Örüç, zorla Romanya'ya teslim edilecek

Yurt Dışı Haberleri —

Aydın Örüç

Aydın Örüç

  • İsviçre, Türkiye’de 4 yıla yakın cezaevinde kalan Aydın Örüç’ü Romanya’ya teslim etmek istiyor. Ağabeyinin Romanya tarafından Türkiye’ye verilme tehlikesiyle karşı karşıya kalacağını aktaran Abdullah Örüç, kamuoyuna duyarlılık çağrısı yaptı. 

 

ERDOĞAN ZAMUR/İSVİÇRE

Politik nedenlerden dolayı 2021 yılının Nisan ayında İsviçre’ye gelip iltica başvurusu yapan 43 yaşındaki Aydın Örüç, Romanya’ya iade edilmek üzere gözaltına alınıp cezaevine konuldu. Yaklaşık bir aydır İsviçre’nin Zug kantonunda tek kişilik hücrede tutulan Örüç, kendisine yapılanları protesto etmek için başladığı açlık grevini yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle bitirmişti.   

Avukat üst mahkemeye başvurdu  

Türkiye’de 2012’de 4 yıla yakın cezaevinde kalan Aydın Örüç, daha sonra yurtdışına çıktı. Romanya’da yakalanan ve daha sonra serbest bırakılan Örüç, İsviçre’de yaşayan kardeşinin yanına geldi. Nisan ayında siyasi sığınma talebiyle yaptığı başvuruya kısa sürede ret alan Örüç’ün avukatı üst mahkemeye başvuruda bulundu.

İade kararı olduğunu öğrendik 

Yaşanan süreci İsviçre’de yaşayan kardeşi Abdullah Örüç, şu sözler ile aktardı: “Ağabeyim cezaevinden çıktıktan sonra da hakkında yeni davalar açıldı. Şu an 2 buçuk yıl kesinleşmiş cezası ve 15 yılla yargılandığı başka bir davası var. Bundan dolayı yurtdışına çıkmak zorunda kaldı. Ağabeyim evli ve 3 çocuğu var. Romanya’ya geçerken yakalanıp parmak izi alındıktan sonra bırakılmıştı. Orada iltica başvurusu yapmak istemediğini söylemiş ama herhangi bir tercüman getirilmediği için sadece bir kağıt imzalatıp serbest bırakılmış. İsviçre’de iltica başvurusu yaptıktan kısa bir süre sonra Romanya’da parmak izi olduğu için ret geldi. Avukatımız itiraz etti. Ağabeyimin psikolojik açıdan zorlandığı için kendi adresimi, iletişim bilgilerimi vererek, yanımda kalmasını sağladım. Bir ay önce sokakta polisin kimlik kontrollünde gözaltına alınıp götürüldü. İki gün boyunca bize bilgi verilmedi ancak avukatın devreye girmesiyle hakkında Romanya’ya iade edilmesi kararı olduğunu öğrendik.”  

Aydın Örüç

Duyarlılık çağrısı 

Ağabeyinin önce Luzern’de cezaevine konulduğunu, iki haftaya yakındır da Zug’da bulunan Sınır dışı cezaevine götürüldüğünü dile getiren Örüç, “İki kamera ile takip edilen küçük bir hücrede  tek başına tutuluyor. Bizimle görüştürülmemesi üzerine açlık grevine başlamıştı. Daha önce psikolojik ve mide rahatsızlığı olan ağabeyim durumu her geçen gün kötüye gidiyor. Bu açlık grevinden sonra telefonla bizi aramasına izin verildi. Israrla Romanya’ya iade edilmek isteniliyor. Korona testi yapmaya zorlanılıyor. Çünkü test yapılırsa iade edilmesi daha kolay olacak. Romanya’nın Kürt siyasi mültecilere yönelik tavrı biliniyor. Oraya gittiği zaman Türkiye’ye geri gönderilecek. Bütün kamuoyunun ağabeyim hakkında duyarlı olmasını istiyorum” dedi. 

Romanya ikiyüzlü politika izliyor

Romanya’nın Kürt siyasi mültecilere yönelik tavrının son dönemde oldukça sert olduğunu sözlerine ekleyen Örüç, son olarak şunları söyledi: “Romanya’da ilk yakalanan kişilerin parmak izi alınıp bırakılıyor. Mülteciler de serbest bırakıldığı için Avrupa’nın farklı ülkelerine gidiyor. Dublin yasası çerçevesinde mültecileri geri alacağını söylüyor. Ancak bu ikiyüzlü bir politikanın yürütüldüğünü de ortaya koyuyor. İlk parmak izi alındığında resmi olarak iltica başvuru süreci başlıyor. Bu bilgi mültecilere verilmediği için serbest kalan mülteciler farklı ülkelere gidiyor. Romanya’da 4 gün içinde işlem yapılmadığı için direkt başvuru hakkı kaybedilmiş oluyor. Diğer ülkelerin Dublin yasası çerçevesinde geri yolladığı mültecileri direkt ülkelerine geri yolluyorlar. Avrupa Birliği üyesi bir ülkenin bu kadar ikiyüzlü politika gütmesi bütün mültecileri endişelendiriyor.”

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.