliklerini Kiel'de yaşayan insanlarla paylaşmak istiyoruz. Amacımız Kurdistan’ı tanıtmak, bu coğrafyadaki kadınların, gençlerin çalışmalarını daha görünür kılmak” dedi. 

Tiyatrodan defileye

Etkinliklerin Kiel’de farklı mekanlarda gerçekleştiğini belirten Tertip Komitesi’nden Mehmet Şirin Doğrul ise şimdiye kadar ki etkinlikler hakkında şu bilgileri paylaştı: “İki aydan fazla sürecek Kurdistan festivali kapsamında Kürtçe ve Almana tiyatro oyunları, ulusal Kürt kıyafetlerinin yanı sıra Kürt yemeklerinin tanıtımı, yemek kursu, resim sergileri, müzik etkinlikleri yapıldı. Ji bo Azadiyê, Kobanê, Yol, Stille Post filmleri gösterildi. Ressam Aslı Filiz’in Mezopotamya’nın Renkleri isimli sergisi iki ay boyunca açık kalacak. Almanya doğumlu Kürt yazar Fatma Aydemir Cinler isimli kitabının, genç yazar Beliban zu Stolberg de ilk kitabı Mezopotamya’nın okumasına katıldı. Almanya’da yaşayan Kürt rap sanatçısı Ebow, Tahran doğumlu Faarjam Saidi ile AdirJan, DJ Lilav da etkinlik kapsamında sahne aldılar. Kurdistan’daki güncel duruma ilişkin yapılan panellere PYD Eşbaşkanı Aysa Abdullah, KNK Dış İlişkiler Sözcüsü Nilüfer Koç, sosyolog Kerem Schamberger, Alman yazar Anja Flach ve Doktor Kemal Sido katıldı. Ayrıca Kürtçe şiir ve hikaye okuma günleri, gerilla yaşamının anlatıldığı belgesel ve film etkinleri yapıldı. Kadınların yaşamı ve sorunlara ilişkin paneller, Sakine Cansız’ın hayatının anlatıldığı Hep Kavgaydı Yaşamım adlı kitabın okuma etkinliği yapıldı. Dr. Michael Wilk, Rojava’ya ilaç yardımı ve Heyva Sor a Kurdistan’a ilişkin bilgilendirme yaptı. Rojava’nın Serêkaniyê kentinde şehit düşen Andok Cotkar’ın anne ve babası Rojava ziyaretine ilişkin izlenimlerini resim ve sinevizyon gösterimi ile paylaştı.”

Etkinlikler Kiel’e yayıldı

Kentin birçok yerine etkinlikle ilgili afişler asıldığını, tanıtım broşürleri dağıtıldığını belirten Doğrul, etkinliklerin dolu dolu geçtiğini ve gösterilen ilginin kendilerini mutlu ettiğini söyledi. “Etkinlikler, Kurdistan’ın coğrafi, siyasi, demografik ve kültürel tanıtımında oldukça önemli bir katkı sundu. Alman kamuoyu da aktivitelere yoğun ilgi gösteriyor” diyen Doğrul ekledi: “Bu aktiviteler sponsor olan kurumların salonlarında, belediyeye ait gösteri salonlarında ve çeşitli kültür derneklerinde gerçekleştiriliyor. İki aylık bir süreci aşan zaman dilimini kapsayan aktiviteler 11 Aralık’ta sona erecek.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.