Özgürlük Gemisi demir alıyor

  • Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a özgürlük talebiyle Yunanistan’dan bugün demir alacak gemi İtalya’ya doğru yola çıkacak. Gemi, Öcalan’ın uluslararası komplo ardından İtalya’ya gittiği 12 Kasım’da Napoli’de olacak.

BARIŞ BALSEÇER/ATİNA

Abdullah Öcalan’a Özgürlük İnisiyatifi’nin “Zamanı geldi-Abdullah Öcalan’a Özgürlük, Kürdistan’a Barış” kampanyası kapsamında farklı bir eyleme imza atılıyor.

Almanya, Fransa, İsviçre, Brezilya, İspanya, İsveç, Yunanistan, İtalya ve İngiltere’den akademisyen, siyasetçi, sanatçı, yazar, barış savunucusu, kadın hareketi temsilcileri ve aktivistleri taşıyan Özgürlük Gemisi, bugün (9 Kasım) Atina’ya bağlı Lavrio’dan Napoli’ye doğru yola çıkıyor. Gemi, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın 23 yıl önce Yunanistan’dan İtalya’ya geçtiği tarih olan 12 Kasım’da İtalya’da kitlesel olarak karşılanacak. Öcalan’ın fikirlerini herkese ulaştırmayı hedefleyen Özgürlük Gemisi, seyahat boyunca Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın paradigmasını, felsefisini, Abdullah Öcalan’a Özgürlük İnisiyatifi’nin başlattığı kampanyayı da tartışacak.

 

Yunanistan tutarlı davranmadı

Nurhak Zelal

Özgürlük Gemisi Eylem Komitesi’den Nurhak Zelal,  Özgürlük Gemisi’nin yol alacağı rotanın önemine dikkat çekerek, Yunanistan ve İtalya’nın komplodaki rolüne vurgu yaptı. Abdullah Öcalan’ın 1998’de Suriye’den Yunanistan’a gelişinde Yunan Parlamentosu’nda milletvekillerinden toplanan 170 imzanın önemli bir etkisi olduğunu anımsatan Zelal, ”Yunanistan, Öcalan’ın sığınma talebinde bulunduğu ilk ülkeydi. Devletin en etkili mercii olan parlementodan çıkan imzalara rağmen Yunan devleti tutarlı davranmadı, bu nedenle komplonun başladığı yer oldu” diye konuştu.

İtalya topyekun direnişin merkezi

Zelal, geminin varacağı İtalya’nın ise Kürt Halk Önderi Öcalan’ın, Kürt halkı ve dostları tarafından topyekun sahiplenildiği ve komploya karşı direnişin ortaya çıktığı ülke olduğunun altını çizdi. Geminin İtalya’ya varacağı 12 Kasım tarihinin, Kürt Halk Önderi Öcalan’ın İtalya’ya giriş yaptığı gün olduğunu hatırlatan Zelal, ”Gemide bir çok ülkeden insanlar Önderliğin özgürlüğü dünyaya duyurmak için yer alıyor. İlk defa bu kadar eylemci üç gün denizde birlikte zaman geçirecek. Bu gemi sadece bir ulaşım aracı olarak düşünülmemelidir” dedi.

Fikirleri herkese ulaştırılacak

Nurhak Zelal, “Eylemde üç gün boyunca Önder Öcalan’ın felsefesi, demokratik konfederal paradigması, daha adil bir dünya ve halkların birlikte yaşayabileceği demokratik, eşit, cinsiyet eşitlikçi ve ekolojik bir dünya modelin mümkünlüğü üzerine tartışmalar yürütülecektir. Yine bu gemi Önderliğimizin misyonunun ve ideolojisinin evrensel bir boyutu temsil ettiğini ortaya çıkaracaktır” şeklinde konuştu.

 

Yunan partilerle görüştüler

Önceki günden itibaren gruplar halinde Yunanistan’a varan Özgürlük Gemisi eylemcileri programlarına dün başladı. Başkent Atina’da bir araya gelen eylem grubu, gün içerisinde ana muhalefet partisi SYRİZA (Radikal Sol Koalisyon), LAE (Halk Birliği) ve NAR (Yeni Sol Akım) partilerinin genel merkezlerinde görüşmeler gerçekleştirdi. Görüşmelerde Yunanistan’ın uluslararası komplodaki rolüne dikkat çekilerek, Kürt Halk Önderi Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması yönünde somut adımların atılması, özgürlüğü için sorumluluklarını yerine getirmesi talebinde bulunuldu.

