Öncülük rolünü oynadı

Hêvî Reşîd / Rojda Mahir

Hêvî Reşîd / Rojda Mahir

  • HPG Basın ve İrtibat Merkezi, Şengal’in özgürleştirme hamlesinde de yer alan Efrînli Rojda Mahir kod adlı Hêvî Reşîd’in Mayıs 2023’te Medya Savunma Alanları’nda şehit düştüğünü duyurdu. 

 

Açıklamada, “Rojda yoldaşımız da inançlı ve kararlı duruşu ile mücadelemizin gelişiminde önemli katkıları olan öncü bir YJA Star militanı oldu. Mücadele ettiği her yerde özgür kadın çizgisinin uygulayıcısı ve yılmaz bir savunucusu oldu. Her anında mücadelesini büyütmeyi esas alan ve Önderliğimizin yeni yaşamı yaratan fikirlerini tüm kadınlara ulaştırmanın çabasında olan Rojda yoldaşımız bu özellikleriyle bir kadın olarak üstlendiği öncülük misyonunu layıkıyla yerine getirdi” ifadelerine yer verildi. Reşîd ailesi başta olmak üzere tüm yurtsever Kurdistan halkına baş sağlığı dilendi. 

Abisinin ardından

Rojda Mahir, Efrînli yurtsever ve özgürlük mücadelesinde bedel ödeyen bir ailede doğdu. Ailesi birçok Rojavalı aile gibi PKK’yi ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ı 1980’li yıllarda tanıdı. Aileden ilk olarak 1992 yılında abisi Xalid gerilla saflarına katıldı. Bundan etkilenen Rojda gençlik ve toplumsal alan çalışmalarında yer aldı, 2011 yılında gerilla saflarına katılma kararı aldı. Kısa sürede Kurdistan dağlarına ve gerilla yaşamına uyum sağladı. Özgür kadın kimliğine layık bir duruşun sahibi olan Rojda, öncü bir PAJK militanı olmayı başardı. 

DAİŞ’e karşı savaştı

DAİŞ çetelerinin Rojava’ya saldırısı üzerine yüzünü doğduğu topraklara döndü. Rojava alanında DAİŞ çetelerine karşı yürütülen ilk hamlelerde yer alarak başta kadınlar olmak üzere DAİŞ faşizminin zulmüne uğrayan herkesin intikamını aldı. Şengal alanında DAİŞ çetelerinin yenilgiye uğratılması ve Şengal’in özgürleştirilmesine kadar mücadele yürüttü. 

Êzîdî kadınların intikamını aldı

HPG açıklamasında, “Birçok devrimci hamlede yer alan Rojda, çetelere vurduğu her bir darbeyle katledilen, tecavüze uğrayan, kaçırılıp köle pazarlarında satılan Êzîdî kadınlarının intikamını alan Rojda yoldaşımız, Şengal’in özgürleştirilmesinde emeği olan değerli yoldaşlarımızdan oldu” denildi. Şengal’in özgürleşmesi ardından oplumsal alan çalışmalarında yer alan Rojda, Êzîdî halkının örgütlenmesinde misyon sahibi oldu. 

Güçlü bir temsilci oldu

Şengal’deki görevini başarılı bir şekilde tamamladıktan sonra tekrar Medya Savunma Alanları’na dönen Rojda, büyük bir coşku ve heyecanla giriştiği her çalışmayı mutlaka başarı ile tamamlamayı ilke edindi. “Rojda yoldaşımız, yaşamdaki fedakar ve dürüst yaklaşımlarıyla tüm yoldaşlarının yüreğinde yer edinmeyi başardı” denilen açıklamada, “Rojda yoldaşımız, kadın özgürlük ölçülerinin güçlü bir temsilcisi olarak partimiz PAJK’ın öncü bir militanı olmayı başardı. Yoldaşları olarak Rojda yoldaşımızın anısını mücadelemizde yaşatacağımızın sözünü veriyoruz” ifadesine yer verildi.  BEHDİNAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.