
Mêrdin’in (Mardin) Nisêbîn (Nusaybin) ilçesine 66 gündür saldıran Türk devlet güçleri, giremediği mahalleleri havadan bombalıyor. Önceki gece Yenişehir Mahallesi havadan bombalandı. Türk güçleri, daha önce gosfor Nusaybin’de kimyasal da kullanmaya başladı
DİHA’ya göre Nusaybin’de yoğun çatışmalar devam ediyor. Dicle ve Yenişehir mahallelerinde şiddetlenen çatışmalarda, YPS ve YPS-Jin üyeleri tarafından mahalleyi kuşatma altına alan zırhlı araçlara dönük saldırı düzenlendi. Saldırı sonucu bir tank ağır hasar gördü. Darbelenen tank bir diğer tankın yardımıyla ilçeden çıkartıldı.
Sıkışınca Qamişlo’ya saldırdı
Tank, havan, helikopter ve son olarak uçakla saldıran Türk güçleri, sınırın öte tarafında bulunan Rojava’nın Qamişlo kentini de hedef alıyor. Nisêbîn’de tarihi direniş karşısında ilerleme kaydedemeyen devlet güçleri, sınıra konumlandırdıkları tank ve zırhlı araçlarla Qamişloluları evlerine hapsetmeye çalışıyor. Sınır hattında “Sessizliğe hayır” haber nöbeti başlatan basın emekçilerini defalarca hedef alan devlet güçleri, havan, tank toplarıyla da Qamişlo’yu bombardıman altına alıyor.
Qamişlo’ya düşen çok sayıda top, sivil yurttaşların yaralanmasına yol açarken, önceki gün Wisata ve Tey mahallelerine iki hava topu daha atıldı. Atılan havanlar sonucu Tey Mahallesi’nde Fida Mihemed Elî (20) yaşamını yitirirken, kardeşi Eyhem Mihemed Elî (14) ve babası Mihemed Ehmed Elî (50) yaralandı. Yaralı yurttaşlar El-Selam Hastanesi’nde tedavi altına alındı.
Wista Mahallesi’ne atılan havan topu sonucunda şans eseri can kaybı yaşanmazken maddi hasar meydana geldi.
Füze rampası
Türk devlet güçleri, Nusaybin’e karadan füze rampası yerleştirmeye başladı.
Kazan bombaları
YPS Genel Koordinasyonu, dün yaptığı açıklamada, bütün insanlık dışı, yıkıcı, vahşi yönelimlerine rağmen sonuç alamayan Türk devletinin bir süreden beri gece saatlerinde özellikle Elika Mahallesi başta olmak üzere Nusaybin’in çeşitli alanlarına savaş uçaklarıyla tonluk kazan bombaları bıraktığını ve ayarlanmış olan bu bombaları bir biçimde daha sonra patlatığını belirtti.
İnsanlık suçu
YPS, bununla yetinmeyen Türk devletinin, direnişi kırmak için ayrıca kimyasal silah kullandığının net bir biçimde görüldüğünü bildirdi. YPS, bu insanlık suçuna karşı sessiz kalınmamasını istedi.
Çatışmaların detayları
YPS Genel Koordinasyonu, Nusaybin’deki çatışmalarla ilgili şunlar paylaşıldı:
* 11 Mayıs günü Elika Mahallesi’nde 1 Kobra zırhlı araçla birlikte gelen 1 kepçe, evleri yıkmak isterken birimlerimiz tarafından vurularak darbelendi. Darbe alan zırhlı araçlar geri çektirildi. Aynı gün saat 13.00 ila 14.00 arası Saray çeteleri mahalleye girmek isterken birimlerimizin yaptığı eylemde 1 kepçe darbelendi ve düşman geri çekilmek durumunda kaldı.
* 11 Mayıs günü Çaxçax yolu üzerinde birimlerimiz 1 Kobra tipi zırhlı aracı darbeledi. Burada ölü ve yaralıları var ancak sayısı netleştirlemedi.
* 1 suikastçı öldürüldü. Aynı gün 1 kepçe de Elika Mahallesi’nde darbelendi.
* Şehit Gelhat Mahallesi’ne girmeye çalışan 1 Ejder tipi zırhlı araç imha edilirken 1 tank da darbelendi.
* 12 Mayıs günü Elika Mahallesi’nde Kobra zırhlı araçtan inen 2 Özel Harekatçı vurularak öldürüldü.
Şehit Gelhat Mahallesi’nde 1 panzer birimlerimiz tarafından darbelendi.
* 12 Mayıs günü saat 16.30’da Elika Mahallesi’nde 1 kepçe ve 1 zırhlı araç darbelendi.
* Aynı gün Elika’ada bir eve yerleşmek isterken birimlerimizin yaptığı eylem sonucunda 3 PÖH elemanı, 3 de JÖH elemanı öldürüldü.
* 12 Mayıs günü bir eve daha yerleşmek isteyen Saray çetelerine yapılan sabotaj eyleminde bina üzerlerine yıkıldı, yıkılan yerde zırhlı araçtan indikleri esnada birimlerimiz tarafından vuruldu. Buradaki ölü ve yaralıları çok olmakla birlikte ayrıntıları daha sonra açıklanacak.
