• ABD'nin saygın gazetelerinden New York Times da İstanbul'da son iki seneye göre ciddi artış gösteren ölüm sayılarına işaret ederek, Türk hükümetinin verileri paylaşmadığını yazdı.

Türk hükümetinin, ‘başarı hikayesi’ adına pandemiyle ilgili gizlediği rakamlar veya rakamlarda hile yapması, artık dünya basınının da gündeminde. Son olarak New York Times gazetesi, İstanbul'daki ölüm verilerini inceleyerek, Türkiye'de gerçek koronavirüsü sayılarının açıklanmıyor olabileceğine dikkat çekti.

Gazetenin araştırmasına göre bu sene 9 Mart ile 12 Nisan arası geçen senenin ortalamasına kıyasla yaklaşık 2 bin 100 daha fazla ölüm yaşandı. Türkiye'de 9 Mart'ta açıklanan koronavirüsü kaynaklı ölüm bulunmuyordu. Bu sayı, 12 Nisan'da bin 198 arttı. NYT, İstanbul'daki verileri ve açıklanan rakamlar kıyalandığında ölü sayısının çok daha fazla olma ihtimalinin ortaya çıktığını belirtti. Haberde 2 bin 100 kişinin de koronadan öldüğüne dair kesin bir kanıt bulunmasa da yükselişin salgın günlerinde yaşandığına dikkat çekildi.

NYT'nin Pulitzer Ödüllü İstanbul Büro Şefi Carlotta Gall, hükümetin korona kaynaklı ilk ölümü 17 Mart'ta açıkladığını hatırlatarak, İstanbul'da ölüm oranının daha önce zıplama yaptığını, yani salgının Türkiye'ye gelişinin geç açıklanmış olabileceğini vurguladı.

Konu üzerine araştırma yapan Bentley Üniversitesi Ekonomi Fakültesi'nden Asistan Profesör Onur Altındağ da benzer sonuçlara ulaştı. Gall, "Beştepe Sarayı, dikkatlice organize edilmiş bir propoganda kampanyası uyguluyor" diyerek hastanelerden ve mezarlıklardan neredeyse haber akışı olmadığına dikkat çekti. HABER MERKEZİ