Özgürlük için örgütlenenler: Zenûbya
Kadın Haberleri —

Zenûbiya Kadın Topluluğu
- DAİŞ’in işgalinden özgürleştirilen alanlarda kadınlar, Zenûbiya Kadın Topluluğu’nda, her türlü şiddet ve toplumsal sorunlara karşı örgütlü mücadele yürütüyor. Topluluğun hedefi, tüm Suriye’de kadın özgürlüğü için örgütlenmek.
Kuzey ve Doğu Suriye’de Arap, Kürt, Türkmen, Ermeni, Çerkes, Süryani halkların bir arada yaşadığı bölgede, 1 Haziran 2021 tarihinde Palmira Kraliçesi Zenûbya’nın adına Zenûbya Kadınlar Topluluğu kuruldu.Topluluğun merkezi olarak IŞİD işgali sırasında kendisine başkent olarak belirlediği Raqa seçildi. Zenûbya Kadınlar Topluluğu, kadınların siyasi, sosyal, ekonomik her alanda güçlenmesini amaçlayan bir anlayışla kuruldu. Topluluk, kadın mücadelesini birleştirmeyi ve toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamayı amaçlıyor.
Zorluklar ve mücadele
Topluluk kurulduğunda, erkek egemen zihniyetin hâkim olduğu toplumun büyük tepkisiyle karşılaştı. Topluluk üyesi kadınlar da birçok kez hedef alındı. Minbic işgal edildiğinde Kamar El-Soud, Ayşe Abdulkadir ve İman Türk devletinin SİHA saldırısıyla katledildi. Zenûbya Kadınlar Topluluğu yöneticilerinden Hûd El-İsa, topluluğun kuruluş sürecini Nujinha’ya şu şekilde anlattı: “Zenûbya Kadınlar Topluluğu, kadınların özgür bir hareketin bayrağı altında birleşmesi için gerekliydi. Bugün birlik, kadınların hak arayışı ve adaletin sağlanmasında referans haline geldi. Şiddet ve baskıya karşı birçok kadını güçlendirdik; aralarında artık liderler ve karar alıcılar var. Zorluklar bizi yıldırmadı, daha da mücadeleye itti.”
Herkesi kapsayan bir yapı
Zenûbya Kadınlar Topluluğu, gelecekte tüm Suriye kadınlarını kapsayacak bir yapı oluşturmayı hedefliyor. Hûd El-İsa, topluluğun çalışmalarına ilişkin, “Tüm Suriye şehirlerinde ofisler açmak istiyoruz. Amacımız, kadınların yeni Suriye’nin inşasında yer alması ve anayasa sürecine katılmasıdır. Kadının içinde olmadığı bir devrim başarıya ulaşamaz” diyor. RAQA