Özgür kadın yeni Suriye’nin öncüsü olacak

Kadın Haberleri —

Emîne Osê ve Cîhan Xidro

Emîne Osê ve Cîhan Xidro

  • Kuzey-Doğu Suriye Özerk Yönetimi Yürütme Meclisi Eş Başkan Yardımcısı Emîne Osê ve Kadın Komitesi Başkanı Cîhan Xidro, Katalonya Parlamentosu’nun aldığı tarihi kararın önemine işaret ederek, özgür kadının yeni Suriye’nin öncüsü olacağını kaydettiler.

RUBA EL-ELÎ /ANHA

Reqa’nın DAİŞ işgalinden kurtuluşunun 4‘üncü yıldönümü olan 20 Ekim’de Katalonya Parlamentosu, Kuzey-Doğu Suriye Özerk Yönetimi’ni siyasi olarak tanıdı. Bu tanınmayı memnuniyetle karşılayan Kuzey-Doğu Suriye Özerk Yönetimi, bunun Suriye krizinin çözümü için önemli bir adım olduğunu açıkladı.

Katalonya’nın kararı tarihi köklerine dayanıyor

Konuya ilişkin konuşan Kuzey-Doğu Suriye Özerk Yönetimi Yürütme Meclisi Eş Başkan Yardımcısı Emîne Osê, “Katalonya Parlamentosu’nun kararı, işgalci Türk devletinin bölgeye yönelik tehditlerine cevabı niteliğinde. Bu tutum, bağımsızlıkları için uzun süre mücadele vermiş olan bu halkın tarihi köklerine dayanıyor” dedi.

Toplumun ilerleyişi kadının ilerleyişine bağlı

Özerk yönetimin tanınmasında kadın mücadelesinin ve kadınlar tarafından yönetilen kurumların başarısının etkili olduğunu belirten Osê şöyle dedi: “Kuzey-Doğu Suriye’de kadınların her alanda öncü olması kapitalist ve baskıcı devletlerde korku ve paniğe yol açıyor. Var olan yönetim kadın iradesiyle oluştu ve toplumun ilerleyişi kadının ilerleyişine bağlı.”

Suriye krizinin çözümünde Özerk Yönetim projesinin gerçek bir çözüm olduğunu dile getiren  Emîne Osê, “Bu proje demokratik ve çok renkli bir Suriye’de tüm Suriyelileri kucaklıyor” dedi.

Özerk Yönetim, Suriye’nin yarısını yönetiyor

Kuzey-Doğu Suriye Özerk Yönetimi Kadın Komitesi Başkanı Cîhan Xidro ise Özerk Yönetim’in Katalonya Parlamentosu tarafından tanınmasının diğer devletlere örnek olması gerektiğini söyledi. Cîhan Xidro, Özerk Yönetim’in, Suriye topraklarının yarısından fazlasını yönettiğine dikkat çekerek, “İçerisinde 5 milyon kişinin yanı sıra, diğer şehirlerdeki kargaşalardan dolayı bölgeye gelen binlerce göçmen ve mülteci bulunuyor” dedi.

Devrimi farklı kılan kadınların örgütlülüğü

Kuzey-Doğu Suriye’yi ziyaret eden heyetlerin en çok dikkatini çeken kadınların siyasi alanda üstlendikleri roller olduğunu kaydeden Xidro, kadınlara haklarını koruma çağırsında bulundu.
Cîhan Xidro şöyle devam etti: “Eğer siyasi ve adil değerlere sahip bir toplum oluşturmak istiyorsak kadınların aktif olması gerekiyor. Kadınların örgütlülüğü, Kuzey-Doğu Suriye devrimini önceki devrimlerden farklı kılıyor. Özgür, demokratik bir toplum oluşturmak için devrimimizi, toplumsal adalet devrimine dönüştüreceğiz ve özgür kadın yönetiminde yeni Suriye’nin öncüsü olacağız.”

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.