- Demokratik Birlik İnisiyatifi'nin Ara Genel Kurulu’nun sonuç bildirgesini paylaşmasının ardından Kürt siyasi partileri ve kurumları Amed'de bir araya geldi.
- DEM Parti Eşbaşkanı Tuncer Bakırhan, Kürtlerin birliğinin önemine dikkat çekerek, “Kürtlerin birliğini güçlendirmek istiyoruz. Bugün ortak bir Kürt aklına ihtiyacımız var" dedi.
Kürt siyasi partileri ve kurumların katıldığı toplantıda konuşan DEM Parti Eşbaşkanı Tuncer Bakırhan, “Süreci ortak bir şekilde yürütebiliriz” dedi.
Demokratik Birlik İnisiyatifi, Ara Genel Kurulu’nun sonuç bildirgesini dün Amed’in Rezan (Bağlar) ilçesindeki Rihan Park’ta gerçekleştirdiği açıklamayla paylaştı. Demokratik Birlik İnisiyatifi Sekretaryası'ndan Songül Korkmaz tarafından okunan bildirgede, sömürgeci devletlerin Kürt halkının varlığını dağıtma ve kazanımlarını yok etme arayışlarının devam ettiğinin altı çizildi.
Tehlike ve fırsatlar
Kürt halkının, iki dünya savaşı sırasında birlik iradesini geliştiremediği çin her türlü hakkının gasp edildiği, soykırıma uğradığı hatırlatılan bildirgede, bu süreçte ortaya konacak iradeyle birçok kazanımın sağlanabileceği kaydedildi. Hem uluslararası konjonktür hem de Ortadoğu gerçekliğinin böylesi fırsatlar sunduğu belirtilen bildirgede, "Ciddi fırsatlar kadar büyük yok oluşların da yaşanabileceği bu koşulların doğru değerlendirilmesi, biraz da Kürtlerin ulusal birlik arayışlarına bağlı olacaktır. Kürtlerin statü kazanarak kimliğini kabul ettirmesi de bu birlik arayışlarından geçmektedir. Kürt ulusal birliği her zamankinden daha fazla Kürtlerin temel gündemi olmayı sürdürüyor. Bütün Kürt siyasal çevrelerinin birlik için çalışmaları önemlidir, ancak ortak paydalarda bir arada çalışmak daha anlamlıdır. Hewlêr kentinde gerçekleşen MERİ toplantısında verilen fotoğraf, olumlu bir örnektir” denildi.
Kalıcı barış için de
Ulusal bir stratejinin oluşturularak kazanımların korunması kadar Barış ve Demokratik Toplum Süreci’nin de kalıcı barışa evrilmesinde önemli bir rol oynayacağı belirtilen bildirgede, şunlar ifade edildi: "Şimdi tarihi bir fırsat yakalamış durumdayız. Sürecin sağlıklı yürütülmesi hayatidir. 'Çerçeve yasa'nın gereğinin yapılması, başta Kürtler olmak üzere bütün halklar tarafından bekleniyor. Sayın Öcalan’ın başmüzakereci olarak kabul görmesi ve süreci eşit koşullarda, özgür olarak yürütmesi, sonuç alıcı olacaktır.
Zihniyet ve örgütlülük
Kürtler ulusal birliği sağlayacak bilinç ve örgütlülüğe sahiptir. Başta siyasi partiler olmak üzere bütün Kürt aydın, sanatçı ve yurtseverlerine düşen görev, bu bilinç ve örgütlülüğün sonucu ortaya çıkan kazanımları birleştirerek ulusal birliklerini sağlamaktır. Bunun zihniyetini yaratmak kadar öz örgütlülüğünü oluşturmak bizim açımızdan önemlidir. Bakur parçasında Demokratik Birlik İnisiyatifi böylesi bir rol ve misyonla düşünülmüştür. Kürtler kendi birliğini sağlamadan statükocu ulus devletlerin zihniyetini aşamaz. Demokratik birliğin yolunun da ulusal birliğin sağlanmasından geçtiği unutulmamalıdır. Kürt birliğinin sağlanması bir bütün olarak Ortadoğu’nun demokratikleşmesi demektir.
