O tokat hepimize atıldı

HDP Milletvekilleri ve Eş Başkanları

HDP Milletvekilleri ve Eş Başkanları

  • Kürtlerin 'Soysuz' dediği AKP-MHP hükümetinin suç işleri bakanı gibi görev yapan Süleyman Soylu'nun emrindeki polislerin, önceki gün tutsak yakınlarına saldırması ve HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Ferhat Encu'ye tokat atması, dün birçok kentte protesto edildi.
  • Kadıköy'deki açıklama öncesi polis, HDP Eşbaşkanları Buldan ve Sancar'ı da ablukada tuttu, onlarca kişiyi gözaltına aldı. Eşbaşkan Buldan, Encu'ye atılan tokadın tüm Kürt halkına atıldığını söyledi. Eşbaşkan Sancar ise iktidarı korku saldığını belirterek, tek tek hesap vereceğini söyledi. 

Türk polisinin dün İstanbul ve İzmir'de estirdiği terör, dün birçok kentte protesto edildi. HDP Eşbaşkanları, geri adım atmadan, ısrarla ve inatla mücadeleyi büyüteceklerinin altını çizdi. 

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik tecridin sonlandırılması ile hasta ve infazları yakılan tutsakların serbest bırakılması için önceki gün İstanbul'un Kadıköy ilçesinde yapılan yürüyüşte polisin, Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul İl Eşbaşkanı Ferhat Encü ve yurttaşlara uyguladığı şiddet, dün birçok kentte olduğu gibi HDP Kadıköy İlçe binası önünde de protesto edilmek istendi. Açıklamaya HDP Eşbaşkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar, HDP milletvekilleri, bileşen partiler, Emek ve Özgürlük İttifakı temsilcileri, sivil toplum örgütü temsilcileri ile çok sayıda kişi katıldı. 

Polis, açıklama öncesi İlçe binası ve çevresini zırhlı araçlarla kapatırken, eylem Kadıköy Kaymakamlığının “yasak kararı” gerekçesiyle engellendi. İlçe binası önüne gelen HDP Eşbaşkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar, eylemde bulunanlar tarafından alkış, zılgıt ve sloganlarla karşılandı.

Ferhat Encu onurumuzdur

Polisin kalkanlarla çevreleyerek ablukaya aldığı İlçe binası önünde kitle sık sık “Bijî berxwedana zindanan”, “Ferhat Encu onurumuzdur”, “Baskılar bizi yıldıramaz” sloganları atıldı. Polis atılan sloganların ardından kitleye biber gazı sıkarak saldırdı. Bu esnada darp edilerek alandan uzaklaştırılan gazetecilerin de çekim yapmaları engellendi. Polisin saldırgan tutumuna karşılık kitle, “Faşizme karşı omuz omuza”, “İnsanlık onuru işkenceyi yenecek”, “Kahrolsun faşizm”, “Gün gelecek devran dönecek, AKP halka hesap verecek” sloganlarıyla karşılık verdi. 

100 kişi gözaltına alındı

HDP İstanbul İl Eşbaşkanı İlknur Birol ve Ferhat Encu ile çok sayıda üye ve yöneticinin de olduğu yaklaşık 100 kişi, işkence ile gözaltına alındı. Bu esnada polislerin işkence ettiği annelerin çığlık sesleri duyuldu. Gözaltına alınanlar, “HDP umuttur, umut dimdik ayakta”, “Tecrit insanlık suçudur”, “Faşizme karşı omuz omuza”, “İnsanlık onuru işkenceyi yenecek”, “Hak, hukuk, adalet” sloganları atarak direndi.