Ev sahipliği onur verici

LAE ile yapılan görüşmeye İtalyan filozof ve yazar Salvatore Malinconico ile KCDK-E Eşbaşkanı Yüksel Koç, eski vekil Nursel Aydoğan ve eski belediye eşbaşkanı Leyla İmret yer aldı. Aynı zamanda İtalya Öcalan’a Özgürlük Komitesi üyesi olan Malinconico, ”Öcalan’ın özgürlüğü bölge halklarının onlarca yıllık sorunlarını çözebilir” dedi. PKK’nin ‘terör örgütleri listesi’nden çıkarılması için de çalışma yürüttüklerini söyleyen Malinconico, ”Bu konuda LAE’den destek bekliyoruz” dedi.

Heyeti karşılayan LAE Sekreteri ve eski Çevre Bakanı Dimitrsi Stratoulis, ”Parti olarak Kürt sorunu ve Öcalan’ın özgürlüğünü istiyor ve çalışıyoruz. Böylesi bir eyleme ev sahipliği yapmak da onur verici” diye karşılık verdi.

 

Kürt halkının yanındayız

İki koldan gün boyu görüşmeler yapan heyet, ayrıca kentteki sivil toplum örgütleriyle de bir araya geldi. Politik ve Sosyal Haklar Ağı DIKTIO’dan Kurtovik Giana, Gianopulos Nikos, Rolhoizer Axim ve Fares Antonis ile görüşüldü. Avukat Stefano Mannironi, Öcalan’ın demokratik konfederal paradigması hakkında bilgi vererek, halkların birlikte mücadelesinin önemine vurgu yaptı. HDP Onursal Başkanı Ertuğrul Kürkçü de görüşmede tecrit ve Türk devletinin Kürtlere yönelik soykırım saldırılarına ve artan kimyasal saldırılara dikkat çekti. DIKTIO’dan Gianopulos Nikos, Öcalan’ın esaret altında ve ağır tecrit koşullarında tutulmasının kabul edilemez olduğunu ifade ederek, ”Yunan halkı olarak Kürt halkının yanındayız” dedi.

 

85 yaşındaki 50 yıllık dost

Ignacio Argemi Roca

Katalonya’nın Barselona kentinden eyleme katılan Ignacio Argemi Roca (85), uzun yıllar Azınlıklar ve Devletsiz Halklar Federasyonu Başkanlığını yürütmüş. Baskı altındaki halklarla dayanışma ve insan hakları mücadelesi verdiklerini dile getiren Roca’nın Kürtlerle ilk tanışıklığı ise 70’li yıllara denk geliyor.  Roca, İran’daki rejim değişikliği sonrası mülteci olarak Barselona’ya gelen Rojhilat Kürtleriyle tanışması ardından işgal altındaki Kürdistan’ın tüm parçalarıyla ilişkiler geliştirmiş birisi. 1986’da Güney Kürdistan’da bir hastanenin kurulması çalışmasında yer alan Roca’nın Kuzey Kürtleriyle iletişime geçmesi ise Paris Kürt Enstitüsü aracılığıyla gerçekleşmiş. 

Barış gemisidir

Uzun yıllara dayanan Kürt dostluğunun Öcalan felsefesiyle enternasyonal bir anlama ulaştığını ifade eden Roca, Özgürlük Gemisi’ne katılmaktan gurur duyduğunu belirtiyor. Roca, Öcalan’ın Kürt sorununun muhattabı ve Ortadoğu’daki savaşların çözüme kavuşmasında önemli bir aktör olduğunu belirterek, özgürlüğünün sağlanması için herkesin harekete geçmesi gerektiğini ifade ediyor. Roca, Özgürlük Gemisi’nin barışı, demokrasiyi ve birlikte yaşamı ifade ettiğini vurgulayarak, gemiyi “Barış Gemisi” olarak adlandırıyor. Katalonya’nın Kuzey-Doğu Suriye’deki Özerk Yönetimi’ni tanımasının da son derece önemli olduğunun altını çizen Roca, Kürtlerin de diğer halklar gibi kendi kendini yönetme hakkına sahip olduğunun altını çiziyor.

