Fransa Gündemi
Fransa'da olağanüstü hal (OHAL) uygulaması tekrar uzatılıyor. Çarşamba günü Fransa Başbakanı Manuel Valls France İnfo radyosuna yaptığı açıklamada OHAL uygulamasına ilişkin iki ay uzatma talebini bakanlar kuruluna sunacaklarını ifade etti. Bu kararı halen devam eden terör tehdidi dolayısıyla aldıklarını belirten Valls, özellikle "Euro 2016 güvenli bir şekilde" gerçekleşmesini istediklerini de ekledi. Euro 2016 çerçevesindeki maçlar, Fransa'nın 10 şehrindeki statlarda 10 Haziran-10 Temmuz 2016 arasında gerçekleşecek. Turnuva kapsamında 24 milli takım yer alırken, yüz binlerin izleyici olarak Fransa'ya akması bekleniyor.
Fransa tarihinde önce Cezayir Savaşı döneminde ardından 13 Kasım kanlı saldırılarının ardından ikinci kez tekrarlandı. Manuel Valls'in açıklamasının ardından Fransa İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve Çarşamba günü basının karşısına geçerek, olası bir saldırıda 20 dakika içinde karşılık verebilme potansiyeline sahip olacağı taahhüdünde bulundu. Cazeneuve, 13 Kasım 2015'te Paris'i kana bulayan terör saldırılarından önemli dersler çıkardıklarını bu kapsamda terörle mücadele konusunda istihbarat servisleri ile operasyon timleri arasındaki eş güdüm ve koordinasyonu artırdıklarını ifade etti.
Paris'i kana bulanan ve 6 farklı noktada gerçekleyen terör saldırılarından sonra, OHAL kapsamında bir dizi yeni uygulama devreye sokuldu. Bu uygulamalar sadece güvenlik boyutunda değildi. Ülkede uyruklarına göre yabancı vatandaşların aidiyet duyduğu siyasal akıma göre fişlenmesi, yabancılara dair, dini, kültürel ve sosyal mekanların daha rahat izlenmesi ve kapatılmasının kolaylaştırılması, ev ve işyerlerine dönük arama, dinleme ve izlemenin bütünüyle polisin inisiyatifine bırakılması, gözaltıların prosedürünün savcılık onayı olmadan işletilmesi ve daha bir dizi yeni uygulama!
Özellikle geçtiğimiz hafta Avrupa Parlamentosu'nun almış olduğu yeni bir kararla havaalanında yeni uygulamalar OHAL'e eklendi. Brüksel havaalanı saldırısının ardından AP kararıyla artık havalimanlarında geçiş sırasında yolcuların bulunduğu ülke tarafından elde bulunan bilgileri anında söz konusu geçişin olduğu havaalanı kontrol noktalarından görülebilecek. Daha önce özellike terör konusunda fişlenmiş bireyler anında gözaltına alınabilecek. Söz konusu kararın, DAİŞ için alındığı belirtilse de AB'nin "terör örgütleri" listesinde bulunan örgütlenmelerle bağlantısı olduğu gerekçesiyle fişlenen herkes için karar geçerli olacak. Fransa'da bu uygulamaya paralel olarak üst aramaları iç çamaşırı boyutuna taşınırken, çantalar ve bütün yolculara ait eşyaların aranması en üst düzeye çıkarıldı. Bu sadece terör tehdidinden öte para akışını da kontrol altına alma amaçlı. Özellikle son bir ay içerisinde geçişler sırasında bin Eurodan fazla üzerinde para bulunduran yolcuların paralarına el konuluyor. Söz konusu yolcular, paranın kaynağını belgelemediği sürece haklarında "kara para" aklamaktan dava açılıyor.
Fransa'nın OHAL uygulamasını uzatması sürpriz olmadı elbet. Fransa'nın OHAL'in nimetlerinden farklı biçimlerde yararlanmaya alıştığı açık. Bu nedenle bu uygulamanın Temmuz'dan sonra da devam etmesi muhtemel olasılık!