Özak çalışanları kararlı

Özak Tekstil işçileri

Özak Tekstil işçileri

  • Özak Tekstil Fabrikası işçilerinin iş bırakma eylemi, 25. gününde devam ediyor. İşçiler, talepleri yerine getirilmeden eylemlerini bitirmeyeceklerini belirterek, “İçeride patron, dışarıda vali baskı uyguluyor” dedi.

Riha’da (Urfa) 1. Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) bulunan Özak Tekstil Fabrikası işçileri, 28 Kasım’da baskı, tehdit ve işten çıkarılmalara karşı iş bırakma eylemine başladı. Yaklaşık 700 işçinin çalıştığı Özak Tekstil'de 500 işçi, haklarını aramadığı gerekçesiyle Hak-İş'e bağlı Tüm Dokuma, İplik, Trikotaj ve Giyim Sanayii İşçileri Sendikası’ndan (Öz İplik-İş) istifa ederek Birleşik Tekstil Dokuma ve Deri İşçileri Sendikası’na (BİRTEK-SEN) üye oldu. Bunun üzerine patron ve eski sendikanın baskısıyla işçiler istifa ettirilmeye çalışıldı, bir kadın işçi işten çıkarıldı. Baskılara karşı iş durduran işçilerin, işverenler tarafından çağrılan jandarma eliyle dışarı çıkarılmak istenmesi sonucu direniş başladı. Eylemlerini fabrikanın önünde başlatan işçiler, hemen her gün saldırıya uğradı, gözaltına alındı. Talepleri yerine getirilene kadar eylemelerini sürdüreceklerini belirten işçilerin eylemlerine birçok kişi, kurum ve kuruluş da dayanışma ziyaretleri gerçekleştiriyor.

İşçiler, maruz kaldıkları şiddeti ve taleplerini JINNEWS’e anlattı. Şeyma Çavur, “Jandarma, ilk gün fabrikanın önünde barikatlar kurdu, bir diğer günü caddenin başında barikatlar kurdu, ertesi gün ise çıkışları tuttular ve bizi OSB’den sürükleyip dışarı attılar. Sabah saatlerinde eylemimize devam etmek için gittiğimizde yine aynı tabloyla, barikatlarla karşılaştık. Daha müdahale olmadan gelip birkaç arkadaşımızın ismini söylediler ve o esnada beni de aldılar. Savcı kararı olmadan, hiçbir gerekçe yokken bizi üç gün boyunca gözaltında tuttular” dedi.

Mesele tazminat değil

Çavur, fabrikanın işten çıkan bir arkadaşlarına tazminat teklif ettiğini ve kendilerini de arayıp işten çıkaracaklarını, karşılığında tazminat vereceklerini söylediğini paylaştı. Direnişlerini, talepleri yerine getirilene kadar sürdüreceklerini vurgulayan Çavur, “Bizim amacımız, işten ayrılıp tazminat almak değil. Tekrar işimizin başına dönmek istiyoruz, çalışmak istiyoruz” dedi.

Çok kötü şartlarda çalışma

Özak Tekstil Fabrikası’nda çalışan bir diğer kadın Beyza Nur da direnişlerinden asla vazgeçmeyeceklerinin altını çizdi. Seslerini her yere duyurmak istediklerini belirten Nur, “Fabrikada 7 aydır çalışıyorum. Şimdiye kadar birçok tehdide ve mobbinge maruz kaldım. Hasta olduğum zaman izin vermiyorlardı. İçeride birçok arkadaşımız da psikolojik şiddete maruz kaldı. Orada kötü şartlarda çalışıyorduk. Jandarmalardan yemediğimiz cop, tazyikli su kalmadı. Birçok arkadaşımız yaralandı. Vali patronun yanında. Önce fabrikanın önünü kapattılar, sonra caminin önünü. Sonra da bizi OSB’nin kapısının önünden dışarı attılar. Yine de burada eylemimize devam ediyoruz” şeklinde konuştu.

Boyun eğmeyeceğiz

Fabrikanın kendilerini kandırdığını kaydeden tekstil işçisi Berivan Karakurt, “Bizim çıkışımız verilmemesine rağmen içeriden arayıp ‘Çıkışınız verildi, gelin tazminatınızı alın’ dediler. Halbuki öyle bir şey yok. Sırf bize bilmediğimiz maddeleri imzalatmak için tazminatsız ve hakkımızı almadan bizi göndermeleri için ellerinden gelen her şeyi yapıyorlar” dedi. Karakurt, baskılara hiçbir zaman boyun eğmeyeceklerini vurguladı.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.