Yurtsever olmanın ölçüsüdür
Birlik, bir ihtiyaçtır, varlık meselesidir. Buna hizmet edecek bir zihniyet, anlayış ve kurumlaşmayı yaratmadan 21. yüzyılda Kürtlüğü ve Kürt halkının gerçekliğini inşa etmek mümkün olmayacaktır. Bütün Kürt siyasi parti, kurum ve çevrelerinin bu süreçte öncelikli görev ve sorumluluğu birliğe hizmet edecek bir tavır ve duruşu göstermektir. Birliği bozan, ulusal birliğin kurulmasında ve geliştirilmesinin önünde engel olan tavır ve davranışlardan kaçınmak, yurtsever olmanın ölçüsüdür. Parçalı duruşların da halkımızda ciddi kaygılara da yol açtığını görmekteyiz. Bu nedenle başta Bakur parçasındaki Kürt siyasi parti, kurum ve yurtsever aydın çevreler, bu duyarlılıkla ve bilinçle hareket ederek, ulusal birliği bütün çalışmalarının esası haline getirmeli ve bunun çabası içinde olmalıdır.”
Amed'de toplantı yapıldı
Bu açıklamanın ardından Amed'de, Kürt siyasi partileri ve kurumları bir araya geldi. Kentteki bir otelde gerçekleştirilen toplantıya, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eşbaşkanı Tuncer Bakırhan, Demokratik Birlik İnisiyatifi Eşbaşkanları Gülcan Kaçmaz Sayyiğit ve Mehmet Kamaç, ile Kürdistani partilerin temsilcileri katıldı.
Toplantıda konuşan DEM Parti Eşbaşkanı Tuncer Bakırhan, Kürtlerin birliğinin önemine dikkat çekerek, “Kürtlerin birliğini güçlendirmek istiyoruz. Bunun için bir araya geldik. Buraya gelen arkadaşlarımız özgür bir şekilde taleplerini dile getirmeli. Başûr’a gidip orada bir araya geldik. Verdiğimiz fotoğraf halkımız tarafından olumlu bir şekilde karşılandı. Burada da o fotoğrafı vermek istiyoruz. Ortadoğu’nun yeniden inşa edildiği bir süreçten geçiyoruz. Rojava’da bir anlaşma var ama daha net bir zemine oturmuş değil. Rojhilat, Başûr ve Rojava’nın konuşulduğu süreçte Bakurdakiler ile konuşacağız. Bugün ortak bir Kürt aklına ihtiyaç var. Kürt siyasi parti ve kurumları eleştirel ve öz eleştirel bir yaklaşımla kendisini katması gerekiyor” dedi.
Dağınık olmamamız lazım
Kürt meselesinin hukuki ve siyasi bir zeminde tartışıldığını söyleyen Bakırhan, şunları dile getirdi: “Meclis’te tartıştığımız bir süreçte dağınık olmamamız lazım. Barışın inşa edilmesi Kürtler için önemlidir. Meclis’te müzakere zamanıdır. Demokratik hak ve özgürlüklerin konuşulması zamanıdır. Kürt'ün ana dilinin özgürlüğünün sağlanması zamandır. Dil ve yerel demokrasi, ırkçı ve tekçi yasayı da konuşacağız. Süreci iktidar ve devletin yürüttüğü süreç olarak görürsek olumsuzluklar ortaya çıkabilir. Süreci ortak bir şekilde yürütebiliriz. Kürt oluşumlarının talebini buradan çıkarabiliriz.”
Köprü yıkılmamalı
Hewlêr'deki MERI Forumu’nu anımsatan Bakırhan, şöyle devam etti: “Birçok yerden katılım sağlandı. Ortadoğu’daki temel güçler burada yer aldı. Burada çektiğimiz fotoğraf, halkımız tarafından çok beğenildi. Bu tür fotoğrafları artırmamız; pratiğini sahada oluşturmamız lazım. Süreçte bir yavaşlama var. Bu yavaşlama, ancak devletin somut adımlarıyla hızlanabilir. Sayın Öcalan’ın fiziki koşulları sağlanmalı. Buradaki partiler ve basın, Sayın Öcalan ile görüşebilir. AİHM kararları uygulanabilir. Basın üzerindeki baskılar kaldırılabilir. Bunun gibi birçok adım atabilirler. Demirtaş ve Yüksekdağ’ın bırakılması, kayyumların kaldırılması için teyit ve tespit raporuna ihtiyaç yok. Bu adımlar atılabilir. On Gözlü Köprü’nün her gözü ayrı bir yere bakabilir. On gözü var ama yüreği ortaktır. Bu köprünün bir gözü giderse yıkılır. Kürt partilerin oluşumu da bu köprü gibidir.”
Bakırhan’ın konuşmasının ardından toplantı, basına kapalı bir şekilde devam etti. AMED