‘Örgütlenin’

Kadın Haberleri —

Feyroz Resul ve Kelsum Gezneyi

Feyroz Resul ve Kelsum Gezneyi

  • Kadın aktivistler, Başûrê Kurdistan’da artan kadın katliamlarını değerlendirdi. Kadınlar, işgal güçlerin Kürt kültüründe yarattığı tahribata ve yabancı dizilerin toplumun dokusuna işleyen olmusuz kültüre dikkat çekti. Aktivistler, kadınlara ‘örgütlenin’ çağrısında bulundu.

Başûrê Kurdistan’da Ocak ayının başından bu yana en az 15 kadın katledildi. Kadına yönelik şiddeti önlemek, kadın katliamları durdurmak için kadın ve sivil toplum örgütleri mücadele ediyor. 12 Mart’ta Silêmanî kentinde düzenlen Kürt Ulusal Kadın Çalıştayı’na katılan Soran bölgesinden kadın aktivistler Başûrê Kurdistan’da yükselen kadın katliamlarını değerlendirdi.

Kadın örgütleri, iktidarın kontrolünden çıkmalı

Aktivistlerden Kelsum Gezneyi geçmişten günümüze Kürdistan’ı işgal eden güçlerin ve farklı nedenlerle bölgeye göç eden toplulukların getirmiş olduğu kültürün toplumsal dokuyu bozduğunu belirtti. Kürt kültürünü, gelenek ve görenekleriyle bağdaşmaz hale geldiğini dile getiren Gezneyi, iktidara yakın kadın örgütlerini kadın katliamlarını önleyecek çalışma yürütmemekle eleştirdi. İktidara yakın kadın hakları örgütlerinin, kadınlar için sorun haline geldiğini belirten Gezneyi, “Çünkü bu örgütler, iktidarın ve partilerin kontrolünden çıkamaz bir hal almış. Kadınlar, kendilerini eğitmeli, örgütlemelidir” dedi.

Dizilerle gelen kültürün olumsuz etkileri

Kadın aktivisti Feyroz Resul ise, yabancı film ve dizilerin taşıdığı kültüre dikkat çekti. Resul şöyle dedi: “Yabancı bazı filim ve diziler bir sorun haline geldi. Kürt kültürü ve kadınlar üzerinde de olumsuz etkilileri oluyor. Bu da birçok soruna neden oldu.

Kadınların güçlü, ama örgütlülülükleri zayıf, eksik olan iktidara yakın örgütlerin etrafında toplandığını dile getiren Resul, “Bu örgütler, kadın sorunlarını çözmek, azalmak konusunda başarılı olamıyor” dedi.

ROJNEWS

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.