Ortak talep: Jin jiyan azadî

Kadın Haberleri —

Marsilya / Foto: Feyyaz Brusk

Marsilya / Foto: Feyyaz Brusk

  • Avrupa’nın birçok ülkesinde alanlara çıkan kadınlar, mücadele kararlılığını ortaya koyarken, ‘eşit işe eşit ücret’ talebinde bulundu.  ‘Jin jiyan azadî’ ise tüm ülkelerde kadınların ortak sloganı oldu.

Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Avrupa’nın birçok ülkesinde kadınlar eşit, özgür bir dünya için alanlara çıktı.

Almanya, Fransa, Avusturya, Hollanda, Belçika, İngiltere, Finlandiya’da 8 Mart’a yürüyüş düzenleyen kadınların temel sloganı ‘Jin jiyan azadî’ oldu.

Kürt Kadın Hareketi TJK-E’nin 8 Mart’ı, ‘Jin jiyan azadî ile devrime yürüyüyoruz’ şiarıyla karşılarken bu yıl gerçekleştirilen tüm etkinlikleri Fransa’nın başkenti Paris’te 23 Aralık 2022’de katledilen Evîn Goyî’ye  (Emine Kara) adadı.

Almanya

Bremen

Almanya’nın birçok kentinde Kürt Kadın Hareketi patriayarkal sisteme karşı enternasyonalist kadınlarla ortak yürüyüşler düzenlendi. ‘Jin jiyan azadî’ pankartlar ve dövizlerin taşındığı yürüyüşlerde, ataerkil sisteme, kadına yönelik şiddete, siyasi soykırım saldırılarına, kadın kırım politikalarına ve ücret eşitsizliğine karşı kadınlar seslerini duyurmaya çalıştı. Evîn Goyî’nin resimlerinin taşındığı yürüyüşlerde kadın mücadelesinin süreceği belirtildi.

Frankfurt / Deniz Babir

Kadınlar, Almanya’nın Duisburg, Hamburg, Frankfurt, Kiel, Münih, Wuppertal, Darmstadt, Freiburg, Mannheim, Saarbrücken, Bremen, Trier, Dortmund, Dresden kentlerinde tüm renkleriyle, bayraklarıyla ve talepleriyle alanlara çıktı.

Bielefeld

Bielefeld

Bielefeld‘de yapılan 8 Mart etkinliklerinde kadınlar bir yürüyüş düzenledi. Kentin işlek caddesinde yapılan yürüyüş boyunca  kadınlar ‘Jin jiyan azadî’ sloganları attı. Yürüyüş sonra yapılan mitingde günün anlamına ilişkin konuşmalar yapıldı. Miting müzik programıyla sona erdi.

 

Fransa

Fransa’nın birçok merkezinde alanlara çıkan Kürt kadınlar, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü “Jin jiyan azadî ile kadın devrimine yürüyoruz” şiarıyla kutladı. Sendikal grev talebinin ağırlık bastığı Fransa’nın başkenti Paris’te kadınlar ortak yürüyüş düzenledi.

Marsilya / Feyyaz Brusk

Kürt kadınların ulusal kıyafetlerle katıldığı mitingde “Jin, jiyan, azadî”, “La femme, le vie, la liberté” sloganları atıldı. Mitingde, üzerinde 9 Ocak’ta Paris’te katledilen Sara, Rojbîn ve Ronahî ve 23 Aralık 2022 tarihinde katledilen Evîn Goyî’nin resimlerinin bulunduğu pankartlar taşınarak kadın katliamları kınandı.

Aynı çerçevede Fransa’nın Marsilya ve Toulouse kentlerinde de gerçekleştirdikleri yürüyüş ve mitingle 8 Mart’ı kutladı.

Finlandiya

Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de Feminist, sol örgütler, Finlandiyalı devrimciler ve Kürt kadınları, 8 Mart dolayısıyla ortak bir yürüyüş düzendi. Yürüyüşe, ‘Jin jiyan azadî’ sloganı ve pankartı damgasını vurdu. 

İngiltere

İngiltere’nin başkenti Londra’da Kürt, Alevi, devrimci sol ve yöresel derneklerin kadın örgütlerinden oluşan  Kadın Dayanışma Platformu, 8 Mart dolayısı ile Wood Green Kütüphanesi önünde bir araya geldi. Burada sık sık “Jin jiyan azadî” sloganı atan kadınlar, ellerinde “Eril şiddete karşı kadınlar birleşiyor” yazılı pankart ve mor bayraklar taşıdı.

