Önce AKP, sonra enflasyon düşecek

HDP Eşbaşkanı Pervin Buldan

HDP Eşbaşkanı Pervin Buldan

  • AKP-MHP iktidarının sebep olduğu ekonomik, siyasi ve toplumsal tabloya dikkat çeken HDP Eşbaşkanı Pervin Buldan, bu iktidar düşürülmeden hiçbir sorunun çözülemeyeceğini söyledi. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eşbaşkanı Pervin Buldan, partisinin Grup Toplantısı'nda gündeme dair değerlendirmelerde bulundu. Ekonomi gerçeklerini, yolsuzlukları, hırsızlıkları bir bir anlatmaya devam edeceklerini belirten Buldan, AKP-MHP iktidarının hamasetine karşı çarşıda, pazarda, sokakta, meydanlarda, marketlerde, her yerde 'geçin bu yalanları' demenin tam da zamanı olduğunu söyledi. 

Faiz düşmedi

 AKP Genel Başkanı Erdoğan'ın ‘faiz sebeptir, enflasyon neticedir’ dediğinde faizin yüzde 16, enflasyonun ise yüzde 21 olduğunu anımsatan Buldan, bir ay sonraki tabloyu şöyle özetledi: "Faiz 14’e düşürüldü ama enflasyon yüzde 36’yı geçti. Vatandaş açısından ise faiz hiçbir zaman düşmedi. İhtiyaç kredisi almak için en az yüzde 31, kredi çekecek bir esnaf yüzde 25, taşıt almak isteyen bir yurttaş yüzde 29 faiz ödemek zorundadır.

Yalanları bile faizli

Gelmiş geçmiş en büyük faizci iktidar, AKP-MHP iktidarıdır. Bunların yalanları dahi yüksek faizlidir. Düşmüyor bir türlü! İlk seçimde önce sizin iktidarınız düşecek, arkasından enflasyon düşecek. Önce AKP, sandıkta tek haneye inecek! Ardından da enflasyon tek haneye inecek.

Dövizin reel değeri 

AKP Genel Başkanı'nın durmadan ‘Dolardaki köpüğü aldık’ dediğini ama bununda köpüklü yalan olduğunu kaydeden Buldan, şöyle devam etti: "Siz doların üzerindeki kaymağı aldınız, yediniz. Yandaşlarınıza 20 Aralık’ta en büyük vurgunu yaptırdınız! Bugün ekranlardaki dolar 13,50’lerdedir. Akaryakıtta, market fiyatlarında gerçek dolar 18-20 liradır. 

Tüm saraylarının bugüne değin toplam harcaması, 4,5 milyar yani 4,5 katrilyonu bulmuş olacak. İşte beka dedikleri aslında tam da budur! 

Nereye gidiyor?

Dolar lobisinden, faiz lobisinden, vergi lobisinden beslenen iktidarın yaslandığı bir başka kaynak biliyorsunuz ki yüksek zamlardır. Hanelere tarihin en yüksek elektrik faturaları gelmeye başladı. En düşük fatura 500 lira. Haneler, adeta sanayi gibi fatura ödemek zorunda bırakıldı bu dönemde. Bakın bu fatura bedelleri nereye gidiyor, tek tek sıralayayım;

Faturadaki bedelin bir kısmı ile İdlib’teki çetelerin elektrik masrafları karşılanıyor ve onların maaşları ödeniyor.

* Faturalardaki o büyük yansımalar, TRT katkı payı olarak kullanılıyor. 

* Fatura bedelinin bir diğer kısmı ile İsraf Sarayının maskeli baloları, şatafatları karşılanıyor. Saraylarının ışık bedeli karşılanıyor. 

* Fatura bedelinin bir bölümüyle yandaşlara dağıtılan ihalelerin garanti bedeli ödeniyor.