Sancar: Tek tek soracağız

Polis engeline abluka önünde tepki gösteren HDP Eşbaşkanı Mithat Sancar, polisin abluka ve saldırısına ilişkin “Korkunun bir göstergesi” ifadesini kullandı. İktidarın saldırgan tutumunun temel nedeninin ayakta kalma çabası olduğuna dikkat çeken Sancar, “Bütün bu gördükleriniz, demokrasi mücadelesinden duyulan büyük korkunun bir gösterisidir. Bizler bu mücadeleden asla geri adım atmayacağız, sonuna kadar sürdüreceğiz. Sandıkta en açık cevabı, en net cevabı vereceğiz. Sonra da adalet önünde bütün bu hukuksuzlukların hesabını tek tek soracağız. Bu ülkeye bir adalet düzeni gelecek ve o düzen içinde hukuksuzlukla değil hukuk kurallarına uygun olarak bütün sorumlular ve suçlular hesap verecek. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Bizi bu ablukalar yıldıramaz. Dün atılan tokat sandıkta büyük bir cevap olarak bu iktidara geri dönecektir” dedi. 

Çöken ve çürüyen iktidar

HDP Milletvekili Sezai Temelli de hukuksuzluğa hukuksuzluk eklendiğini vurgulayarak, şunları söyledi: “Suçlarını örtbas etmeye çalışıyorlar ama bütün suçlarıyla bugün burada teşhir olmuş durumdalar. Bu iktidar, Kürt düşmanlığıyla, savaşla, tecritle, saldırıyla, baskıyla ayakta kalabileceğini, hatta önümüzdeki seçimleri alıp, yoluna devam edeceğini sanıyor. Aslında bu iktidar buralarda ne kadar çöktüğünü, çürüdüğünü ve yitip gittiğini akşam oturup televizyonda seyretsin. HDP üzerinden bütün bir ülke cendereye alınmaya çalışılıyor.” 

Polis ablukasından sonra HDP Eşbaşkanları ve beraberindeki heyet, İlçe binasına girdi. Eşbaşkanlar, ziyaret sonrası açıklama yaptı. Yaşanan ablukanın Türkiye’nin demokrasisine, adaletine ve hukukuna kara bir leke olarak geçtiğini belirten Eşbaşkan Pervin Buldan, Türkiye’nin 3. büyük partisi olan HDP’nin Eşbaşkanları, milletvekilleri, Parti Meclisi, Merkez Yürütme Kurulu üyeleri, İl ve İlçe örgütlerinin yanı sıra halkın da içinde olduğu, demokratik hak olan yürüyüş ve gösteri hakkının engellendiğini vurguladı. Buldan, “Adalet arayışındaki anneleri darp ederek gözaltına aldılar. Yine adalet arayışındaki annelerimizin yanındaki genç arkadaşlarımızı da darp ederek gözaltına aldılar. Dün burada İstanbul İl Eşbaşkanımız Ferhat Encu’nun yüzüne tokat atarak, darp ettiler, gözaltına aldılar” diye konuştu.

Kürt düşmanlığının göstergesi

Roboskî Katliamı’nın 11. yıl dönümüne günler kala, bu abluka ve saldırının gerçekleştiğini ifade eden Buldan, atılan bu tokadın sadece Ferhat Encu’ye değil, aynı zamanda Roboskî halkına atıldığının altını çizdi. Buldan, konuşmasına şöyle devam etti: “Bu tokadı atanların, bu ülkenin İçişleri Bakanı'ndan, bu ülkeyi yönetenlerden, iktidardan, AKP hükümetinden cesaret aldıklarını da çok iyi biliyoruz. Sadece bir tokat değildir, Kürt düşmanlığının bir göstergesidir, HDP’ye yapılan düşmanlığın göstergesidir. Demokratik siyasete yapılan haksızlığın ve hukuksuzluğun bir göstergesidir. 

Çok az kaldı gideceksiniz, yenileceksiniz. İki saatte yakındır, ilçeden dışarı çıkmama izin verilmedi. Mithat Sancar’ın içeriye girmesine izin verilmedi, milletvekili arkadaşlarımızın ablukaya alınması, bizlerle bir araya gelmesine izin verilmedi. HDP’ye alışacaksınız. Biz bu ülkede milyonların iradesiyiz, milyonların oyunu alan bir siyasi partiyiz. Ferhat Encu İstanbul halkının iradesidir, ona atılan tokat, hepimize atılmıştır, Kürt halkına atılmıştır, HDP’ye atılmıştır, Roboskî halkına atılmıştır. Bunu özellikle belirtmek istiyorum. Gözaltına alınan arkadaşlarımızın bir an önce bırakılmasını istiyorum.”

