Omicron'a karşı önlemler arttı 

Dünya Haberleri —

AFP-FRANSA-BORDEAUX

AFP-FRANSA-BORDEAUX

  • AB nüfusunun üçte ikisinin tam aşılanmasına rağmen Almanya, Fransa, Hollanda ve Yunanistan başta olmak üzere üye ülkelerde Covid-19 kısıtlamaları tam gaz devam ediyor. 

Omicron vakalarındaki artış nedeniyle Avrupa Birliği ülkelerinde önlemler daha da sıkılaştırılıyor. Almanya’da aşılıları da etkileyen yeni tedbirler dünden itibaren yürürlüğe girdi. Fransa'da kamusal hayata kısıtlamalar getirilirken, Yunanistan'da maske zorunluluğu genişletiliyor. 

Almanya'da aşılılar ve iyileşmiş olanlara da temas kısıtlamaları getiren yeni önlemler dün itibariyle yürürlüğe girdi. Artık ülke genelinde iç ve dış mekanlarda aşılı ve iyileşmiş en fazla 10 kişinin bir araya gelmesine izin veriliyor. Ülkede aşısızların market ve eczane dışındaki yerlere girişi zaten yasak. 

Yeni kararlarla dünden itibaren ülke genelinde gece kulüpleri, diskotekler ve benzeri mekanlar da kapatıldı. Futbol maçları yine seyircisiz oynanacak. Almanya’da havai fişekli yılbaşı kutlamaları yasaklanmış durumda. Salgınla mücadeleyle ilgili bir sonraki değerlendirme toplantısı ise 7 Ocak’ta yapılacak. 

Fransa da tedbirleri artırdı

Fransa da Omicron varyantının yayılmasını durdurmak için ek önlemler aldı. Yeni önlemler 3 Ocak'tan itibaren yürürlüğe girecek ve ilk etapta 3 hafta boyunca uygulanacak. Etkinliklere katılımlar, iç mekanlarda 2 bin ve dış mekanlarda 5 bin kişi ile sınırlandırılacak. Spor arenalarında, sinema, konser gibi kültürel etkinliklerde ve toplu ulaşımda yeme-içme yasaklanacak. Bar ve kafelerde ise gıda tüketimi sadece oturarak yapılabilecek. Şehir merkezinde maske kullanımı zorunlu olacak. Haftada en az 3 gün Homeoffice yapılacak. Etkinliklere katılımlarda, restoranlara girişte ya da uzak seyahatlerde tam aşılı olma zorunluluğu aranacak. Okulların kapatılması ya da uzaktan eğitime geçilmesi ise planlanmıyor.

Yunanistan maske şartını genişletti

Yunanistan da yeni yıla genişletilmiş korona önlemleriyle girecek. Ülkede 3 Ocak'tan itibaren restoranlar ve barlar gece 00.00'dan itibaren kapılarını kapacak. Gastronomi mekanlarının açık olduğu saatlerde ise masalarda en fazla 6 kişinin oturmasına izin verilecek. Kamusal alanda maske takma zorunluluğu genişletilirken süpermarketlere girerken ve toplu taşıma araçlarına binerken FFP-2 denilen yüksek korumalı maskelerden takılması gerekecek. 

Hollanda’da Lockdown sürüyor 

Salgınla mücadelede şu ana kadar en sert tedbiri alan Hollanda’da ise tam kapanma devam ediyor. 14 Ocak’a kadar sürecek Lockdown nedeniyle ülkede tüm etkinlikler yasaklanmış durumda. Hollanda’da temel ihtiyaçların temin edildiği yerler dışındaki tüm dükkan ve mağazalar ile okullar halen kapalı. Profesyonel futbol müsabakaları seyircisiz oynanmaya, toplu taşıma ve kapalı alanlarda da maske şartı devam ediyor. 

ABD de tetikte

ABD de ülkede baskın varyant haline Omicron’a karşı hazırlık içinde. ABD Başkanı Joe Biden yeni önlemlerin yolda olduğunu duyurdu. Yeni tedbirlerin alınması gündemdeyken semptom göstermeyen Covid-19 hastalarının karantina süresinin 10 günden 5 güne indirilmesi ise dikkat çekti. Karar, ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi tarafından alındı.

Apple mağazalarını kapatıyor

Öte yandan ABD'li teknoloji şirketi Apple ise artan korona vakaları nedeniyle New York'taki mağazalarını kapatma kararı aldı. Şirketten yapılan açıklamada, müşterilerinin internet üzerinden alışveriş yapmaya devam edebilecekleri belirtildi. ABD'de Omicron vakaları nedeniyle Pazartesi günü yaklaşık bin uçuşun da iptal edildiği açıklandı.

HABER MERKEZİ

 

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.