Özgürlüğü müjdeleyen Newroz

Forum Haberleri —

Newroz/foto:Medine MAMEDOĞLU

Newroz/foto:Medine MAMEDOĞLU

  • Genç kadın ve erkek gerillaların dağların doruklarında yaktıkları Newroz ateşi tüm Kurdistan’ı ısıtmakta ve aydınlatmaktadır. 

Xalid KARASUNGUR

1985 Newroz’unda efsanevi komutan Mahsum Korkmaz (Egîd) Rêber Apo’ya şöyle demiştir: “Bu Newroz umutlarımızı kamçılıyor”. 2024 yılının Newroz’unda ise Kurdistan Özgürlük Hareketi Kürt halkına bir müjdesinin olduğunu söylemiştir. Bu umut ve coşkuyla umutları kamçılayan ve özgürlüğü müjdeleyen Newroz’u kutluyoruz. Newroz her zaman inancın, kararlılığın, umudun ve zaferin adı olmuştur. Çağdaş Kawa Mazlum Doğan üç kibrit çöpüyle en zor zamanlarda zindan karanlıklarını aydınlatmıştı. Zebanilerin asla amacına ulaşmayacağını ölümsüzleşerek göstermişti. Sonra Zekiyeler, Rahşanlar, Bêrîvan ve Ronahîler ve daha niceleri. Ardılları Kürtlerin genç kızları ve oğulları ise bugün Kurdistan’ın dağlarında Mazlumların ve Egîdlerin ruhuyla destan üzerine destanlar yazmaktadır.

90’lı yıllarda halk serhildanlarıyla kutlanan Newrozları hatırlıyoruz. Kürtler tarihte yüzyıllar belki de bin yıllar sonra ilk kez Newroz’u böyle görkemli kutluyordu. Bir onursal duruş ve direniş ruhuyla kutluyorlardı Newroz’u. Soykırımcı-sömürgeci Türk devletinin tüm hışmıyla yöneldiği yoğun tutuklamalar, baskı, öldürme ve katliamlara rağmen Newroz kendi özüne kavuşarak kutlanıyordu. Bütün bu gelişmeleri sağlatan ve özgür yaşamın yaratıcısı olan PKK, Önder Apo’nun deyimiyle bir Newroz partisi haline gelmişti.

2024 yılının Newroz’u Kurdistan’ın dört parçasında ve yurtdışında milyonların ve on milyonların katılımıyla kutlanmaktadır. Avrupa’daki halkımız ve Kürtlerin dostları zaten hep ayaktadırlar. Tüm etkinlikler ve kutlamalar Önder Apo’ya Özgürlük Kürt Sorununa Çözüm perspektifiyle olmaktadır. Aynı şekilde Rojava ve Kuzey ve Doğu Suriye halkları günlerdir Newroz’u kutlamaktadır. Rojhilat Kurdistan’ında halklar tarihsel Newroz bilinciyle kutlamalar yapmaktadır. Başûrê Kurdistan’da her zamankinden daha çok özüne uygun biçimde geleneksel kültürel etkinliklerle kutlamalar olmaktadır.

Kurdistan Özgürlük Gerillası da elbette Newroz’u kutlamaktadır. Hem de zaferin ve umudun güvencesi olmanın vermiş olduğu büyük onur ve gururla kutlamaktadır. Genç kadın ve erkek gerillaların dağların doruklarında yaktıkları Newroz ateşi tüm Kurdistan’ı ısıtmakta ve aydınlatmaktadır. Kurdistan’ın dört parçasında ve yurtdışında yüzlerce ve binlerce Kürt kızlarının ve oğullarının yönünü Kurdistan dağlarında zafer müjdeleyen gerillaya katılım şeklinde gerçekleştirecekleri şimdiden görülmektedir. Bunun çok anlamlı, yaşanan tarihsel gelişmelere ve sürece karşı onurlu bir karşılık anlamında olduğu kesindir.

Bakurê Kurdistan hem coğrafik hem de demografik anlamda tüm Kurdistan’ın adeta bel kemiği, omurgası durumundadır. Doğaldır ki buradaki tüm gelişmeler Kurdistan’ın dört parçasını da etkilemektedir. Bakurê Kurdistan şimdi ayaktadır. Tam da 90’lı yılların serhildan ruhunu yaşamaktadır. Soykırımcı-sömürgeci Türk devletine asla boyun eğmeden direnişiyle dik duruşunu ısrarlı biçimde sürdürmektedir. Newroz bu dik duruş ve direniş ruhuyla hemen her yerde güçlü ve görkemli biçimde kutlanmıştır. Bakurê Kurdistan için Newroz hem Önder Apo’ya Özgürlük Kürt Sorununa Çözüm kampanyasına denk gelmiştir hem de zaten Türkiye ve Bakurê Kurdistan bir seçim sürecindedir. Kürtlerin ve dostlarının Newroz kutlamalarına ve sürece büyük ilgisi, duyarlılığı ve katılımı kuşkusuz bundandır.

Görülmektedir ki 2024 yılı Newroz’uyla birlikte yepyeni bir mücadele sürecine girilmektedir. Kürtler ve dostları gelişmelerin farkındadırlar. Önder Apo fiziki özgürlüğüne kavuşmadan ne Kürt sorunu çözülecek ne de Türkiye demokratikleşecektir. Bu kesinlikle doğru bir denklemdir. Kürtler ve dostları, devrimciler, sol ve sosyalist güçler elbette bunun bilincindedir. Newroz’un bu önemli, kritik ve tarihi süreçte böyle birleştirici, motive eden bir rol ve etkinlik sahibi olduğunu belirtmek rahatlıkla mümkündür. Süreç bu temelde kazanılacaktır.

Tabii rahatlık derken mutlak rehavetten kaçınmak gerektiğini özellikle belirtelim. Çünkü atalet ve rehavet kadar kaybettiren bir şey yoktur. Zira gelişmeler ve yaşanan süreç gözler önündedir. Aslında her şey olağanüstü düzeyde gelişmekte ve yaşanmaktadır. Kürtler ve dostları ve tüm mücadeleci güçler için olağanüstü zamanın olağanüstü mücadele tarzına, üslup ve kararlılığına ulaşmak şarttır. Yoksa alışagelen tarzla sürecin ruhundan kopuk bir mücadele anlayışıyla gelişmeleri başarıyla karşılamak mümkün değildir. Bu nedenle sürecin ruhuna göre bir duruş ve mücadele olmazsa olmaz kabilinde görülmek durumundadır.

İşte bu yıl ki Newroz yeni zirvelere ulaşmanın ivmesi olmalıdır. Bakurê Kurdistan ve Türkiye’de Kürtlerin adayları yerel seçimlerde öyle bir başarı kazanmalıdır ki AKP-MHP faşizmine tarihin en büyük dersini vermelidirler. Newroz bunun için yeni bir enerji ve sinerji rolünü oynamış olmalıdır. Bu aynı zamanda Önder Apo’ya Özgürlük Kürt Sorununa Çözüm kampanyasının ikinci aşamasında ve bundan sonra nasıl yeni ivmeler kazanarak gelişeceğini de gösterecektir. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.