İktidarın korku tablosudur

HDP Eşbaşkanı Mithat Sancar ise şöyle konuştu: "Bugün Kadıköy sokaklarında uygulanan bu ablukanın bir tek adı var, iktidarın korkusunun tablosudur. ‘Korkunun tablosunu yapabilir misiniz’ diye sorarsanız, işte bu tablo, korkunun tablosudur. Kararlı demokrasi mücadelesinden, inatçı, ısrarcı özgürlük mücadelesinden korkunun tablosudur. Suç imparatorluğu yarattılar. Bu suç imparatorluğuna karşı en etkili, en kararlı ve en tavizsiz mücadeleyi veren HDP’yi ve bileşenlerini, ittifaklarını engellemek istemelerinin nedeni bu tabloyu değiştirecek gücün burada olduğunu bilmeleridir. Bu tabloyu biz değiştireceğiz.

Korkunun ecele faydası yok

Korkunun ecele faydası olmadığın iktidar da biliyor. Ne yapacağını şaşırmış durumda. Bu mücadele, bu kararlılık, bu inanç ve inat devam edecek, demokratik siyaset büyüyecek, demokrasi ittifakı yayılacak ve bu düzene son verecek. İstanbul’u faşizmin üssü, merkezi yapmaya çalışan iktidar, şunu bilsin ki İstanbul’dan Roboskî’ye uzanan dayanışma ve ortak mücadele zinciri, bu planları boşa çıkaracaktır. Bugün burada yapılan bu haksızlığın, bu hukuksuzluğun, bu zulmün hesabı, önce sandıkta, sonra adalet önünde mutlaka sorulacaktır. Bu düzen değişecek ve sandıkta hem o tokadın hesabı sorulacak hem bu zulüm düzenine en kuvvetli cevap verilecek." 

Hiçbir korkuya benzemez

Nazım Hikmet’in “Hiçbir korkuya benzemez, halkını satanların korkusu” dizelerini yineleyen Sancar, “İşte onlar bu yüzden korkuyorlar. Biz halktan aldığımız cesaretle, haklılığımıza olan inancımızla yürüyüşümüzü sürdürüyoruz, sürdüreceğiz, bu düzeni hep birlikte değiştireceğiz. Hiç kimsenin şüphesi olmasın” dedi.

Gençler de yürüdü

Öte yandan HDP Gençlik Meclisi öncülüğünde çok sayıda kişi, Söğütlüçeşme Caddesi üzerinde bir araya gelerek Kırtasiyeciler Sokak’a doğru yürüyüş gerçekleştirdi. Bu sırada gençler hep bir ağızdan “Bijî berxwedana zindanan” ve “Bê Serok jiyan nabe” sloganları attı. Uzun süre sokaklarda sloganlar ile yürüyen kitle, daha sonra dağıldı. 

Wan

WAN

HDP Wan (Van) İl Örgütü, Perihan AVM önünde açıklama yaptı. Açıklamada, “Ne Roboski’yi ne de Ferhat Encü’ye atılan tokadı unutmayacağız, hesap vereceksiniz” pankartı açıldı. İl Eşbaşkanı Handan Karakoyun, yapılan saldırıyı “ahlaksızca” nitelendirdi. Karakoyun, 2015 yılından bu yana devam eden saldırılara işaret ederek, “Bu saldırılar, kendini bilmez, eğitimsiz, disiplinsiz, hukuk bilmez, hadsiz kişilerin münferit saldırıları değildir. İktidarın eseridir” dedi. Açıklama, “Bijî berxwedana zindanan”, “Faşizme karşı omuz omuza” sloganlarıyla son buldu. 

