AHMET KANBAL / MA/MARDİN
Kızıltepe’de kayyum tarafından ismi Türkçeleştirilen Berçem Mahallesi’nin Muhtarı Mahsum Aslan “gerekçesiz” görevinden alındı.
Türk İçişleri Bakanlığı tarafından 15 Ekim’de Milli Güvenlik Kurulu (MGK) kararı doğrultusunda görevlerinden uzaklaştırılan 103’ü köy, 156’sı mahalle muhtarı olmak üzere toplam 259 muhtarın birçoğuna tebligat ulaştı. 65 kişiyle en çok uzaklaştırmanın yaşandığı Mardin ve ilçelerinde de görevden alınan muhtarların birçoğu bağlı oldukları kaymakamlıklara çağrılarak, mühürlerine el konuldu. Mührüne el konulan muhtarlar arasında, kayyum atanan Kızıltepe Belediyesi tarafından geçtiğimiz günlerde Kürtçe ismi “Şahkulubey Mahallesi” olarak Türkçeleştirilen Berçem Mahallesi Muhtarı Mahsum Aslan da bulunuyor.
Soruşturma ve dava yok
Aslan, 2014 yerel seçimlerinde muhtarlığa aday olan 8 kişi arasında seçilerek, göreve başladı. Yaklaşık 4 bin seçmeni bulunan 10 bin nüfusluk mahallenin muhtarlığı yürüten Aslan’ın ayrıca, 1994’te Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM) tarafından verilen 3 yıl 4 ay hapis cezası dışında, hakkında bugüne kadar herhangi bir dava ve soruşturmasının bulunmadığı öğrenildi.
Azalar mührü kabul etmedi
Son yıllarda yapılan tüm seçimlerde Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) yüzde 80 civarında oy aldığı ve AKP’nin yüzde 12’lerde kaldığı mahallede Aslan’ın görevden uzaklaştırılmasıyla birlikte, muhtarlık hizmeti de durdu. Muhtarlık faaliyetlerinin devam ettirilmesi için muhtarlık azaları ile görüşme gerçekleştiren Kızıltepe Kaymakamlığı’nın girişimleri sonuçsuz kaldı. Aslan’ın mührünü almayı kabul etmeyen azaların kaymakamlığa, başka bir yerden muhtar getirebileceği ancak bunun da halk tarafından kabul göremeyeceğini söylediği öğrenildi.
Mahalleliler: Biz onu seçtik
Seçtikleri muhtarın görevden alınmasına tepkili olan mahalle sakinleri ise kararın iradelerine yapılmış bir saldırı olduğu noktasında hemfikir. Konu hakkında konuşan mahalle sakinlerinden Nurettin Öncel, görevden alınan Aslan’ı halen muhtarları olarak gördüklerini vurguladı. İradeleriyle seçtikleri dışında kimseyi kabul etmeyeceklerine dikkat çeken Öncel, “Bu açıkça bize ‘sizin iradenizi hiçbir yerde tanımıyoruz’ demektir. Kim gelirse gelsin, bizim irademiz bizim seçtiklerimizdir” dedi.
Muhtar: İrade gaspıdır
Görevden uzaklaştırılan muhtar Mahsum Aslan ise kendisini savunmaya ihtiyaç duymadığının altını çizdi. Halkın kendileri hakkında söylediklerinin yeterli olduğunu söyleyen Aslan, yapılmak isteneni, “irade gaspı” şeklinde açıkladı. 90’lı yıllarda boşaltılan köylerden göç etmek zorunda kalan insanların yaşadığı bir mahallenin muhtarlığını yaptığını hatırlatan Aslan, HDP’nin aldığı yüksek oy oranına işaret ederek, şunları söyledi: “Mevcut iktidar bunu hazmedemedi. Ama bu halkın gerçekliğidir. Biz halkın iradesini karışamayız. Buna gücümüz de yetmez. Mahallemizin Kürtçe isminin değiştirilmesi ile muhtarın görevinden uzaklaştırılması da aynı döneme denk geldi. Kürt’e, Kürtçeye karşı tahammülsüzlüğü gösteriyor.”