• Türkiye Meclisi'nin 4. haftasına giriliyor ama ilk 10 günde oluşturulması beklenen süreçle ilgili İzleme Kurulu'nda hâlâ gelişme yok.

 

Türkiye Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu, 2027 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ve 2025 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi'nin geneli ile Sayıştay raporları üzerindeki görüşmeleri Salı günü yapacak. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, görüşmelere katılarak milletvekillerinin soru, görüş, öneri ve eleştirilerine cevap verecek. Komisyon, Çarşamba günü Türkiye Meclisi, Kamu Denetçiliği Kurumu ve Sayıştay'ın bütçelerini görüşecek.

Dışişleri Komisyonu, Türkiye Cumhuriyeti, Pakistan İslam Cumhuriyeti ve Suudi Arabistan Krallığı Arasında Ortak Savunma İçin Mekke Anlaşması'nın Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi'ni ele alacak.

'Çerçeve yasa' kapsamında kurulması öngörülen İzleme Kurulu konusunda ise gelişme yok. Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş, henüz Meclis’te grubu bulunan partilerin (AKP, MHP, DEM Parti, CHP ve diğerleri) liderleriyle görüşmedi. Bu görüşmelerde partilerden Kurul'a üye bildirmeleri istenecek, üye sayısı, çalışma usul ve esasları konuşulacaktı.

Kurul'un, teyit-tespit kararı beklenmeden kurulması ve Ekim sonu civarında çalışmalarına başlaması bekleniyordu. Kurtulmuş, 14 Ekim'de bütün siyasi parti gruplarının katılımını sağlayacak bir teklifle İzleme Kurulu'nun oluşturulacağını açıklamıştı. ANKARA