Oyuncakta cinsiyetçiliğe karşı mücadele başladı

Kadın Haberleri —

İspanya / Foto: AFP

İspanya / Foto: AFP

  • İspanya hükümeti, oyuncak pazarlamada cinsiyetçi önyargıları kırma için Oyuncak Üreticileri Birliği ile anlaşmaya vardı. Oyuncaklarda cinsiyetçi renklerden, satışlara kadar pek çok konuda satıcılar teşvik edilecek.

İspanya cinsiyetçiliğe karşı mücadelede yeni adımlar atıyor. Kadına yönelik şiddet ile mücadelenin yanı sıra eşitlik, kadın haklarının ilerletilmesi konularında çeşitli plan ve projeler devreye koyan İspanya hükümeti bu kez oyunculara el attı. 

Euronews’in geçtiği habere göre, İspanya'da hükümet ve oyuncak sanayi, ülkede çocuklara sunulan oyuncaklarda cinsiyet kalıplarını kırmak için kolları sıvadı.

Hedef önyargıların yıkımı

Tüketici İşleri Bakanlığı ile İspanya'daki oyuncak endüstrinin yüzde 90'ını temsil eden İspanyol Oyuncak Üreticileri Birliği (AEFJ) tarafından yaklaşık bir yıl süren görüşmeler sonucunda "arabalar erkek, bebekler kız çocukları için" gibi yerleşmiş önyargıları yıkma konusunda anlaştı. 

1 Aralık'ta yürürlüğe giren yeni kurallara göre oyuncak dükkanları ve üreticileri pazarlamada cinsiyetle ilgili önyargılardan kaçınma konusunda teşvik edilecek. 

Değişim kolay değil

Oyuncak zinciri Toy Planet yeni kuralları benimseyen mağazalardan biri. Ürün kataloglarında elinde silah tutan polis yeleği giymiş bir kız çocuğunun, bebek arabasını iten bir erkek çocuğunun ya da kum torbası yumruklayan bir kız çocuğunun fotoğraflarını bulmak mümkün.

AFP’ye konuşan Valencia'daki bir Toy Planet mağazasının müdürü Ignacio Gaspar, “Oyuncaklar ne tür bir yetişkin olacağımız konusunda çok önemli bir rol oynuyor. O nedenle böylesine erken yaşlarda önyargı yaratan olmayalım. (…) Gelecekte bir erkek çocuğunun ebe, kız çocuğunun da tamirci olduğunu görmek istiyorsak bu önemli" dedi.

Değişimin kolay olmadığını belirten Gaspar, önyargılara ve alıcıların tepkilerine dikkat çekti. Gaspar, "İnsanlar bu fotoğraflardan sonra erkekler 'efemine olacak', kızlar da 'erkek fatmaya' dönüşecek" diye eleştirdiklerini aktardı.

Yeni kurallar ne getiriyor?

Yeni kurallar uyarınca, reklamlarda artık bir oyuncağın belirli bir cinsiyet için olduğu söylenemeyecek ya da modası geçmiş cinsiyet rollerini pekiştirdiği düşünülen kızlar için pembe, erkekler için mavi renk kullanılamayacak.

Tüketici İşleri Bakanlığı yetkililerine göre yeni kuralları uygulamaya koyan yönetmeliğin çeşitli eksik yönleri bulunuyor. Örneğin yönetmelik ambalaj, sokak reklamları ya da oyuncakçı kataloglarını etkilemediğinden kapsamı sınırlı kalıyor.

Ayrıca yasaya uymayanlar için herhangi bir yaptırım söz konusu değil. Bu kişiler sadece "itibarını kaybetme riskiyle" karşı karşıya ve büyük uluslararası markalar bu durumdan etkilenmeyecek. Yine de hükümet yeterli olmasa da, bu kurallarını ilerleme için önemli olduğu görüşünde.

Halkın düşüncesi

Madrid’te torunları için Noel alışverişine çıkan 62 yaşındaki Julio Cesar Araujo kız torunları için oyuncak bebekler ve bunun gibi hediyeler alacağını belirtiyor ve ekliyor: "Ama arabalarla oynamak isteyen bir kızınız varsa, ona bir araba alırsınız. Eğer erkek oyuncaklarıyla oynamak istiyorsa, oynayabilir."

Pamplona kentinden oturan hem öğretmen ve hem de anne olan 41 yaşındaki Tania San Jose, hükümetin bazı kurallarla devreye girmesinin zamanının geldiğini düşünüyor. "Ne yazık ki hala erkekler için oyuncaklar ve kızlar için oyuncaklar var. Ama bizim neslimizde bunu değiştirmeye çalışıyoruz" diyor.

47 yaşındaki Angela Munoz ise toplumun çoktan evrim geçirdiğine inanıyor. "Oğluma bir oyuncak bebek alabilirim, böylece o da kızlar gibi oynama şansına sahip olabilir" diyor.

‘Oyuncaklar değil algılanma biçimleri cinsiyetçi’

Bazı oyuncakçılar eğitici sorumlulukları bulunduğuna inanıyor. "Eğitici, cinsiyetçi olmayan, çevre dostu ve şiddet içermeyen oyuncaklar" satan Kamchatka'nın sahibi 48 yaşındaki Nathalie Rodriguez bu görüşü benimseyenlerden.

Rodriguez, "Oyuncakların kendileri cinsiyetçi değildir, ancak onları tasarlayan, yapan, satan ve pazarlayan yetişkinler tarafından algılanma biçimleridir" diye açıklıyor.

Müşterilerin algısını değiştirmenin önemli olduğunu da sözlerine ekleyen Rodriguez ,”Bir büyükbaba erkek çocuk için oyuncak mutfak almak istemediğini söylediğinde, ona uluslararası alanda en çok tanınan şeflerin olduğu bir ülkede bunun anlamsız olduğunu söylüyorsunuz" diyerek “bazı müşterilerin önyargılı fikirlerini nazikçe yıkmaya çalıştığını” da ifade ediyor.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.