 

İktidar gitmeden çözülmez

AKP ve MHP, Erdoğan ve Bahçeli gitmeden ekonomi çözülmez. Bu ülke huzura ve refaha kavuşmaz. Bunlar gitmeden, kara delik kapanmaz, talan düzeni bitmez. Bu kesindir. İnşallah ilk seçimde bu ikisini de göndereceğiz. O zaman bu ülke huzura da refaha da kavuşacak."

Kimse umudunu yitirmesin 

Yaşamdan koparılan insanlar, katledilen kadınlar, mülteciler, yok edilen gelecek, çalınan umutlar, karartılan hayatlar, yargı zırhıyla kapatılmak istenen katliamlar, cezaevlerinde işkencelerden örnekler veren Buldan, şunları dile getirdi: "Bu tablo, AKP-MHP iktidar düzeninin sürüklediği çöküşün, uçurumun bir fotoğrafıdır. Adaletsizliğin ve zulmün bir fotoğrafıdır. Hukuksuzluk düzeninin bir fotoğrafıdır. Türkiye gerçeklerinin fotoğrafıdır. Ölüm siyasetinin bir fotoğrafıdır. Buradan bir kez daha sesleniyorum: Hiç kimse bu iktidara bakarak umudunu ve yaşam sevincini asla kaybetmemelidir. Elbette bugünler geçecektir. Mücadelemizi ve toplumsal dayanışmamızı büyüterek bu devranı mutlaka halkın lehine döndüreceğiz. O yüzden yaşama sımsıkı bağlanalım ki, büyük değişimi başaralım. Zulüm karşısında direnelim ki, zalimlerin kaybettiğini görelim. Güzel günleri birlikte karşılayalım. Yaşamı kuşatan karanlığın karşısında hiç yılgınlığa düşmeyelim. Biz umudumuzu büyütelim, cesaretimizi arttıralım. Göreceksiniz her şey değişecektir, dönüşecektir.

HDP bunun için var

HDP, işte bu değişimi ve dönüşümü başarmak için vardır. İftiralarla partimizi illegalize etmeye çalışan yalan merkezlerine buradan tekrar sesleniyoruz: HDP’nin durduğu yer diyalog ve müzakere zeminidir. Demokratik çözüm ve barış zeminidir. Halkımıza verdiğimiz sözün gereği olarak durduğumuz zemin aynı zamanda demokratik mücadele zeminidir. Her koşulda bu zeminde yürümeye kararlı olduğumuzu özellikle belirtmek istiyorum. 

İmralı ile diyalog

Demokratik çözüm; toplumsal barış, diyalog ve müzakereye dayalı yöntem tek çözüm yoludur. Bu çerçevede İmralı’da yürütülecek diyalogu/görüşmeleri sonuna kadar destekleriz.  Ancak bir taraftan mutlak tecridi uygulamaya devam edenlerin diğer taraftan İmralı’dan söz etmelerini asla samimi bulmuyoruz. Bir tarafta rehin tutulan demokratik siyasetçiler; Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ, Sebahat Tuncel, İdris Baluken, Gültan Kışanak ve tüm arkadaşlarımız, diğer tarafta ise İmralı’da ağırlaştırılan tecrit. Sürdürülen bu iki durumu da, bu iki durum üzerinden yürütülen tartışmayı da doğru bulmuyoruz, kabul etmiyoruz. Bunu da herkesin bilmesi gerekiyor. Biz, demokratik çözümün, demokratik müzakerenin ve onurlu bir barışın zeminini yaratma konusunda sonuna kadar kararlıyız. Bizim ittifakımız; toplumdaki büyük itirazı, inşaya çevireceğimiz büyük dönüşüm ittifakıdır.

İktidarın hikâyesinin de, siyasetinin de bittiğini herkes biliyor ve görüyor. İşte asıl büyük hikâyeyi, HDP yazacaktır. Bu hikâye; herkesin ortak kazancı olan güçlü bir demokrasidir. Güvence altına alınmış özgürlüklerdir. Herkes için adalettir. Sağlam temeller üzerine kurulacak toplumsal barıştır. Onurlu bir yaşamdır. Umutlu olalım.”  ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.