Yasalaşması zor
Yasa tasarısının mimarı Sosyalist Parti. Seçimlerin güçlü adayı François Hollande başkanlığında sunulan tasarının Meclis’te tartışmalara yol açsa da geçmeyeceği düşünülüyor.Sarkozy ve UMP hükümeti 2005 seçimleri öncesinde yabancılara oy hakkı sahibi olmasını savunuyordu. Gelinen aşamada seçim programını tamamen yabancı düşmanlığı üzerine kuran UMP’nin yasa teklifini onaylaması mucize olabileceği belirtiliyor.
Kamplara ayıracakmış!
Konuya dair açıklama yapan Sarkozy “Hiç olmadığımız kadar birliğe ihtiyaç duyduğumuz şu günlerde getirilmek istenen yeni yasanın ülkeyi kamplara ayıracağı endişesini taşıyorum. Avrupa’da süregelen bu kriz ortamında birliğimizi bozacak bu tür çalışmaları tehlikeli buluyorum” dedi.
Lizbon Antlaşması’nın Fransa’da yaşayan AB vatandaşlarına oy hakkı tanıdığını belirten Sarkozy, “Fransa toprakları dahilinde seçme ve seçilme hakkının Fransa kimliğiyle bağlantılı kişilere verilmesinden yanayım” açıklamasında bulundu.
Sosyalist Parti, Senato’daki oylamadan sonra yaptığı açıklamada ise şunları dile getirdi: “Yabancılarında oy kullanabileceği bir yasayı çıkarmak için elimizden geleni yapacağız. Mevcut iktidar karşı çıkışını ortaya koydu. 2005 seçimleri sırasında yabancılara oy hakkı tartışmalarını açan kendileriydi. Şimdi ise son 5 yıldır yürüttükleri yabancı karşıtı politikaları nedeniyle endişe içerisindeler. Çünkü yabancıların oylarından korkuyorlar. Fransa’da yaşayan, vergisini veren herkes bu haktan yararlanabilmelidir. Seçim süreçleri bu ülkede yaşayan herkesi ilgilendiriyor.”
‘Komünist bir saçmalık’
Le Pen partisi ise Senato’daki tartışmaların ardından tüm bölgelerde teklife karşı eylemler geliştiriyor. Halk toplantıları, basın açıklamaları şeklinde Fransa’nın değişik bölgelerinde yasa teklifinin ‘komünist bir saçmalık’ olduğunu iddia ediyor.
Yeşiller ve Komünist Parti ise bu tartışmada Sosyalist Parti ile aynı fikirleri paylaşıyorlar.
Fransa’da yaşayan göçmenler ve onların kurumları tüm bu tartışmaların dışında kalırken Gülen cemaatine yakınlığı ile bilinen Türk dernek ve işadamlarından açıklamalar Cuma günü yapıldı. Yapılan açıklamalarda 650 bin Türk vatandaşının Fransa’da yaşadığını ve oy kullanmaları gerektiği vurgusu yapıldı. Türklerin 650 bin olduğunu iddia eden cemaatçiler, Fransa’da yaşayan Kürdistanlıları da Türk vatandaşı olarak göstermeye kalktı. İstatistiki verilere göre Fransa’da 150 bin civarında Türk bulunuyor. 500 bin ise Kürt, Keldani, Ermeni ve Türkiye’de yaşayan diğer halklardan olduğu biliniyor.
SELMA AKKAYA/PARİS