Örgütlü mücadele kazandırdı

Kadın Haberleri —

Yeliz Kurt

Yeliz Kurt

  • Katıldığı basın açıklaması sonrası işten çıkarılan Yeliz Kurt, işe iade davasını kazandı. Kurt, davanın diğer kadınlara da umut olduğunu belirterek, “Kadınlar artık susmayacak” dedi.

MELİKE AYDIN 
JINNEWS /İZMİR

Manisa’da Zorlu Grubu’na ait Vestel Fabrikası’nda 5 bin işçinin çalıştığı yerde salgın hastalığa karşı önlemlerinin alınmaması, ölümler yaşanmasına rağmen işçilerin ve hasta işçilerin çalıştırılması nedeniyle İşçi Kadın Meclisleri ile gerçekleştirdiği basın açıklaması gerekçe gösterilerek işten çıkarılan Yeliz Kurt bir yıldır verdiği hukuk mücadelesini kazandı. Manisa 1’inci İş Mahkemesi’nde 19 Kasım’da görülen duruşmada verilen kararla işe iade edilen Kurt, kanuna göre bir ay içinde işe yeniden alınması gerekiyor. İşe tekrar alınmadığı takdirde ise işveren tazminat ödemek zorunda.
 
Bir çeşit kölelik dayatılıyor

Çalışma koşullarını ve hukuki mücadele sürecini anlatan Kurt, iş yerinde rastladığı hak ihlallerini anlattı. Amirlerin isteğini yapmayınca 12 saat mesai dayatıldığını, sistematik olarak mobbinge maruz kaldıklarını ve mesaiye gitmeyince tutanak tutulduğunu ifade eden Kurt, “Bir çeşit kölelik dayatılıyor. Göz korkutmak için bile insan kaynaklarına çağırıp ihtar savunma yazıyorlar, odalara çektikleri oluyor. Kadınlara her istediğini yaptırabileceğini düşünüyorlar. Kadınlar yedek işçi gibi çalıştırılıyor. Düşünce, ırk, mezhep ve cinsiyet ayrımcılığı oluyor. Dolayısıyla kadınlar her zaman iş hayatında eziliyor” dedi. 
 
Örgütlü kadından rahatsızlar

Kadınların maruz kaldığı mobbinge karşı sessiz kalmasının temel nedeninin geçim sıkıntısı, düşük ücretler ve ücretlerin verilmemesi gibi nedenler olduğunu belirten Kurt, kendisinin de mobbinge maruz kaldığını kaydetti. Kurt, “Örgütlü olmam ve kadın haklarını savunuyor olmamdan rahatsızlardı” diye konuştu.

Daha önce kendisine vardiya amirinin yaptığı hakaretten dolayı şikayetçi olduğunu fakat “Kovuşturmaya gerek yoktur” denilerek kapatıldığını aktaran Kurt, yasaların uygulanmadığını dile getirdi.

Salgın hastalığa yaklanan arkadaşların hastaneye sevk edilmediğini kaydeden Kurt şöyle dedi: “Sevk etseler bile temaslı olduğu insanları söylememeleri için tehdit ediyorlardı. Bu süreçte de bunları örtbas etmeyen bir revir doktorunu işten attılar.”

Basın açıklamasından sonrası işten çıkarıldı

Toplamda 10 bin çalışanı olan holdingde kendi çalıştıkları bölümde 5 bin kişinin bulunduğunu ve yakınlarından duydukları kadarıyla 10 kişinin salgın nedeniyle hayatını kaybettiğini aktaran Kurt, “10 Ağustos 2020 günü Manisa Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptık. Ben izindeyken çağırdılar ‘performans düşüklüğünden işten çıkarılacaksınız’ dediler. Ben de çıkış belgemin aslını bana gönderin dedim. Tazminatlarımı hesaplayıp kaşeleyip bana verin dedim. Kabul ettiler ben de evrakları imzaladım. Uzlaşmaya başvurduk. Anlaşamadığımız için mahkemeye taşındı. İşe iade davası açtım ve bu süreç bir yıl sürdü” diye anlattı.

Mahkeme sürecini anlatan Kurt, Vestel’in avukatlarının kendisini terörize etmeye çalıştıklarını da kaydetti. Dava sürecinde kendisine şahitlik eden Tuğba Esentürk’ün de bir ay içinde işten çıkarıldığını, işten çıkarılırken telefonunun elinden alındığını ve avukatına ulaşamadığı için belgeyi imzalamak zorunda bırakıldığını aktaran Kurt, bu nedenle Tuğba’nın işe iade davası açma hakkının elinden alındığını da sözlerine ekledi.  

Kadınlar susmayacak

Kazandığı zaferin diğer kadınlara örnek olacağını belirten Kurt, “Arkadaşlarım hem tebrik ettiler hem de kendi sıkıntılarını bildirdiler. Bu karar arkadaşlarıma cesaret ve kararlılık sağladı. İşyerinde baskı ve mobbinge uğrayan kadınların bizimle iletişime geçiyor olması güzel bir duygu. Kadınlar artık susmayacak” diye konuştu.
 
ILO 190’ın yasallaşmalı

Aynı zamanda Birleşik Metal Sendikası üyesi olan Yeliz Kurt, işyerlerindeki cinsiyet ayrımcılığına karşı ILO 190’ın yasalaşması ve uygulanması gerektiğini yineleyerek, Vestel yetkililerine şöyle seslendi: “Vestel ‘biz kadın işçileri işten atmıyoruz’ diye bir basın açıklaması yaptı. Madem kadınlara karşı değilsiniz o zaman buyurun işime iade istiyorum. Almıyorsanız da gerçekten kadınları işten attığınız tescillenmiş olacak.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.