Öcalan'dan önce Kürtlerden habersizdik

Kadın Haberleri —

Edûle Xelil

Edûle Xelil

  • Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ı Halep ve Şam’da görme şansını yakalayan 70 yaşındaki Edûle Xelil, “Öcalan’dan önce Suriye dışında üç ülkede de hakları gasp edilen Kürtlerin varlığından habersizdik. O’nunla tanışmam kişiliğimde büyük etki yarattı” dedi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan, Suriye’de kaldığı dönemler Rojavalı çok sayıda Kürt kendisini görme şansını yakaladı. Sadece uluslararası komplonun yıl dönümleri yaşamın her anında Öcalan’la tanıştıkları günü hatırlayanların heyecanı ilk günkü gibi.

Minbicli Edûle Xelil, 1990’lı yıllarda Öcalan’ı iki kez gören ve toplantılara katılan kadınlardan. “Büyük bir kalabalık vardı ve hepimiz çok moralliydik” sözleriyle o günleri anlatıyor.

Öcalan’la tanışmadan önce Suriye dışında üç ülkede de hakları gasp edilen Kürtlerin varlığından habersiz olduğunu belirten 70 yaşındaki Edûle Xelil, Baas rejimi döneminde Kürtçe konuşmaya korktuklarını hatırlatıyor.

O gün hepimiz mutluyduk

Edûle ana, Jinha’dan Sîlva Al ibrahim’e, Öcalan’a tanıştığı günü şöyle anlatıyor: “İnsanları bir araya toplayarak Öcalan’ın fikirlerinin yayılmasına katkıda bulunduk. Baas hükümetinin zulmüne rağmen çalışmalarımızı her koşulda sürdürdük. Öcalan, Suriye’den çıkarılmadan önce onunla ilk kez Halep’te tanıştım. Büyük bir kalabalık vardı ve hepimiz çok moralliydik. Birçok başarının kadın özgürlüğüyle bağlantılı olduğunu söyledi. Mücadelesinin engellenmeye çalışıldığını belirterek, komplocu ülkelere değindi.”

İlk tanışmada Öcalan’ın duruşu ve mücadelesinden oldukça etkilendiğini söyleyen Edûle ana, ikinci karşılaşmanın ise Şam’da gerçekleştiğini söylüyor.

7 gün açlık grevine girdiler

Edûle ana, tarih 15 Şubat 1999’u gösterdiğinde Öcalan’ın rehin alındığını televizyondan öğrendiğini belirterek, şöyle devam ediyor:

“Önceden yaptığı analizlerden yola çıkarak Öcalan'a komplo kurulduğunu biliyorduk. 15 Şubat'ta heyecanla kendisinden haber beklerken, elleri kelepçeli fotoğrafını gördüğümüzde şaşkınlık yaşadık. Bu bizim için bir trajediydi. Onun için ağladık ve 7 gün boyunca açlık grevi eylemi yaptık. Ardından ise Kurdistan'ın dört parçasında gençlerin bedenlerini ateşe verdiği haberleri yayılmıştı.” MİNBİC

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.