COLEMÊRG

HDP Colemêrg (Hakkari) İl Örgütü, parti binası önünde yaptığı açıklamayla saldırıya tepki gösterdi. HDP Colemêrg Milletvekili Sait Dede, “AKP kaybettikçe, kriz derinleştikçe Kürtlere saldırmaya başladı. O tokat, Ferhat Encu şahsında o tüm Kürt halkına atılmıştır. Sadece Kürt halkı değil, aslında tüm muhalefete atıldı. Dün yaşanan olay AKP’nin Kürt’e gerçek yaklaşımdır. En büyük tokadı sandıkta AKP iktidarı ve güdümündeki maşalarına vuracağız” diye konuştu. Açıklama, “Baskılar bizi yıldıramaz” sloganıyla son buldu.

AGIRÎ

Agirî’nin (Ağrı) Bazîd (Doğubayazıt) ilçesinde HDP binası önünde açıklama yapıldı. HDP Bazîd İlçe Eşbaşkanı Serhat Ceylan, “Ferhat Encu’ye atılan tokat, sadece ona değil, Kürt halkına ve demokrasi güçlerine atılmıştır. İktidarın yarattığı düşmanlık politikaları ve nefret iklimi kolluk güçlerini hadlerini aşan bir noktaya çekmiş, iktidardan cesaret alan polisler, hak ve adalet arayan herkese nefret kusmuştur” dedi. 

ÊLIH  

Êlih’te (Batman) HDP binası önünde kitlesel açıklama yapıldı. “Baskılar bizi yıldıramaz” pankartının açıldığı açıklamada konuşan HDP Êlih İl Eşbaşkanı Hürriyet Kaytar, “Muhalefetin sindirilmek istendiği, adalet arayanların darp edildiği ve pervasızca saldırıların ayyuka çıktığı bu dönemde siyasal ve toplumsal itirazımızı daha gür sesle çıkarmaya devam edeceğiz” dedi. HDP Êlih Milletvekilli Necdet İpekyüz ise saldırının “suç işleri bakanı” Süleyman Soylu’nun talimatıyla gerçekleştirildiğini belirtti. 

ADANA

HDP Adana İl Örgütü, İHD binasında açıklama yaptı. HDP Adana İl Eşbaşkanı Mehmet Karakış, "Polis bu tokat atma yetkisini nereden buluyor?" diye sordu. Karakış, “Devletin maaşlı bir memuru seçilmişlere tokat atabiliyor. Bu, hoyratlıktır,  pervasızlıktır” tepkisinde bulundu. 

Mersin

MERSİN

Mersin’de Özgür Çocuk Parkı'nda açıklama yapıldı. HDP İl Eşbaşkanı Av. Hoşyar Sarıyıldız, Encu'ye atılan tokadın demokratik siyasete atıldığını belirterek, "Bu tokat ülkede değişim iddiasındaki tüm siyasi yapıların kulağında çınlamalı ve harekete geçilmelidir” diye konuştu.

DERSİM

HDP Dersim İl Örgütü, polis şiddetini Sanat Sokağı’nda yaptığı basın açıklamasıyla protesto etti.  

MUĞLA 

HDP Muğla İl Örgütü, Sınırsızlık Meydanı’nda açıklama yaparak İstanbul ve İzmir’deki polis saldırısına tepki gösterdi. 

*****

Her alanda hesap verecekler

HDP İl Eşbaşkanı Ferhat Encu, bu tokadın hesabını her alanda soracaklarını söyledi. 

 Kadıköy ilçesindeki yürüyüş esnasında Encu'nun da arasında olduğu 69 kişi gözaltına alının İstanbul Emniyet Müdürlüğüne götürüldü. İstanbul Valiliği yaptığı açıklamada, görüntülere rağmen Encu'nun küfür ettiği ve bu nedenle polisin tokat attığını iddia ederek, saldırgan polisi aklamaya çalıştı. Encu ile beraberindeki 69 isim, gecenin geç saatlerinde serbest bırakıldı. 