* 14 Mayıs günü Weysika tarafında bir eve konumlanmak istedikleri sırada birimlerimizin el bombaları ile gerçekleştirdikleri eylemde Saray çetelerinin 3 elemanı öldürüldü.
* 14 Mayıs günü saat 17. 00’de bir eve girmek isteyen Saray çeteleri 2 koldan vuruldu; 2’si yaralandı.
* 13 Mayıs günü saat 10-11 arası 1 kepçe Şehit Gelhat Mahallesi’ne girmek isterken darbelendi. Aynı yerde saat 12.00’de 1 tank darbelenince geri çektirildi.
* Aynı gün 4 kepçe mahalleye girmek isterken darbelendi.
* Çaxçax yolunda Kobra’dan inen sürücü ve 1 JÖH elemanı vuruldu; 1’i ölürken diğeri de ağır yaralandı.
* 13 Mayıs günü öğlede önce Elika Mahallesi’ne girmek isteyen 1 kepçe darbelendi, operatörü de yaralandı.
* Saat 12.00-13.00 arası 2 kepçe mahalleye girmek isterken darbelendi ve geri çekilmek zorunda kaldı. Aynı gün çok sayıda kepçe ve Kobra zırhlı araç, mahalleye girmek isterken hedef alınıp darbelendiler; araçlar geri çekildi.
* Akşam saat 18.00’de mahallesye girmek isteyen 1 tank içindeki mühimmatla birlikte imha edildi.
* 14 Mayıs günü sabah saat 04.00-05.00 arası Şehit Gelhat Mahallesi’nde 2 katlı bir evde konumlanmak isteyen Türk devlet güçlerine sabotaj yapıldı. Patlama sonucunda ölü ve yaralıları çoktur. Ayrıntılı bilgi daha sonra aktarılacaktır.
* Aynı yerde saat 08.00’de Çaxçax yolu üzerinden mahalleye girmek isterken birimlerimiz yaptıkları atışlar sonucu 1 kepçe darbelendi.
* Aynı gün saat 10.00-12.00 arası 1 zırhlı araç ve 1 kepçe de vurularak darbelendı.
* 14 Mayıs günü Elika Mahallesi’nde 4 kepçe ve 1 Ejder savaş dışı bırakıldı.
* 14 Mayıs günü sabah 03.00 - 04.00 arası büyük bir patlama yaşandı. Bu patlama, düşmanın attığı kazan bombasıyla gerçekleşti. Ayrıca patlamayan kazanların üzerine bakıldığında üzerinde çelik halatlar olduğu, bu kazanların paraşüt veya başka bir şekilde mahalleye atıldığı düşünülmektedir. Bu kazanların yanı sıra mahallelerde kimyasal silahlar da kullanılmaktadır.
* 15 Mayıs günü Elika Mahallesi’nde saat 11.00’de 1 panzer imha edildi. Burada net olarak 3 PÖH elemanı ölürken 4’ü de yaralandı.
* Aynı gün sabah saatlerinde 2 PÖH elemanı daha öldürüldü. Mahalleye girmeye çalışan çeteler ve zırhlı araçlar hedeflendi; 3 kepçe darbelenirken 1 kepçe operatörü öldü, 1 operatör kaçtı. Operatörü kaçan kepçe birimlerimizin denetimindedir.
* Saat 11.00’de piyade olarak mahalleye girmek isteyen Türk güçleri vuruldu, 2’si öldürüldü.
* 1 dron keşif uçağı düşürüldü, düşen bu küçük keşif uçağı birimlerimizin denetimindedir.
* Evleri yıkmaya çalışan 1 darbelendi, 1 Kobra’nın sürücüsü vurularak yaralandı. Olay yerine gelen zırhlı ambulans ve 1 zırhlı araç vurulunca çekildiler.
* 15 Mayıs günü saat 10.00’da Weysika tarafında bir evde konumlanan Türk işgal güçleri vuruldu; 2’si öldürüldü.
* Weysika tarafından Kordon yolundaki 1 kepçe hedef alındı, operatörü yaralandı.
* Akşam saat 5 - 6 arası Weysika tarafından sızma yapmak isteyen Türk devlet güçlerine müdahale edildi. Ayrıntılı bilgiler daha sonra paylaşılacak.
Mayıs’ta şehit düşenler
YPS Genel Koordinasyonu, şehit düşen üyelerinin sicillerini paylaştı. Buna göre; Agit Bagok (Mazlum Ok / Giremira doğumlu / 3 Mayıs’ta Nusaybin’de), Zehra Serhat (Meryem Canpolat / Van doğumlu / 6 Mayıs’ta Nusaybin Elika Mahallesi’nde), Rojhat Rengin (Necmettin Doğan / Nusaybin doğumlu / 7 Mayıs’ta Nusaybin Ş. Gelhat Mahallesi’nde) Arjin Cudi (Bişeng İlmez / 5 Mayıs’ta Şırnak İsmet Paşa Mahallesi’nde) ve Bınevş Gabar (Filiz Yarğız / Nusaybin doğumlu / 4 Mayıs’ta Nusaybin - Weysika tarafında) şehit düştüler.
HABER MERKEZİ