‘Özgür, bir arada yaşam birincil görevdir’

Kadın Haberleri —

Cîhan Hisên

Cîhan Hisên

  • Kongra Star Koordinasyon Üyesi Cîhan Hisên, kuruluşunun 18. yılında 9’uncu kongresini gerçekleştirilen Kongra Star’ın yeni komiteleşmelere gittiğini belirterek, “Özgür bir arada yaşama projesi, Kongra Star’ın yerine getirmesi gereken birinci görevdir” dedi.

Kongra Star kuruluşunun 18. yıl dönümünde 9. Kongresini gerçekleştirdi. "Kadın devriminin güçlü mücadelesi ile kadın isyanıyla, yaşam ve özgürlük kazanacak” şiarı altında gerçekleşen kongrede, kadınların örgütlü gücüyle devrime öncülük edeceği kaydedildi.

Yeni komiteler kuruldu

Kongra Star 9. Kongresi’nde ihtiyaçlar doğrultusunda yeni komiteler oluşturma kararı aldı. Bu komitelerin başında, “Önder Abdullah Öcalan’ın Özgürlüğü Komitesi”, “Birlikte Yaşama Özgürlüğü Komitesi”, “Öz Savunma Güçleri-Kadın Komitesi” (Bu komite Kadın İç Güvenlik Güçleri, Kadın Öz Savunma Güçleri ile Kadın Savunma Birliği’nden oluşuyor) “Disiplin Komitesi” gibi birçok komitenin kurulması kararı alındı. Ayrıca “İlişkiler ve Demokratik Anlaşmalar Komitesi’nin” adı, “Demokratik İlişkiler ve Anlaşmalar Politika Komitesi” olarak değiştirildi.

Hedef Kürt ve Suriyeli kadınlara ulaşmak

Kongra Star Koordinasyon Üyesi Cîhan Hisên, Kongrede yürütülen tartışmalar ve alınan kararlara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 

Kongra Star’ın 9’uncu Kongresi’ne kadınların büyük bir coşkuyla katıldığını, yürütülen tartışmaların ve yapılan planlamaların mücadeleyi sürdürmekteki kararlığı yükselttiğini kaydeden Cîhan Hisên, “Kongra Star, kadınları örgütleme konusunda uzun bir geçmişe sahiptir” diyerek Kongra Star’ın geçirdiği süreçlere dikkat çekti. “Kongra Star’a kadar tüm kadınların mirasıdır” değerlendirmesinde bulunan Hisên, “Hedefimiz dünyanın her yerindeki Kürt ve Suriyeli kadınlara ulaşmaktır” dedi.

 

Kurulacak komiteler ve görevleri

9. Kongrede kurulması kararlaştırılan komitelere de değinen Hisên şunları belirtti: “Kongrede Önder Abdullah Öcalan’a Özgürlük Komitesi kurulması kararı alındı. Önder Abdullah Öcalan’a sahip çıkmak ve fiziki özgürlüğü için verilen hukuki ve fikri mücadeleyi güçlendirmek için komite yakın gelecekte çalışmalara başlayacak.”

Kurulacak olan Disiplin Kurulu’nun görevine ilişkin olarak da bilgi veren Cîhan Hisên, “Bu kurulun görevleri mevcut sistem içinde demokratik bir yapılanmayı oluşturmak, kısa sürede karar almaktır. Bu kararların uygulanmasını denetlemek için Disiplin Kurulu’nun devreye girmesi gerekiyordu” diye konuştu.

“Bir Arada Yaşama Komitesi’nin” hangi ihtiyaçtan kaynaklı oluşturduklarına da değinen Hisên devamla şöyle dedi: “Özgür bir arada yaşama projesi, Kongra Star’ın yerine getirmesi gereken birinci görevdir. Çünkü toplumsal yönüyle başta aile olmak üzere toplumdaki mevcut zihniyeti değiştirmek için mücadele ediyor. Ayrıca toplumda bir arada yaşama kuralını uygulamaya çalışır. Bunun için Bir Arada Yaşama Komitesi kurulmuştur.”

Öz savunma komitesi

YPJ, Kadın İç Güvenlik Güçleri ve Kadın Öz Savunma Güçleri’nin oluşturduğu Öz Savunma Komitesi’nin kurulduğuna dikkat çeken Cîhan Hisên, “Amacımız kadına yönelik saldırı ve politikaların karşısında tutarlı bir politika ve planla durmaktır. Bu yüzden böylesi bir komite kurduk” ifadelerini kullandı.

Öz Savunma Komitesi’nin amaç ve görevlerine de değinen Hisên, şunları belirtti: “İktidar zihniyeti sadece askeri alanda kadınları hedef almıyor. Aynı zamanda toplumsal olarak da hedef alıyor ve soykırım saldırılarıyla kimliklerinden ve doğalarından uzaklaştırmak istiyor.”

Kongra Star’ın komitelerini meclis düzeyinde örgütlemeye çalıştığına dikkat çeken Hisên, “Bu komiteler birbirini tamamlayan bir zincirdir. 9’uncu Kongre’de kongrenin kararı ve yeni dönemdeki konumu belli oldu. Çünkü toplumumuza yönelik saldırılara karşı gerekli önlemleri alabilecek seviyeye geldik. Kadınlar rolünü bir kez daha ispatlayacak” diye belirtti. Hisên ayrıca kongre katılan kadınların mücadeleyi yükseltme ve sürdürme kararlılığını da ortaya koyduğunu söyledi.

Çalışmalarımızın dayanağı eğitim

Cîhan Hisên, kararların uygulanma mekanizmasını da şöyle anlattı: “Bu kararlar, kadınlara ve tüm toplum kesimlerine yönelik seminerler ve toplantılar yapılarak hayata geçirilecek. Çalışmalarımızın temel dayanağı eğitim olacaktır. Bu nedenle projelerimizi takip etmeye ve bilim yoluyla bir an önce hayata geçirmeye çalışıyoruz. Ayrıca kongremizi ve kararlarını köy, kasaba, ilçe ve illerdeki tüm kadınlara tanıtacak ve entelektüel seviyeyi güçlendireceğiz.” Hisên devamla, komünler ve meclisler aracılığıyla toplumdaki tüm kadınlara ulaşacaklarını belirtti.

Kadın köleliği kırabileceğini kanıtladı

Kongrenin gerçekleştiği koşullara da dikkat çeken Hisên, Türk devletinin soykırım saldırına değinerek, Türk devletinin Kürtleri fiziki, coğrafi, kültürel ve tarihi yönden yok etmeye çalıştığını belirtti.

Cîhan Hisên son olarak, “Saldırıların artmasına rağmen kadınların katılımının artması ve “Jin jiyan azadî” sloganının yükseltilmesi, Kürtlere ve Kürt kadınlarına yönelik saldırılara yanıt oldu. Ayrıca kadının gücünün ve iradesinin köleliği kırabileceğini de herkese kanıtladı” dedi.

SOLÎN EHMÊ / ANHA-QAMIŞLO

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.