Ferhat Encu, tecrit ile hasta ve infazları yakılan tutsakların durumuna dikkat çekmek için 11 aydır yakınlarının eylem yaptığını anımsattı. Bu eylemlerle Türkiye’nin kendi yasalarına uyma çağrısı yapıldığını belirten Encu, anneler öncülüğünde yapılan eylemlere sürekli polisin saldırdığını hatırlattı. Bu minvalde basın açıklaması ve yürüyüş yapmak istediklerini ve bunun anayasal bir hak olduğunun altını çizen Encu, ancak saldırı düzenlendiğini söyledi. Yürüyüşün engellenmesine ilişkin herhangi gerekçe sunulmadığını paylaşan Encu, eylem ve yürüyüş başlamadan polisin saldırdığını dile getirdi. Annelerle birlikte alana girdiklerini ve annelerin taleplerini dile getirmeye başladığı gibi saldırının başladığını belirten Encu, “Ben de bu esnada bunun hukuki olmadığını ifade ettim. Yasak kararının gösterilmesini istedim. Müzakereye davet ettim, ancak gençler yerlerde sürüklenmeye başlandı, tokatlandılar. Yerlerde tekmelendiler. Bu duruma itiraz ederken, bir polis amiri ki her eylemde şiddetin öncülüğünü yapan bu amir bana küfürler etti. Bunun üzerine küfür etmemesi yönünde ikazda bulundum. Güvenlik Şube Amiri Hanifi Zengin’in tam önünde bana tokat attı. Bu cesareti Zengin’in talimatlarından aldı. Bu nedenle bunun kesinlikle planlı bir şey olduğunu düşünüyorum” dedi.

Daha önce tehdit etmiş

“Kendisi kim olduğumu biliyor. Defalarca karşı karşıya geldik. Daha önce bana parmak sallayarak, ‘hesabını soracağım’ diyen aynı kişidir” diyen Encu, “Tokadın ardından bizzat Zengin’in kendisi gelip beni gözaltına aldı. Gözaltı sırasında da işkence uygulandı” diye konuştu. Roboskî Katliamı’nın yıl dönümünde böyle bir saldırının gerçekleşmesinin “tesadüf” olmadığını dile getiren Encu, “AKP-MHP iktidarının bu ülkede yaratmış olduğu polis devletinin hukuksuzluğunun ve pervasızlığının sonucu olarak değerlendiriyorum. Bu tokat, barış, demokrasi ve özgürlüğü savunan herkese, başta Kürt halkına atılmış bir tokattır. Bu tokadın hesabını sandıkta ve her alanda soracağız” dedi.  

****

HDP Bodrum İlçe Eşbaşkanı Mehmet Zahir Yaşar

Gözaltı sırasında kalp krizi

İzmir’de tecrit ve savaşa karşı yapılmak istenen yürüyüş sırasında polis saldırısıyla gözaltına alınan HDP Bodrum İlçe Eşbaşkanı Mehmet Zahir Yaşar, kalp krizi geçirdi. Anjiyo olan Yaşar, yoğun bakımda tutuluyor.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Özgür Kadın Hareketi (TJA), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Birleşik Mücadele Güçleri (BMG) ile Ege Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (EGE-TUHAYDER), tecrit ve savaşa karşı Konak ilçesi Saat Kulesi önünde bir araya gelerek yürüyüş yapmak istedi. Yürüyüş yapmak isteyenlere saldıran polis, işkenceyle 42 kişiyi gözaltına aldı. Gözaltına alınanlar, Çankaya'da bulunan İzmir İl Emniyet MüdürlüğündeKİ ifadelerinin ardından serbest bırakıldı. Öte yandan fenalık geçirerek, hastaneye kaldırılan Hogir Kaya'nında taburcu olduğu belirtildi. Yine gözaltına alınan Vasfi Özer'in de kalp krizi riski olmasından dolayı hastanede tutulduğu öğrenildi.

Gözaltı esnasında kalp krizi geçiren HDP Bodrum İlçe Eşbaşkanı Mehmet Zahir Yaşar ise anjiyo oldu. Yoğun bakımda tutulan Yaşar'ın birkaç gün hastanede tutulacağı öğrenildi. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.