 Kadın Platformu adına yapılan konuşmalarda, emperyalistlerin karlarına kar katma hırsının bedelini her zaman dünya halklarına ödettiği vurgulanarak, Filistin’de, Afganistan’da, Irak, Suriye ve Kurdistan’da savaşta talan ve katliamlar sürerken, savaşla birlikte göç eden insanlar ırkçı-faşist politikalarla karşı karşıya kalmaktadır” denildi.  

Kurdistan merkezli depremde, yüz binin üzerinde insanın göçük altında kaldığını hatırlatan Kadın Platformu, “Faşist devlet ve işbirlikçileri hırsızlar, rant ve kar hırsıyla kumdan ev yaparak yoksul, emekçi halkımıza mezar inşa etmiştir. Dünyaca gönderilen bağışlar milyonları geçerken daha önce de olduğu gibi Erdoğan ve yandaşların ceplerini dolduracaktır” diye kaydetti.  

Son olarak kadınların savaş politikalarına, savaş bütçelerine, ayrımcılık, şiddet ve tacize ‘hayır’ dediği ifade edilen Kadın Platformu’nun açıklaması, “Yaşasın 8 Mart!” ve “Jin Jiyan Azadî” sloganı ile sonlandırıldı.

Hollanda

Hollanda’nın başkenti Amsterdam’da da kadınlar ortak bir yürüş düzenledi. Yürüyüşe katılan kadınlar, kadın haklarına ve toplumsal cinsiyet eşitliğine dikkat çekmek için sloganlar attı ve marşlar söyledi.

Avusturya

Avusturya’nın başkenti Viyana’da da 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü coşkulu bir şekilde kutlandı. On binlerin Yppenplatz’da bir araya geldiği eylemde, kadınlar Votiv Park’a kadar yürüdü.

Yürüyüş ardından yapılan mitingde ‘Jin jiyan azadî’nin PKK’li kadınlar sayesinde bütün dünya hareketlerine ilham kaynağı olduğu belirtilerek, “Erkek egemen zihniyetine büyük bir darbe vuran Rêber Apo’nun paradigması tüm kadınları özgürlüğe ulaştırıyor” denildi.

8 Mart dolayısıyla Graz’da da bir yürüyüş düzenleyen kadınlar, sık sık ‘Jin jiyan azadî’ sloganı attı.

İsviçre

Aarau

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle İsviçre'nin Lozan, Basel, Bern, Cenevre, Luzern, St Gallen, Winterthur, Aarau, Chur kentlerinde alanlara çıkan kadın kolektifleri, düzenledikleri eylemlerle kadına yönelik şiddetle mücadeleyi yükseltmek ve ataerkil baskıya karşı dünya çapında kadın örgütlenmesi taleplerini dile getirdi.

İsviçre'deki 8 Mart kutlamalarında 14 Haziran Kadın Grevi’nin de start verildi. 8 Mart Komitesi’nin yaptığı açıklamada, İsviçre’de cinsiyetçilik, eşitsizlik, kadına yönelik şiddete karşı ve “Eşit işe eşit ücret” talebiyle 14 Haziran 1991’de 500 bin kadın genel greve gittiğini hatırlatarak, 14 Haziran 2023’de ülke genelinde “Kadın Grevi” yapacaklarını duyurdu.

8 Mart Komitesi'nde yer alan İsviçre Kürt Kadınlar Birliği (YJK-S) çatısı altında alanlara çıkan Kürt kadınlar da “Jin Jiyan Azadî ile kadın devrimine yürüyoruz” hamlesi kapsamında taleplerini dile getirdi. Mart ayının başından bu yana düzenledikleri bir dizi seminer, panel ve konferansın ardından İsviçre kentlerinde düzenlenen 8 Mart etkinliklerine katılan Kürt kadınları bu hamle kapsamında Kürdistan'dan dünyaya yayılan “Jin jiyan Azadî” sloganını esas alarak kendi renkleriyle eylemlerdeki yerini aldıklarına vurgu yapıldı. 

Örgütlü olduğu alanlarda İsviçreli ve göçmen kadın gruplarıyla beraber düzenlenen 8 Mart etkinliklerinde YJK-S adına yapılan konuşmalarda özellikle 6 Şubat'ta Maraş merkezli yaşanan ve on binlerce insanın yaşamını yitirdiği yıkıcı deprem sonrası yaşanan acılar ve kayıpların en ağır yaşandığına dikkat çekilerek yaşam hakkını savunduklarını dile getirdiler. 

İtalya

İtalya'nın Milano kentinde aile içi şiddetin sona ermesi talebiyle yüzlerce kadın alanlara çıktı.

Belçika

Brüksel kentindeki bir araya gelen kadınlar, Dünya Kadınlar Günü kapsamında İran büyükelçiliği önünde eylem yaptı.

HABER MERKEZİ

Trier
Mannheim / Enver Enli
Hamburg / M. Zahit Ekinci

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.