Örümceklerin ağ sırları çözüldü

Toplum/Yaşam Haberleri —

Örümcek / foto: pexels

Örümcek / foto: pexels

  • Araştırmacılar örümceklerin ağı oluşturmasının her adımını belgeliyor. Johns Hopkins Üniversitesi’nden araştırmanın kıdemli yazarı olan Andrew Gordus, "Şimdi, ağ oluşturma konusunda, hiçbir hayvan mimarisi için bu kadar ince bir çözünürlükte yapılmamış bir şekilde, tüm koreografiyi tanımladık" dedi.

 

SERAP GÜNEŞ

Bir ağ oluşturma oyun kitabı ya da algoritması yaratmaları, insan beyninin yanında küçücük olan beyinlere sahip yaratıkların nasıl bu kadar zarafet, karmaşıklık ve geometrik hassasiyette yapılar yaratabildiğine dair yeni bir anlayış getiriyor. 
Johns Hopkins’te davranış biyoloğu ve araştırmanın kıdemli yazarı olan Andrew Gordus, "Oğlumla kuş gözlemciliği yaparken bu konuyla ilk kez ilgilenmeye başladım. Muhteşem bir ağ gördükten sonra, 'bir hayvanat bahçesine gidip bunu yapan bir şempanze görseniz, bunun inanılmaz ve etkileyici bir şempanze olduğunu düşünürdünüz' diye düşündüm. Bu daha da şaşırtıcı çünkü bir örümceğin beyni çok küçük ve bu olağanüstü davranışın nasıl oluştuğu hakkında daha fazla şey bilmediğimiz için hüsrana uğradım" dedi. 

Tüm koreografiyi tanımladık
Sciencedaily.com sitesinde habere göre Gordus, "Şimdi, ağ oluşturma konusunda, hiçbir hayvan mimarisi için bu kadar ince bir çözünürlükte yapılmamış bir şekilde, tüm koreografiyi tanımladık" diye konuştu.

Sadece dokunma duyusunu kullanarak ağ ören örümcekler, yüzyıllardır insanları büyülemiştir. Tüm örümcekler ağ inşa etmez ama edenleri, çiftleşirken kum çemberleri oluşturan yuva yapıcı kuşlar ve kirpi balığı gibi, mimari yaratımlarıyla bilinen bir hayvan türü alt kümesi arasındadır.

Üst düzey inşaat projeleri
Bu hayvan mimarların nispeten küçük beyinlerinin üst düzey inşaat projelerini nasıl becerdiğini anlamanın ilk adımı, esas olarak gerçekleşirken tanık olmanın zor olması nedeniyle şimdiye kadar hiç yapılmamış olan ilgili davranışları ve motor becerileri sistematik olarak belgelemek ve analiz etmek.
Burada ekibi, bir parmak ucuna rahatça oturacak kadar küçük olan batı Amerika'ya özgü bir örümcek üzerinde çalıştı. Örümcekleri gece ağ oluşturma çalışmaları sırasında gözlemlemek için laboratuvar, kızılötesi kameralar ve kızılötesi ışıklar içeren bir ortam tasarladı. Her altı örümceği gece ağ oluştururken izlediler ve kaydettiler. Özellikle uzuv hareketini tespit etmek için tasarlanmış yapay görme yazılımı ile milyonlarca bireysel bacak hareketini izlediler.

Her şeyi belgeledik
Ağ yapımı ve nörofizyoloji çalışan bir yüksek lisans öğrencisi olan baş yazar Abel Corver, "Videoyu kaydetseniz bile, uzun bir süre boyunca birçok örümcekte izlenecek çok fazla bacak var" dedi. "Her kareyi taramak ve bacak noktalarına elle açıklama eklemek çok zahmetli, bu yüzden makine görme yazılımını örümceğin duruşunu kare kare tespit edecek şekilde eğittik, böylece tüm bir ağ oluşturmak için bacakların yaptığı her şeyi belgeleyebildik."
Ağ oluşturma davranışlarının örümcekler arasında oldukça benzer olduğunu buldular, öyle ki araştırmacılar bir örümceğin ağın üzerinde çalıştığı kısmı, sadece bir bacağın konumunu görerek tahmin edebilir hale geldiler.
Gordus, "Nihai yapı biraz farklı olsa bile, ağı oluşturmak için kullandıkları kurallar aynıdı" dedi. "Hepsi aynı kuralları izliyor, bu da kuralların beyinlerinde kodlandığını doğruluyor. Şimdi bu kuralların nöronlar düzeyinde nasıl kodlandığını öğrenmek istiyoruz."
Laboratuvarın gelecekteki çalışmaları, ağ oluşturmanın çeşitli aşamalarından örümceğin beynindeki hangi devrelerin sorumlu olduğunu belirlemek üzere zihin değiştiren ilaçlarla deneyler içeriyor.
Corver, "Örümcek büyüleyici," diyor, "çünkü bizimkiyle aynı temel yapı taşları üzerine inşa edilmiş bir beyne sahip bir hayvan var ve bu çalışma, insanlar da dahil olmak üzere daha büyük beyin sistemlerini nasıl anlayabileceğimize dair ipuçları verebilir ve bence bu çok heyecan verici.” 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.