 

Akademik hayatını da Kürtlere ayırdı

Maria Florencia Guarche

Brezilya’dan Özgürlük Gemisi’ne katılan Maria Florencia Guarche (34) ise Federal University of Rio Grande do Sul’dan bir akademisyen. Azınlık hakları ve özgürlükler üzerine çalışma yürüten Guarche, Kürt Özgürlük Hareketi mücadelesini 2015’ten beri takip ettiğini belirtiyor. Brezilya’nın Porto Alegre kentinde yaşadığını ve kentte Kürtlerle Dayanışma Komitesi kurduklarını belirten Guarche, 2015’ten itibaren Kürtlerle ilgili tüm etkinlikleri takip ettiğini ve birçok eylem organize ettiklerini aktarıyor. Guarche, Kürt Hareketi üzerine doktora çalışmasını yaptığını ve akademik hayatının çoğunu Kürtlerle ilgili çalışmalara ayırdığını da paylaşıyor.

Ezilenlerin kurtuluş reçetesi

Mücadelede ve Kürtlerle dayanışma içerisinde olan birisi olarak Kürt mücadelesinin Kürdistan sınırlarını çoktan aştığını ifade eden Guarche, Öcalan felsefesinin ezilen tüm halklar için ”kurtuluş reçetesi” olduğunu belirtiyor. Öcalan’ın sağlığı ve genel durumu hakkında bilgi alamamaktan kaygılı olduklarını söyleyen Guarche, kamuoyu yaratmak ve Öcalan üzerindeki tecridi kırmak amacıyla eyleme katıldığını sözlerine ekliyor.

 

Kimler katılıyor?

Özgürlük Gemisi’nin yaklaşık 40 kişilik eylem grubu içerisinde yer alan isimler şunlar:

Salvatore Malinconico Yazar, Filozof (İtalya Öcalan’a Özgürlük Komitesi üyesi), Giansandro Merli (Gazeteci - İl Manifesto), Sofia Gabasino Gazeteci (Dinamo Press - İtalyan), Patrizia Montesanti (Gazeteci, Dinamo Press - İtalyan), Stefano Mannironi (İtalyan avukat), Maria Mannironi (Noro ARCI Başkanı-İtalya), Rajaa İbnou Quounain (CUB Halk Sendikası Konfederasyonu), Josef Karl Heinrich Savary (Yeşil Haç Doktoru, siyasetçi), Ignacio Argemi Roca (Katalan siyasetçi - Azınlıklar ve Devletsiz Halklar Federasyonu eski Başkanı), Anne Degeneve (Katalan siyasetçi), Maria Florencia Guarche (Brezilyalı akademisyen), Nathalia Benavides (Arjantin), Benedetta Luisa Carolina (İtalya),  Richard Wilde (Almanya), Lotta Sprenger (Almanya), Marie Hélène Sauloy (Fransız yönetmen), Antoine Cuche (Fransız kameraman), Adriana Masmitja Marin (Katalanya), Yalda Abbasi (Kürt müzisyen), Fatemeh Esmaeilian Zare (Kürt müzisyen), İmam Hüseyin Yıldız (Hollanda DTKM Esbaşkanı), Farkin Azad (Kürt müzisyen), Ertuğrul Kürkçü (HDP önceki dönem milletvekili), Nursel Aydoğan (HDP önceki dönem milletvekili),  Leyla İmret (Cizre eski belediye başkanı), Besime Konca (HDP önceki dönem milletvekili), Yüksel Koç (KCDK-E Eşbaşkanı), Naciye Demir (Almanya), Eyüp Doru, Hevidar Heval, Slyvie JAN (Fransa-Kürt dostluk derneği başkanı), Anja Flach (Alman aktivist), Michèle Laurent (Fransız Komünist Partisi yöneticisi), Eleftheria Psychogiou (Yunan Gazeteci).

 

Yunan basını Utanç, suskunlukla yok olmaz

Özgürlük Gemisi Eylemi’ne Yunan basını da ilgi gösteriyor. Birçok gazete ve ajans konuyla ilgili haberler yaparken, eyleme geniş yer veren Diethni gazetesi, gemiyle İtalya’ya gidecek gazeteci Elefteria Psihlogiou’yla söyleşiye geniş yer ayırdı. ”Kendi halkım ve Kürt halkı için Öcalan’ın özgürlüğü için gerçekleşen bu eyleme katıldığım için onur duyuyorum” diyen Psihlogio, Yunanistan’ın uluslarası komplodaki rolüne işaret ederek, ”Bir devletin utancı suskunluğuyla yok olamaz” dedi. Kiklades gazetesi ise “Oniki Adalar A. Öcalan’ın Özgürlüğü için ön saflarda” başlığıyla verdi. Eyleme ayrıca The Press Project, Kosmodromio, Prin, Alerta internet gazeteleri de genişçe yer ayırdı.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.